Gerçekleşen iftar programı öncesi konuşan Prof. Dr. Emre Toros “Türkiye’de Seçimler, Oy Verme Davranışı ve Seçimsel Aksaklıklar” konusunu ele aldı. Seçimler ve oy verme sürecini etkileyen davranışlara dair açıklamalarda bulunan Toros, Türkiye’nin 1946 senesinden günümüze çok partili siyaseti deneyimlediğini belirtti. Bu zamana kadar Türkiye’nin 40 seçim yaşadığına vurgu yapan Prof. Dr. Emre Toros “18 genel, 14 yerel, 7 referandum ve 1 cumhurbaşkanlığı seçimi yaşadık. Seçimin olmadığı yerde demokrasiden bahsedemeyiz” İfadelerini kullandı.
Seçmelerin kararını birçok faktör belirliyor
Türkiye’de oy verme davranışını etkileyen faktörlere değinen Prof. Toros, merkez-çevre anahtarının, her ne kadar gücü aşınsa da, Türkiye’deki oy verme davranışını anlamak üzere halen geçerliliğini koruduğunu söyledi. 1946’dan beri gerçekleşen seçimler incelendiğinde Türkiye Cumhuriyetini kuran kadroların tanımladığı merkezi değerleri benimseyen seçmenlerin azınlıkta kaldığını söyleyen Profesör Toros, Türkiye’deki seçmenlerin farklı oy verme motivasyonlarına da değindi. Değişik faktörlerin altını çizen Prof. Toros, geçmişe ve geleceğe yönelik iktisadi değerlendirmelerin, sağ sol ayrımlarının siyasi ve bireysel değerlerin, kitle iletişim araçlarının ve demografik faktörlerin seçmen değerlendirmeleri üzerindeki etkilerine örnekler verdi.
Hem dünyada hem de Türkiye’de seçimsel aksaklıklar ve şiddet artıyor
Profesör Toros, konuşmasının son kısmında ise dünyada ve Türkiye’de gözlemlenen seçimsel sorunlara dikkat çekti. Konu ile ilgili detaylı bilgiler veren Profesör Toros, Türkiye’deki örnekler üzerinden seçimsel aksaklıkların ve şiddetin demokratik işleyiş üzerindeki etkilerini açıkladı.