Eczacıbaşı Topluluğu'nun bu yıl yapmayı planladığı 250 milyon avroluk yatırımın önemli bir ayağını oluşturan yeni VitrA Karo tesisinin açılışı gerçekleştirildi.
VitrA Karo'nun Bilecik Bozüyük'teki üretim kampüsünde hayata geçirilen yeni tesis, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in katılımıyla açıldı.
Açılışta konuşan Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, kentin tarımı ve sanayisiyle her geçen gün büyüdüğünü ve ilerlediğini kaydederek, ilde yer alan 7 organize sanayi bölgesindeki 118 işletmede 10 bin 500'e yakın kişinin istihdam edildiğini söyledi.
Bilecik sanayisinin geçen yıl 116 milyon dolar, 2022'nin ilk 4 ayında ise 50 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaştığını dile getiren Kızılkaya, VirtA Karo'nun kentin ekonomisine önemli katkılar sunacağını bildirdi.
- "Bu yıl 250 milyon avronun üzerinde yatırım planladık"
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da topluluğun 80. yılında küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla her alanda inanç ve istikrarla yatırıma devam ettiklerini söyledi.
Holdingin 80 yıldır Türkiye'de çağdaş, kaliteli ve sağlıklı yaşamın bayrağını taşıdığını dile getiren Eczacıbaşı, şu bilgileri verdi:
"Topluluğumuz bugün 46 kuruluşu ve 39 üretim tesisiyle 120'den fazla uluslararası pazarda faaliyet gösteriyor. 80 yıldır süren bu yolculukta, önce Türkiye'nin sanayileşme hikayesinin önemli bir parçası olduk, ardından yarattığımız markalarla Türkiye'nin sınırlarını aşarak, bugün 3 kıtada üretim yapan, 12 bin arkadaşımızın hayat verdiği uluslararası bir oyuncuya dönüştük. Küresel rekabette gücümüzü artırmak üzere faaliyet gösterdiğimiz her alanda yatırımlarımızı sürdürüyoruz."
Eczacıbaşı, 2022'de 250 milyon avronun üzerinde yatırım planladıklarını kaydederek, bu yatırımlar arasında bulunan VitrA Karo'nun yeni işletmesinin bugün devreye alındığını bildirdi.
- Seramik sağlık gereçleri üretimi için yeni yatırım geliyor
Bülent Eczacıbaşı, kısa bir süre içerisinde de seramik sağlık gereçleri üretimi için yine Bozüyük'te beşinci işletmenin yatırımının tamamlanacağını kaydederek, yapı ürünlerinin, topluluğun en büyük faaliyet alanını oluşturduğunu anlattı.
Türkiye'nin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 50'sinden fazlasını gerçekleştirdiklerini, AB ülkelerine yapılan ihracatta karo ürünleriyle birinci sırada bulunduklarını aktaran Eczacıbaşı, "Banyoda kullanılan tüm ürünleri tasarlama yetkinliğine sahibiz. Karo ürünlerimizle bu yetkinliği banyo dışındaki alanlara da taşıyoruz. VitrA Karo'da devreye aldığımız yeni tesisimizle kapasitemizi bir adım öteye taşıyoruz." ifadelerini kullandı.
- "Türkiye karo seramikte Avrupa'da ilk 3'te"
Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Atalay Gümrah ise Türkiye seramik sektörünün gerek karo seramikte gerek seramik sağlık gereçlerinde dünya ve Avrupa'nın önde gelenleri arasında yer aldığını söyledi.
Kovid-19'a rağmen dünya seramik sektörünün yüzde 1,6 büyüdüğünü, aynı dönemde Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 25 olarak gerçekleştiğini dile getiren Gümrah, şu açıklamalarda bulundu:
"Toplam büyüklüğü 16 milyar metrekare olan dünya karo seramik pazarında; Türkiye kapasite ve gücüyle bugün dünyada 7'nci sıraya, Avrupa'da ise ilk 3'e yükselmiştir. Dünya seramik karo ticaretinin de yüzde 4,8'i Türk seramik sektörü tarafından yapılmaktadır. Ayrıca, seramik sektörümüzün kıymetli diğer iki özelliği ise yerli katma değerin yüzde 80'in üzerinde olması ve tarihten gelen seramik üretme yetkinliğimiz."
Gümrah, Türkiye'nin seramik üretiminde tüm dünyada söz sahibi olacak seviyelere ilerlediğini kaydederek, "Seramik sektörünün arzu edilen hızda gelişmesi için önemli girdilerimizden olan doğal kaynakların sürekliliğinin sağlanması, enerji kaynaklarının güvence altına alınması, lojistik alt yapılarının güçlendirilmesi, Yeşil Mutabakat ile ilgili yol haritasının hızlıca yapılanması önem taşımaktadır." diye konuştu.
- "Uzun süredir hayal ettiğimiz yatırımı hayata geçirdik"
VitrA Karo Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Pehlivan da uzun süredir hayal ettikleri yatırımı hayata geçirdiklerini belirterek, yeni tesisle birlikte büyük ebatlı porselen karo üretim yetkinliklerini ve kapasitelerini artırdıklarını söyledi.
Seramik kültürünü sınırlar ötesine taşımaktan ve Avrupa'da küresel markalarla rekabet etmekten gurur duyduklarını dile getiren Pehlivan, son 10 yılda 100 civarında uluslararası ödül aldıklarını bildirdi.
Pehlivan, yeni tesisle ilgili bilgiler vererek, "Yatırım sonucu çıkacak ürünler, doğal taş ve mermer gibi malzemelerin yüzey hissini veren, tasarımlarımızı daha gerçek bir şekilde hayata geçirecek dijital teknik uygulamaları da birleştirdiğimiz ürünler olacak. Tasarım iddiamız daha da artacak." şeklinde konuştu.
Sürdürülebilirliğe verdikleri önemden bahseden Pehlivan, yeni tesiste üretim safhasında rekor seviyede enerji verimliliği sağlayacaklarını vurguladı.
- "Üretim atığını yüzde 8'den yüzde 3,5'e çekmeyi başardık"
Hasan Pehlivan, bu hatta enerji tüketiminin normal hatlara göre yüzde 15 azaldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ayrıca israf dediğimiz üretim atığının önüne geçiyoruz. Dijital sensörlerle sağladığımız data akışıyla yapay zeka algoritmalarını kullanarak, üretim hatası ile çıkan ürünleri en aza indiriyoruz. 2017'de yüzde 8 ortalama üretim atığını önce yüzde 4,5 seviyesine çektik. Eczacıbaşı Topluluğu'nun yapay zeka ve data veri analizi yapan birimi ile iş birliği yaparak geliştirdiğimiz çözümler sayesinde yüzde 4,5 olan ıskarta oranını en son yüzde 3,5'e indirmeyi başardık. Bu oranı daha da aşağı çekmek için çalışıyoruz"
- Bakanlar yeni tesisi inceledi
Konuşmaların ardından fabrikanın açılış kurdelesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Bilecik Valisi Kızılkaya, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve diğer yetkililer tarafından kesildi.
Bakan Varank ve Dönmez, açılış kapsamında yeni tesiste incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.
- Üretim kapasitesi 3,5 milyon metrekare arttı
VitrA Karo'nun Bozüyük kampüsündeki üretim kapasitesi, yeni tesis yatırımıyla birlikte 22 milyon metrekareden 25,5 milyon metrekareye çıkarken, yurt dışındaki yatırımlarımla birlikte toplam kapasitesi de 30 milyon metrekareye ulaştı. Yatırımla birlikte kampüsteki toplam istihdam 83 artarak 1.080'e ulaştı.
VitrA, Villeroy & Boch premium ile lüks segmentte Türkiye'de lider konumda bulunan VitrA Karo'nun yeni tesisinde üretilmeye başlayan büyük ebatlı karo, Avrupa'da son yıllarda önemli ölçüde büyüme gösteren karo seramik kategorisinde yer alıyor. VitrA Karo da yeni tesis yatırımını, "ilham veren modern tasarımları hayata" geçirmek, "sürdürülebilirlik konusunda enerji verimliliği artırmak" ve "israfı azaltmak" olmak üzere üç ana hedeften yola çıkarak gerçekleştirdi.
Karo seramikte Türkiye'nin ihracat şampiyonu VitrA Karo, yeni tesisiyle Avrupa pazarında büyümesini hızlandırırken, enerji tüketimini ve israf oranlarını düşürerek sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacak.
- Tesiste kullanılan elektriğe yenilenebilir enerji katkısı
Açılışta verilen bilgilere göre, VitrA Karo'nun Bozüyük kampüsünde yeni tesisle birlikte yenileme, verimlilik ve modernizasyon yatırımları da bulunuyor. Bazı fırınlarda verimliliği artırmak için kendi inovatif süreçleri çerçevesinde ortalama yüzde 4 enerji verimliliği sağlandı. Kampüste kurulan ilk 2 fırın üretim sürecinden kaldırılacak ve alt yapıları yenilenerek en verimli teknolojiyle yeniden kullanıma alınacak, böylelikle sürdürülebilirlik faaliyetleri ivme kazanacak.
Karbon ayak izini azaltmak için yeşil enerjiye ağırlık veren ve yeni tesisin çatısına güneş enerjisi kurmak için lisans iznini alan VitrA Karo, sonbaharda tamamlayacağı yatırımla kullandığı elektrik enerjisinin yüzde 7'sini yeşil enerjiye çevirecek.