Kategoriler

Türkiye’den Meksika’ya ‘ vizeleri kaldıralım teklifi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Meksika’ya vizeleri kaldırmayı, serbest ticaret anlaşması (STA) yapmayı teklif etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Meksika’ya vizeleri kaldırmayı, serbest ticaret anlaşması (STA) yapmayı teklif etti. Nihat Ergün, “STA görüşmeleri başlamalı. Avrupa Birliği (AB) ile Meksika’nın tarafı olduğu STA, 2000’de yürürlüğe girdi. Arada 13 sene var. Bu 13 seneyi telafi etme adına görüşmeler bir an evvel başlamalı. “ dedi.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından tertip edilen Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısı yapıldı. Toplantıya Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.


Toplantıda söz alan Nihat Ergün, Türkiye’nin yeni bölge ve ülkelere adım atarak ihracatını 160 milyar dolara çıkardığını belirtti. Ergün, Türkiye ile Meksika’nın ekonomide önemli merhale aldığına işaret ederken, “Lakin bu iki ülkenin bir birlerine ticareti kâfi değil. Evet, 10 sene evvel 128 milyon dolar olan ticaret, şu an 1 milyar 200 milyon dolar. Bunalımın ardından bile, 2009 ve ardından bile ticaret önemli oranda arttı. Memnun edici, ama bu rakamlar yine de yakışmıyor. İki ülkenin ticareti yakın vadede 5 milyar dolar, orta vadede 10 milyar dolar olmalı. “ ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Meksika ticaretini artırmak için atılan adımlara değinen Ergün, şunları kaydetti:

“Biz, dün paraflanan Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nı önemli görüyoruz. Tabii vize muafiyeti ile ilgili de bir anlaşma yapılmalı. İki ülkenin sanayi adamlarının ve siyasi iradelerinin bu yönde umutları var. Yine Meksika’nın AB ile STA anlaşması var. Meksika Türkiye ile de bu anlaşmayı yapmalı. Türkiye, Gümrük Birliği üylerinden biri olarak Meksika ile aynı ticaret şartlarını elde etmeli. AB ile Meksika’nın tarafı olduğu STA, 2000’de yürürlüğe girdi. Arada 13 sene var. Bu 13 seneyi telafi etme adına görüşmeler bir an evvel başlamalı.”

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Türkiye ve Meksika’dan şirketlerin inşaat alanında ortak yatırımlar yapabileceğine temas etti.

Nihat Ergün, Türkiye’nin Avrupa ve Asya’ya yakın olduğundan söz ederken de “Türkiye, ihracat yapılacak bir ülke ilaveten şirketlerin bölgesel operasyonlarını idare edeceği bir ülkedir. Bu nedenle Meksika Türkiye’ye yönelmeli, yatırımda bulunmalı.” çağrısı yaptı.




“STA YAPMAK İÇİN FAALİYETE GEÇMELİYİZ”

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ise Türkiye ve Meksika ekonomilerini açık, rekabetçi olarak yorumladı.



Enrique Pena Nieto, Türkiye ile alışverişlerinin artması gerektiğini vurgulayıp, “10 senede ticaret 1 milyar doları buldu. Bu Meksika’nın toplam ticaretinin yüzde 1’i. Bu oran daha da artırılmalı.” temennisinde bulundu.



Nieto, STA yapmak için de hem Türkiye hem Meksika tarafını faaliyete geçmeye davet etti.

Yatırım için Meksika’nın güvenli bir durak olduğunu dile getiren Meksika Devlet Başkanı Nieto, “Ülkeme yapılan yabancı yatırımlar 28 milyar doları buldu. Enerji reformu ile bu rakam daha da büyüyecek.” dedi.


Nieto, Türkiye’den şirketlere “Meksika’ya gelin, Meksika’yı tanıyın. Ülkede büyüme olanaklarını görün.” önerisinde bulundu.


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da“Türkiye ile Meksika’nın ticareti 1 milyar dolar. Bu rakam okyanusta bir damla su, bize yakışmıyor.” diye dert yandı.




Ekonomide el ele vermenin, ortak yatırım alanlarından yararlanmanın önemini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:


“Tabii Türkiye ve Meksika tarafı olarak önümüzde 4 konu var. Bunlardan biri dün paraflanan Yatırım Teşviki ve Çifte Verginin Önlenmesi Anlaşması’dır. Bu anlaşma bir an evvel yürürlüğe girmeli. Yine Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği Anlaşması var. Meksika AB ile STA yaptı, ama Türkiye ile yapmadı. Bu nedenle Meksika malları sıfır gümrük ile ülkemize giriyor. Biz de Meksika’ya mal satarken vergi ve gümrük duvarları ile karşı karşıya kalıyoruz. Yine benim vizesiz Meksika’ya gitme imkânım yok. Burada sanayici ve tacirler için vizeler kaldırılmalı ki ülkeler bir birlerini tanısın, yatırımlardan yararlansın. “


Öte yandan Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısı’nda bir yatırım anlaşması imzalandı. Kayserili Çinkom AŞ ve Meksikalı Zinc Nacionel firmasının tarafı olduğu anlaşma kapsamında İzmir Aliağa'da 100 milyon dolar tutarında üretim alanı kurulacak.

Toplantıda ayrıca sanayici Varol Dereli’ye Meksika devlet nişanı takdim edildi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Orhangazi’de Okuldaki Veli Şiddetine İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden Müdahale
BURSA
CHP BURSA'DAN AHMET ÖZER'İN TUTUKLANMASINA TEPKİ: HUKUK DIŞI SÜREÇLERİ KABUL ETMİYORUZ
BURSA
CHP BİGADİÇ İLÇE BAŞKANI TÜRKER YILMAZ'DAN KONGRE TEŞEKKÜRÜ: "KAZANAN İLÇEMİZ OLDU"
ANKARA
BAŞKENTİN ULAŞIMINA YENİ SOLUK: ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN GÖLBAŞI’NDAN İNCEK’E UZANAN 5,5 KİLOMETRELİK YENİ BULVAR
BURSA
BTSO Ekim Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
BURSA
FASHION WEEK TÜRKİYE İLE BUTTİM’DE MODA RÜZGARI ESTİ
BURSA
YILDIRIM’DA CAN DOSTLAR EMİN ELLERDE
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR ÇOCUK MECLİSİ YENİ YÖNETİMİ BELLİ OLDU
BURSA
Gemlik Belediyesi'nden çiftçiye can suyu
BURSA
Osmangazi’den bir ‘Çalıkuşu’ geçti