Kategoriler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile Milli Eğitim Bakanlığı Arasında Okul Öncesi Eğitim Alan Çocukların Desteklenmesi Protokolü İmzalandı

Atılan bu adımın daha müreffeh, huzurlu ve güçlü bir toplum olma yönünde karşılığını fazlasıyla bulacağına işaret eden Bakan Yanık, şunları söyledi:

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak her çalışmamızın temelinde gözettiğimiz şey insana yatırım. İnsana yatırım yapmadığınızda, geleceğe hazırlanmasını temin etmediğinizde başka yaptığınız her şeyin bir ayağının aksak kalması kaçınılmaz. İnsana yatırım yapmadan, insanın fiziksel, biyolojik, eğitsel, duygusal ihtiyaçlarını temin etmeden ve onu geleceğe hazırlamadan yaptığınız her türlü teknik ve teorik çalışma havada kalıyor. 

Dolayısıyla biz bu anlamda özellikle çocuklarımız için yapılan her çalışmayı çok önemsiyoruz. Biz kendi çalışmalarımızı da bu anlamda insan yetiştirmek ve topluma, insanlığa fayda üretecek insan yetiştirmek temelinden hareket ediyoruz. Eğitim, hayatın ilk anlarıyla başlayıp ömür boyu devam eden bir süreç. Böyle olduğu için de bu maratonun en önemli duraklarından birisinin 0-6 yaş arası olduğunu uzmanlar ifade ediyorlar. Özellikle zihinsel gelişiminin büyük ölçüde tamamlandığı bu dönemde alınacak düzenli eğitimin kişilerin hayatında olumlu bir fark yarattığı bilinen bir gerçek, araştırmalarla ortaya çıkıyor.”

Erken çocukluk döneminde alınan eğitimin tarihimizde de çok eskilere dayandığını beliren Bakan Yanık, “Belirli çevrelerde yeni olabilir ama bizim tarihsel kodlarımız açısından baktığımızda hiç yeni bir süreç değildir. Fatih Sultan Mehmet döneminde kurulan “Sıbyan Mektepleri”ni hepimiz biliyoruz. Tam da okul öncesi eğitim. Sıbyan mektepleri bugün bizim okul öncesi dediğimiz yapıyla hemen hemen aynı. Diğer yandan Osmanlının son dönemlerinde özellikle kimsesiz çocukların barınma ve eğitim ihtiyaçlarının karşılandığı Darüleytamlarda 5-6 yaşlarındaki çocukların eğitim aldığı biliniyor. Tarihsel süreç içinde de gördüğümüz gibi erken çocukluk eğitimi her dönemin önemli bir ihtiyacı olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

Bakan Yanık, çocukları ilköğretime hazırlayan, evdeki eğitim ve yetişme olanaklarını destekleyen, dil ve sosyal açıdan var olan eşitsizlikleri erken dönemde ortadan kaldırmayı hedefleyen anaokulları, Birleşmiş Milletler’in yayımladığı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri arasında da yer aldığını belirtti.

“3 bin yeni anaokulu eklenecek”

Erken yaşta eğitim ihtiyacının giderilmesi amacıyla son yıllarda anaokulu sayılarının arttığı hatırlatan Bakan Yanık, şunları söyledi:

“2 binin üzerindeki anaokulu sayımıza bir o kadar daha fazla 3 bin yeni anaokulu inşallah bu süreçte eklenmiş olacak. Bizde Bakanlık olarak desteklerimizi inşallah sürdürmeye devam edeceğiz. Okul öncesi eğitim ihtiyacının oluşmasında şehirleşme sonucu çocukların akranlarıyla sokakta vakit geçirememeleri, çocukların apartmanlarda bir evin içinde yaşamak durumunda kalmaları da bir şekilde etkili oluyor. Ama biz sadece çocukların vakit geçirmeleri değil, her hal ve şartta okul öncesi eğitimin çocukların bilişsel ve ruhsal eğitimleri, gelişmeleri için son derece önemli olduğunun farkındayız.”

Eğitimin oyunla buluşturulup desteklendiği anaokulu döneminin, kişiliğin şekillenmesi, öğrenme merakının ve hazzının geliştirilmesi açısından da en hassas evre olarak sayıldığına dikkat çeken Bakan Yanık, “3 ila 5 yaş arasındaki çocukların zeka ve beceri gelişimi için olduğu kadar, sosyalleşme, birlikte hareket etme, paylaşma, dayanışma, fedakarlık gibi meziyetlerin edinilmesinde de anaokulu eğitiminin bir fark yarattığını tespit etmek mümkün. Bakanlık olarak sahadaki bu gerekliliği görerek Sayın Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle bu alanda çalışmalar, hizmetler üretmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Yanık, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü uhdesinde hem kurum bakımına, devlet korumasına alınan çocukların hem koruyucu aile yanındaki çocukların hem de özel anaokulları, kreşler üzerinden çocukların okul öncesi dönemlerinin de doğru yönetilmesi, doğru planlanması için aralıksız çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

“Destekten yararlanmak için ailelerin başka işlem yapması gerek kalmayacak”

Anaokulu/ Anasınıfı Desteği’nden sosyal yardımlardan yararlanan hanelerde 3-5 yaş aralığında çocuğu bulunan bütün aileler faydalanabileceğini vurgulayan Bakan Yanık, detayları şu şekilde paylaştı:

“Ailelerimiz çocuklarını resmi bir anaokulu ya da ana sınıfına kayıt ettirdikleri takdirde, ilgili okula ödemekle mükellef oldukları ücret, Bakanlığımız tarafından, Milli Eğitim Bakanlığımıza doğrudan ödenecek. Ailelerimizin herhangi başka bir işlem yapmasına gerek kalmayacak. Ailelerimizin yapması gereken tek bir şey var çocuklarını anaokuluna kaydettirmek. Sonrasını doğrudan doğruya iki bakanlık olarak Milli Eğitim Bakanlığımız ve Bakanlığımız birlikte organize edeceğiz, süreci takip edeceğiz, bilgileri aldıktan sonra ödemelerini bakanlıklar arasında gerçekleştireceğiz ve çocuklarımız okul öncesi eğitimden mahrum kalmamış olacaklar.”

500 milyon TL’lik Destek

Yaklaşık 1 milyon çocuğumuzun destekten faydalanmasını öngördüklerini belirten Bakan Yanık, “Bütün programlamalarımızı yaptık. Yıllık maliyeti de yaklaşık 500 milyon TL olacak. Biz bu hususta da bütün hazırlıklarımızı tamamladık, inşallah yararlanmak isteyen bütün ailelerimize bu anlamda destek vermiş olacağız.” dedi.

Bakan Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak dezavantajlı hanelerin çocukları için yürütülen koruyucu ve destekleyici nitelikteki çalışmalar içinde eğitim, en önde gelen başlıklardan birisinin olduğunu bildirdi. 

Çocukları eğitime teşvik ediyoruz”

Anaokulu destek programının çocukların geleceğine yönelik yatırımlar arasında en önemli başı çekenlerden birisi haline geleceğini belirten Bakan Yanık, “ Bunun yanı sıra hali hazırda sürdürmekte olduğumuz eğitim destekleriyle de, ülkemizin sosyal kalkınması açısından önemli bir sorumluluğu yerine getiriyoruz. Şartlı Eğitim Yardımı, Ücretsiz Ders Kitabı Yardımı, Eğitim Materyali Yardımı, Öğrenci Barınma-Taşıma-Yemek Yardımı gibi programlarla çocuklarımızı eğitime teşvik ediyor, eğitim hayatından kopmalarının önüne geçmeye çalışıyoruz” diye konuştu.  

Bakan Yanık, “Gerek her ay eğitime devam eden çocuklarımıza düzenli verdiğimiz Sosyal Ekonomik Desteklerimizle,  gerek öksüz ve yetim çocuklarımıza yaptığımız yardımlarla onların sağlıklı ve uygun koşullarda, hiçbir imkândan yoksun kalmadan yetişmelerine destek oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Anaokulu veya anasınıfı eğitimine yönelik bu programın devamlılığı ve sonuçları gelecek açısından da son derece önemli olduğunu belirten Bakan Yanık, şunları söyledi:

“Çocuklarımızı hayatlarının en kritik evresinde sosyal, kültürel, ekonomik dezavantajlara karşı koruyacak ve destekleyecek bu adımların, ilerleyen yıllarda ülkemize katkıları daha da görünür olacaktır. Buna da gururla hep birlikte tanık olacağız inşallah. Bu doğrultuda bugün ikili Protokolümüzün ardından vermeye başlayacağımız yeni desteğin, çocuklarımızın başarısı ve geleceği adına güzel gelişmelere vesile olmasını temenni ediyorum.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL, 2025 TARIM BÜTÇESİNİ ELEŞTİRDİ
BURSA
TÜRKİYE KUPASINDA BURSASPOR'UN RAKİPİ VANSPOR FK OLDU!
GENEL
TÜRKİYE’NİN LİDER MARKASI BALAT’TA SATIŞ NOKTASINI HİZMETE AÇTI
BURSA
HER FİDAN ORMANA, HER ORGAN HAYATA DÖNÜŞSÜN' PROJESİ KAPSAMINDA FİDAN DİKİM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BURSA
Dostum Kupası Oryantiring Yarışları Başlıyor
BURSA
Bursa’da ‘Ata’mızı anıyoruz
GÜNCEL
TBB’DEN İLK ‘KAYYIM ZİYARETİ’ CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL’E ÖZEL: DOĞRUDAN DEMOKRASİYE KARŞI BİR CİNNET HALİ
BURSA
Hiper sözlü kültür dönemindeyiz”
DÜZCE
Düzce'de iki katlı ev küle döndü!
HAVA DURUMU
Meteoroloji'den 'kuvvetli yağış' uyarısı!