Kategoriler

AİLE HEKİMLİĞİ VE ÇALIŞANLARI YÖNETMELİĞİNE KARŞI MÜCADELEMİZİ BAŞLATIYORUZ

1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği ve Çalışanları Yönetmeliği, aile hekimliği çalışanlarının haklarını daha da kısıtlayarak mevcut sorunları daha da derinleştirdi. Sağlık çalışanlarının haklarını savunmak amacıyla AHEF (Aile Hekimliği Çalışanları Federasyonu) tarafından 19 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da büyük bir miting düzenlenmiştir. Mitingde yaklaşık 7.000 sağlık çalışanı bir araya gelirken AHEF, Sağlık Bakanı ile eylemden bir gece önce de sendikaların katıldığı bakanlıkta görüşmeler gerçekleşmiştir. Ancak, yönetmeliğin yürürlüğe girmesi engellenememiştir. Sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntıların daha da artmasının üzüntüye yol açtığını belirten Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Çalışanlarımızın haklarını mağduriyetlere karşı savunmaya devam edeceğiz ve hukuki desteği her zaman sağlayacağız." dedi.

Sağlık alanında ülkemizde son zamanlarda olumsuz gelişmeler yaşandı ve son olarak ‘‘Yenidoğan Çetesi’’ gibi insanlık dışı gelişmeler gündem oldu.  Sağlık sistemi şimdi de 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği ve Çalışanları Yönetmeliği ile tekrardan gündeme gelmiş durumda. 1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Yönetmeliği, aile hekimliği çalışanlarının çalışma şartlarını iyileştirmek bir yana, var olan sorunları daha da derinleştirdi ve yaşam koşulları zorlaştırdı. Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, yeni yönetmeliğin aile sağlığı çalışanlarının uzun zamandır sahada yaşadığı sorunları daha da derinleştireceğini ve bu yönetmeliğe karşı harekete geçmek zorunda kaldıklarını ifade etti. 

Yeni Yönetmelik Sorunlara Çözüm Üretmiyor!

1982 T.C. Anayasası ve 4688 sayılı Kanun, memur ve diğer kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanırken, iş bırakma hakkı (grev) yalnızca işçilere verilmiştir. Bu kısıtlamalar, aile hekimliği çalışanlarının taleplerinin yasal çerçevede nasıl ifade edileceği konusunda önemli engeller oluşturuyor. Sahim-SEN yönetimi, sağlık çalışanlarının taleplerinin duyulması için yasal sınırlar çerçevesinde hareket etme gerekliliğini vurguluyor. Yönetmeliğin getirdiği olumsuzluklar nedeniyle sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının daha da zorlaştığını ve hak kayıplarının arttığını belirten Özlem Akarken, “Çalışanlarımızın haklarını savunmaya vatandaşımız nitelikli sağlık sisteminden yararlanması için mücadeleye devam edeceğiz ve üyelerimize her daim hukuki destek sağlayacağız. Bu yeni düzenleme, çalışanlarımızın sahada yıllardır yaşadığı sorunları daha da derinleştirecek nitelikte.’’ dedi.

Yönetmeliğe Karşı Mücadelemizi Başlatıyoruz!

657 sayılı Kanun'un açık hükümlerine göre, kamu görevlilerinin grev yapması yasaklanmış ve bu eylemler ciddi yaptırımlarla cezalandırılabileceği belirtilmiştir. Ancak, Sağlık Bakanlığı ile yürütülen görüşmelerde çözümsüzlüğe gidilmesi, çalışanların taleplerinin dikkate alınmaması yönetmeliğin yaratacağı mağduriyetlerin önüne geçmek ve aile sağlığı çalışanı olan meslektaşlarının seslerini duyurmak için mücadeleye başladıklarını belirten Özlem Akarken hem hukuki olarak hem de iş bırakma yaparak seslerini duyuracaklarını söyledi

Akarken, ‘‘Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarımızın karşı karşıya kaldığı bu mağduriyetleri her platformda dile getirmiş, sahada çalışanların sesi olmaya devam edeceğimizi ifade etmiştik. Aynı zamanda sosyal tarafların karar süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini defalarca vurgulamıştık. Ancak tüm bu çağrılara rağmen çıkarılan yönetmelik, aile hekimliği ve sağlık çalışanlarımızın hak ve vatandaşlarımızın beklentilerinden uzak, yeni sorunlar yaratacak şekilde düzenlendi.’’ ifadelerini kullandı. 

Aile Sağlığı Çalışanları Değişikliğe Karşı Grevde, Sesimizi Duyun!

Yönetmelikte yapılan değişikliklere karşı seslerini yükseltebilmek için Aile Sağlığı Çalışanları 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldı. Sahim-Sen olarak, aile sağlığı çalışanlarının talebi doğrultusunda ve daha önceki örnekler dikkate alınarak hayati tehlike oluşturmayacak şekilde ve sendikal bir çerçevede iş bırakma kararı alındığını açıklayan Akarken, ‘‘Amacımız çalışanlarımızın haklarını korumak ve sağlık sistemimizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunmaktır. 5-6-7 Kasım tarihlerinde her şeyi göze alarak iş bırakıyor benim meslektaşlarım. Bu kadar insan gözünü kararttıysa neden onları bir kez daha dinlemiyorsunuz. Aile sağlığı çalışanları tüm riskleri göz önüne alarak grev başlatmaya mecbur kaldı. Çünkü yeni yönetmelik sorunları çözmek yerine problemleri daha da derinleştirdi.’’ dedi.

Hiçbir Engel Bizi Durduramaz!

Sahim-Sen olarak, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kaliteli bir sağlık sisteminin sürdürülebilirliğinin sağlanması adına kamuoyuna duyuru yapan Akarken, ‘‘Sağlık çalışanlarımızın karşılaştığı zorlukların çözümü için hukuki yollarla her adımı atmaya devam edeceğiz. Aile sağlık çalışanlarının sorunları ve talepleri bizim için her zaman öncelikli olmuştur. Bu mücadelede onların sesi olmaya, haklarını savunmaya ve daha iyi çalışma koşulları için kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz. Her geçen gün sağlık sistemimizdeki eksiklikler daha fazla hissediliyor. Ancak bizler, birlikte güç birliği yaparak bu eksiklikleri aşacağımıza inanıyoruz. Vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Vatandaşımızda bize destek verirse sürdürülebilir bir sağlık sistemi inşa edebiliriz. Bu yüzden, hiçbir engel bizleri durduramaz!’’ açıklamasını yaptı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Muratoba'da metruk bina yıkımı
BURSA
Vergiyle ilgili gelişmeler BUSİAD Evi’nde konuşuldu
BURSA
Sağlıklı Kentler Birliği ‘Kent ve İklimi’ Osmangazi’de konuştu
BURSA
YILDIRIM’DAN KAZIMKARABEKİR MAHALLESİ’NE YENİ PARK
BURSA
Gemlik Belediyesi'den, Zeytin Üreticisine 3 Milyon Liralık Destek
GÜNCEL
ILGAZ 15 TEMMUZ İSTİKLAL TÜNELİ 8 YAŞINDA
BURSA
BESAŞ’tan yepyeni ara öğün: ‘Soğuk Sandviç’
BURSA
Başkan Gün: Yarım kalan işimizi tamamlayacağız!
BURSA
Temizlik İşleri Personeline Yalın Temelleri Eğitimi Verildi
BURSA
BURSA’DA TURİZMDE BİRLİK ZAMANI