Kategoriler

Rengarenk desenlerle süslediği tahta kaşıkları satarak gelir elde ediyor

Daha önce evlerimizde, düğünlerde yer sofraları olurdu, hep bu kaşıklarla yemek yenilirdi. Günümüzde ise hediye amaçlı kullanılıyor.

Hacımurat Mahallesi'nde yaşayan bir çocuk annesi Atabey (60), çocukluğunda annesinden "el aldığı" kaşık boyama geleneğini yok olmaması için ilerleyen yaşına rağmen sürdürüyor.

Dedesi ve anneannesinden miras kalan çam sakızından yapılma kalıpları yıllardır kullanan Atabey, vernik kullanmadan çam yağıyla parlattığı kaşıkları desenlerle süsleyip özenle boyuyor.

Ayşe Atabey, AA muhabirine, bu işi ilçede sadece kendisinin yaptığını belirterek, "Eskiden anneannem ve annem başta olmak üzere Taraklı'da herkes yapardı. Baskılar anneannemden ve dedemden kaldı, onları kaybolmasın diye altın gibi elimde tutuyorum." dedi.

Mesleği yok olmaması için devam ettirdiğini anlatan Atabey, "Kış aylarında kaşıkların zımparasını, baskısını ve boyamasını hazırlıyorum, yazın da güneşli havada yağlamasını yapıyorum. El alışkanlığı olan biri günde 300 ila 500 kaşık yapabilir. Babamlar Bolu taraflarına panayıra giderdi, dönüşte ellerinde bir tane bile kaşık kalmazdı." diye konuştu.

Atabey, işini yaparken rahatladığını da belirterek, "Daha önce evlerimizde, düğünlerde yer sofraları olurdu, hep bu kaşıklarla yemek yenilirdi. Günümüzde ise hediye amaçlı kullanılıyor." dedi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada
BURSA
BAŞKAN KÖYBAŞI "BİRLİKTE, DAHA GÜÇLÜ BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ!"
BURSA
Gençlik Bursa’da Yollarda’ projesi tüm hızıyla sürüyor