Kategoriler

Sanal ve artırılmış gerçeklik projeleri "KARMA Gerçeklik Laboratuvarı"nda sergilendi

- İSTKA Genel Sekreter Vekili Fatih Pişkin: - "Bizim de yarının teknolojilerinden biri olan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanındaki gelişmeleri yakından takip etmemiz Türkiye'de karma gerçeklik ekosistemini oluşturmamız önem arz ediyor"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteği ile Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan KARMA Gerçeklik Laboratuvarı, artırılmış ve sanal gerçeklik ekosistemine dair etkinlikler düzenledi.

İSTKA açıklamasına göre, KARMA Gerçeklik Laboratuvarı, Türkiye’deki "artırılmış ve sanal gerçeklik (genişletilmiş gerçeklik) ekosistemine" dair edindiği deneyimi 17-19 Ocak 2020 tarihlerinde, İstanbul'da düzenlediği sergi ve etkinlikler dizisi kapsamında ziyaretçilerle paylaştı.

Geçen yıl genişletilmiş gerçeklik alanında birçok konuşma ve etkinlik düzenleyerek, ulusal ve uluslararası konferanslara katılım sağlayan KARMA Gerçeklik Laboratuvarı'nın düzenlediği sergide, 2019 yılında verdiği başlangıç seviyesi eğitim programına kabul edilen katılımcıların hazırladığı projelere yer verildi.

HTC Vive Türkiye ve Monster Notebook tarafından desteklenen etkinlikte, ziyaretçiler 3 gün boyunca Gökkuşağı Köprüsü, Ahıska, İnİn, Reliefs of Sebasteion, Post Cube Sanal Sanat Galerisi, Bafa Gölü gibi genişletilmiş gerçeklik projelerini deneyimleme ve projelerin perde arkasını dinleme fırsatı yakaladı. Ayrıca Enes Beşinci, Seher Kış ve Meltem Şahin gibi sanatçılar Tilt Brush ve Medium gibi 3 boyutlu çizim programlarında canlı çizim performansları gerçekleşti.

KARMA Lab kurucu ekibi Ivon Bensason ve Asım Evren Yantaç tarafından yürütülen panelde, Bahçeşehir BUG Lab’den Güven Çatak, Galatasaray Üniversitesi’nden Kerem Rızvanoğlu, HTC Vive Türkiye Direktörü Batuhan Basal, Garage Atlas kurucuları Burçin Gürbüz ve Pınar Öncü, MuseVR’ın kurucu ortaklarından Talat Alkan, Timelooper’ın kurucusu Alper Özyurtlu, Anima Prodüksiyon Şirketi yönetici ortağı İlhan Poyraz, Türkiye’de alanın bugün geldiği noktayı tartışarak ileriye dönük ihtiyaç ve fırsatlar ile ilgili paylaşımlarda bulundu.

- "Türkiye'de karma gerçeklik ekosistemi önem arz ediyor"


Açıklamada görüşlerine yer verilen İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojilerinin eğitim başta olmak üzere sağlık, endüstri ve eğlence sektörü gibi alanlarda günlük hayatta yaygın olarak kullanılmaya başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

"Dünyada büyük teknoloji şirketleri hızla bu alana yatırım yapıyor. Bizim de yarının teknolojilerinden biri olan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanındaki gelişmeleri yakından takip etmemiz Türkiye'de karma gerçeklik ekosistemini oluşturmamız önem arz ediyor.

Koç Üniversitesi KARMA Gerçeklik Laboratuvarı projesini de ülkemizde bu alanda çalışan akademisyenler, uzmanlar ve profesyonelleri tek bir çatı altında buluşturarak, disiplinler arası çalışmalar yürütmeleri ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için desteklemiş bulunuyoruz. Bu merkezimizin sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik teknolojileri alanında yürütülen çalışmalar için önemli bir adım teşkil edeceğine, İstanbul'da kamu-üniversite-sanayi iş birliği ile öncü çalışmalara imza atılacağına yürekten inanıyoruz."

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Başkan Deviren öğretmenleri unutmadı
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden Hasan Ali Yücel sempozyumu
BURSA
Raf ve kasa arasındaki fiyat farkı zabıtaya takıldı
BURSA
MUDANYA ÜNİVERSİTESİ VE DOSABSİAD’DAN LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE GÜÇ BİRLİĞİ
GENEL
En pahalı muz! Duvara bantlı ama rekor fiyata satıldı!
ANKARA
Denetimler sıkı olacak! 1 Aralık’ta başlıyor…
SAKARYA
Kuvvetli yağışa karşı Sakarya SASKİ teyakkuza geçti
BURSA
İstanbul Bursa’ya indi!
DÜZCE
Düzce’de hastaneye giden hükümlü firar etti
MANİSA
İklim krizi su kaynaklarını vurdu