Kategoriler

AFAD'dan sel ile taşkınlarda yapılması gerekenler için öneriler

AFAD, sel öncesi, anı ve sonrası güvende kalmak için alınabilecek tedbirler konusunda vatandaşları uyararak bazı tavsiyelerde bulundu.

ANKARA (AA) - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), sel öncesi, anı ve sonrası güvende kalmak için alınabilecek tedbirler konusunda vatandaşlar uyarıldı ve bazı tavsiyelerde bulunuldu.

AA muhabirinin AFAD'dan edindiği bilgiye göre, son dönemde özellikle Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen sel ve taşkın olayları, bu tür afetler karşısında alınması gereken tedbirlerin önemini bir kez daha ortaya koydu.

AFAD uzmanlarınca daha önce hazırlanan sel ve taşkın olaylarının öncesinde, sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler, son yaşanan afetlerden edinilen tecrübeler de dikkate alınarak güncellendi.

Uyarılar takip edilmeli

Bu kapsamda, sel ve taşkın olaylarının öncesinde vatandaşların bulundukları yerin sele maruz kalma riskini öğrenmeleri, sel konusundaki uyarıları televizyon, sosyal medya ve radyodan takip etmeleri gerektiği belirtildi.

Aile afet planı hazırlanırken sel riskinin göz önüne alınması ve kum torbası, naylon, çivi, kontraplak ve tahta gibi malzemeler ile bir alet sandığının hazır bulundurulmasının önemli olduğu bildirildi.

Sel veya taşkın uyarısı yapıldığı andan itibaren de ani su baskınlarına karşı dikkatli olunması ve değerli eşyaların alınmasının ardından yüksek bir yere çıkılması tavsiye edildi.

Dere yatağı, nehir, hendek vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durulması, evden çıkarken elektrik sigortaları ve su vanalarının kapatılması yönünde uyarılarda bulunuldu.

Sel esnasında alınacak tedbirler

Sel ya da taşkın olayları yaşandığı sırada, öncelikle sakin olunması ve sel bölgesinin terk edilerek yüksek bölgelere gidilmesi gerektiği vurgulandı. Elektrik kaynaklarından uzak durulması ve sel sularının olduğu bölgeden araçla geçmeye çalışılmaması tavsiyesinde bulunuldu. Sel sularının temas ettiği yiyeceklerin yenmemesi, hastalanmamak için gerekli hijyen tedbirleri alınmadan hiçbir eşyaya dokunulmaması ve çocukların sel sularıyla oynamasına müsade edilmemesi uyarısı yapıldı.

İstinat duvarlarına dikkat

Yıkılma ihtimaline karşılık istinat duvarlarından uzak durulması, ikamette gaz sızıntısı olabileceğinden herhangi bir türde elektrikli alet ve ışık kullanılmaması gerektiği vurgulandı.

Sel ve taşkın afetinin sonrasında görevlilerin, gerekli önlemleri almasını ve bölgeye dönülebileceği çağrısı yapmasını beklemeden eve dönülmesinin tehlikeli olduğu belirtildi. Görevlilerin eve dönülebileceğine yönelik çağrısının ardından ikamet duvarları, katlar, zemin veya diğer yerlerde herhangi bir hasar olup olmadığının kontrol edilmesi istendi.

İkamette gaz sızıntısı, suyun altında kalmış elektrik aksamı, fırın, ocak ve elektrikle çalışan eşyaların olabileceği düşünülerek hareket edilmesi gerektiği bildirildi.

Muhabir: Orhan Onur Gemici,Yusuf Soykan Bal


Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada