Kategoriler

13. Uluslararası Robot Yarışması başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen 13. Uluslararası Robot Yarışması başladı. Samsun'un ev sahipliğinde yapılan yarışmada 17 ülkeden 3 bin 848 robot yarışıyor.

SAMSUN (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen 13. Uluslararası Robot Yarışması, Samsun'un ev sahipliğinde başladı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Samsun'da düzenlenen yarışmaya Türkiye'nin yanı sıra Tunus, Gürcistan, Ukrayna, Lübnan, Bangladeş, Bosna Hersek, Gambiya, İran, Zambiya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Pakistan, Yemen, Kazakistan, Cezayir, Romanya, Turks ve Caicos Adaları'ndaki 878 kurumdan 5 bin 999 yarışmacıya ait 3 bin 848 robot katılıyor.

Yarışma, lise ve üniversite öğrencilerinin bilgiyi beceriye dönüştürebilen, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmesinin yanı sıra endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerinin paylaşılması amacını taşıyor.

Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen Uluslararası Robot Yarışması'nın 13'üncüsünün teması, "Yapay zeka uygulamaları" olarak belirlendi.

Yarışma, temalı, çizgi izleyen, hızlı çizgi izleyen, sumo, mini sumo, robotino (hareketli robotlar), insansız hava aracı (mini drone), insansı robotlar, endüstriyel robotik kol, tasarla-çalıştır, yumurta toplama (caretta caretta) ve serbest proje olmak üzere 12 kategoriden oluşuyor.

Tüm katılımcı kurumların robotları, yarışmanın yapıldığı Tekkeköy Yaşar Doğu Spor Salonu girişinde sergileniyor.

Yarışma, "robot.meb.gov.tr" adresinden canlı olarak yayınlanacak.

Son 7 yıldır TÜBİTAK iş birliğiyle yapılan organizasyonun paydaşları arasına bu yıl, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından yürütülen TEKNOFEST de katıldı.

Uluslararası MEB Robot Yarışması kapsamındaki yarışmalardan tasarla-çalıştır, yumurta toplama ve hızlı çizgi izleyen yarışmaları İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında da gerçekleştirilecek.

Yarışmayı kurallara uygun olarak yönetmek için üniversitelerin robot kulüplerinden 67 öğrenci hakemlik yapacak.

TÜBİTAK tarafından belirlenen 5 jüri üyesi, anlaşmazlıkları karara bağlayacak.

İki gün sürecek yarışmada dereceye giren ekiplere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından dizüstü bilgisayar, başarı belgesi, madalya ve kupa verilecek.

TÜBİTAK tarafından yarışma kategorilerinde birinci olan yarışmacı ve danışman öğretmenlere kişi başı 2 bin 500'er lira olmak üzere toplam 7 bin 500 lira ödül verilecek.

İkincilik ödülüne layık görülen öğrenci ve danışman öğretmene kişi başı 2 biner lira olmak üzere toplam 6 bin lira dağıtılacak.

Kategorilerinde üçüncü olan yarışmacı ve danışman öğretmene de kişi başı bin 500'er lira olmak üzere toplam 4 bin 500 lira ödül sunulacak.

Tüm kategorilerde verilen toplam ödül miktarı ise 216 bin lira olacak.

Ödül töreni, Tekkeköy Yaşar Doğu Spor Salonu'nda 12 Nisan'da gerçekleştirilecek.

"Gençlere imkan sağlanırsa son derece başarılı işler çıkarıyor"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yarışmanın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için 100 yıl önce geldiği Samsun'da bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Dünyada medeniyet için, hayat için en değerli yol, en gerçek yol bilimdir, akıldır, fendir. Bu inançla hayata geçirdiğimiz Uluslararası Robot Yarışması, ayrı bir anlam taşıyor." ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığı olarak bilimin gerçekleştirilmesinin gururunu yaşadıklarına işaret eden Selçuk, şöyle konuştu:

"Sürekli konuşulan bir kavramdır yapay zeka ve burada öne çıkan ülkelerin dünyada söz sahibi olacağı görülüyor. 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda da yapay zekanın Milli Eğitim Bakanlığının temelinde yer aldığı ve bütün iş ve işlemleri bu ilkeler doğrultusunda yürüteceğimiz bir yol görünüyor önümüzde. Anaokulundan üniversite sıralarına, lisansüstü eğitim çalışmalarına kadar her basamakta yapay zekayı hayata nasıl geçireceğimiz, nasıl dikkate alacağımızın da işareti bu çalışmalar."

Gençlerin yarışmaya gösterdiği ilginin bu işaretin sembolü olduğunu vurgulayan Selçuk, gençlerin, imkan sağlanırsa, belirli atmosfer oluşturulursa son derece verimli, son derece başarılı işler çıkardığını anlattı.

"Türkiye'de robot teknolojisi her geçen gün gelişiyor"

Bakan Selçuk, her zaman yeniliklere açık, vizyon sahibi bir gençlik görmenin kendilerini mutlu ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Büyük ivme kazanan 2023 Eğitim Vizyonu çalışmalarımız kapsamında yapay zekanın desteğiyle tüm sektörler birbirine bağlantılı olarak Türkiye daha fazla gelişecektir diye ümit ediyorum. Bunlarda gençlerin imzasının olması bizleri ayrıca mutlu ediyor. Türkiye'de robot teknolojisi her geçen gün gelişiyor, büyüyor. Dünya çapında ödüllerimiz var, bunu da gururla izliyorum. Birçok firmamız güzel çalışmalar yapıyor, öğretmenlerimizin güzel çalışmaları var. Bütün projelerin üst üste ve bir araya gelmesiyle çok daha büyük projelere imza atacağımızı çok rahatlıkla görüyorum. Önümüzdeki yıllarda bir gün robot teknolojisinin Nobel'i olan Engelberger Ödülü'nü niye bizim gençlerimiz almasın? Bu salonda binlerce gencimiz var. Robot teknolojisinin Nobel'ini bu salondan bir arkadaşımız alabilir. Bu salondaki gençlerimizden dünya çapında bir ödül bekliyoruz."

Robot teknolojisinin Nobel'ini almayı kendisine hedef koyan gençlere her türlü desteği vereceklerini belirten Selçuk, "Bunun için sadece projenizi ve hayalinizi gerçekleştirmeniz yeterli. Yılmadan, azimle çalışırsanız, bu tür ödülleri almamamız için hiçbir neden yok. Yeter ki öğrenmeyi aşkla yapın. Yeter ki bu işleri severek yapın. Yeter ki istekli olun, yapamayacağınız bir şey yok. Kendinize güvenin, araştırmacı olun, sorgulayın ama aynı zamanda üretin, bunu girişimcilikle de dünyaya açın. Dünyayı takip edin. Hem iç dünyanızı hem dış dünyanızı okuyun. Ülkemizin bütün aydınlık günleri sizin ellerinizde ve bunu birlikte başaracağız. Bilim ve aklın göstericiliğinde bunu yapmanız için hiçbir engel yok." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Selçuk, konuşmasının ardından yarışmanın kurasını çekip robotları inceledi.

Törene, Vali Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.

Muhabir: İlyas Gün

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
ANKARA KENT KONSEYİ’NDEN “AKS 101 ÇALIŞTAYI” İLE KÜLTÜR VE KENT İLİŞKİSİNE YENİ BİR SOLUK
BURSA
Osmangazi’de çocuklar sanatla büyüyor
GENEL
Ümit Özdağ, "Zam değil sadaka verdiler." “Siz kolunuza Öcalan'ı takın, biz de Türk Milletiyle birlikte sandığa gidelim"
BURSA
TÜGİAD Bursa, Anadolu’nun üretim gücüne damga vurdu
BURSA
TRAFİK DÜZENLEMESİ
BURSA
Zabıta Ve İl Ticaret Müdürlüğü’nden Ortak Denetim
BURSA
‘Daha güçlü Bursa’ için Büyükşehir ve üniversite iş birliği
BURSA
Osmangazi’de ayda ortalama 200 kedi kısırlaştırılıyor
GENEL
TEK ENERJİ’DEN ULUSLARARASI ATILIM
BURSA
Büyükşehir, ‘Daha yeşil Bursa’ için çalışıyor