Bu gecikmenin nedeni, faizlerin artırılması konusunda oluşan olumsuz görüşten kaynaklanmaktadır. Faizlerin gelişmiş ülkelere nazaran daha yüksek olması elbette istenen bir durum değil ancak ülkelerin uyguladıkları faiz oranları bir takım makro ekonomik değişkenlerin sonucu ve bunların başında da enflasyon gelmekte. Aslında konunun temeli tamamen makroekonomik verilerin bize anlattıkları üzerine kurulu. Örneğin Türkiye’de faiz oranı yüzde 16,50 ve enflasyon oranı da Nisan ayı itibarıyla yüzde 10,85 düzeyinde. Aynı dönemde ABD’de faiz oranı yüzde 1,75 ve enflasyon oranı yüzde 2,5. Bu veriler bize şunu gösteriyor, Türkiye’de reel faiz oranı yüzde 5,65 ve Amerikan reel faiz oranı yüzde -0,75. Döviz kurunda yaşanan gelişmeler tam olarak bu oranlarla ilişkili. Şunu bilhassa söylemek gerekiyor; faiz enflasyonun sonucudur.
Döviz neden yükseliyor?
Ülkeler arasındaki carî faiz farkları, döviz kurunda olası değişikliğin ne olabileceğini bize söylemektedir. Türkiye ve ABD cari faiz oranları arasındaki farkın 6,40 olduğunu görüyoruz. Ancak yıl başından bu yana yaşanan USD/TL kur artışı yüzde 25 düzeyinde. Bu durumda şunu söyleyebiliriz, Türkiye ve ABD arasındaki faiz farkı ile döviz kuru arasındaki ilişki kopmuş görünüyor. Bunun birçok nedeni var:
- Merkez Bankasının bağımsızlığı konusunda oluşan tereddütler,
- Hazine Müsteşarlığı Türkiye Dış Borç Ödeme Projeksiyonuna göre yıl sonuna kadar
- Haziran ayının ilk yarısında FED’in faiz artırma ihtimalinin artmış olması ki, bu
- Sermaye hareketlerinin büyük ölçüde serbest olduğu Türkiye’de kısa süreli sermaye
- Faize olan duyarlılığı düşük olan sermaye hareketleri nedeniyle carî işlemler açığının
- 2017 yılından bu yana genişleyen maliye politikası sonucu artan kamu harcamaları
93,5 milyar dolar borç ödeyecek olması,
durumda dolar için en güvenli liman basıldığı yerdir.
hareketlerinin faize olan duyarlılığının son derece düşük olması (şimdilerde olduğu
gibi),
kapatılamaması,
(teşvikler, vergi yapılandırma, faiz sübvansiyonları vb.). Artan kamu harcamaları faizler üzerinde artış yönlü baskı oluşturmaktadır.
Tüm bunlara bakarak USD/TL kurunun geleceği için ne diyebiliriz? Eldeki veriler ve yakın gelecekteki olası gelişmeler ışığında, USD/TL değerinin artış yönünde baskı altında olacağı anlaşılıyor. Özellikle FED’in muhtemel faiz artırımı kararından sonra bu baskı daha da artacaktır. Üstüne bir de borç ödemesi nedeniyle döviz talebinin giderek artacağını da eklersek USD/TL kurunun artma olasılığı tahmin ötesine geçmiş oluyor. Peki, Merkez Bankası ne yapacak? Merkez Bankasının sürekli olarak faiz artırımı yoluna gitmesi pek mümkün görünmüyor. Kredi ödemelerinde kuru sabitleyerek ya da elinde döviz bulunduran vatandaşlarımızın ellerindeki bir miktar dövizi bozdurarak yaşadığımız makro ekonomik sorunu çözmek mümkün değil. Para politikası açısından önemli araç olan faiz artırımı sürdürülebilir değil, yapılması gereken Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarını ivedilikle çözmektir ve başka yol da yoktur. Aksine bir tavır çok yakın bir süre içinde USD/TL kurunun daha da yükselmesine yol açacaktır.”
Yrd. Doç.Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu Kimdir?
Yrd. Doç. Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, 8 Nisan 1971 tarihinde Samsun’da doğdu. 1989 yılında Samsun Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) Uluslararası İlişkiler bölümünden 1994 yılında mezun oldu.
1994-1996 yılları arasında İdari Yargı Hakîm Adayı olarak görev yaptı. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın açmış olduğu sınavı kazanarak 1996 yılında Dış Ticaret Uzman Yardımcısı olarak atandı. Hatipağaoğlu, 1996-2010 yılları arasında Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda Dış Ticaret Uzman Yardımcısı, Dış Ticaret Uzmanı, Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak görev yaptı. Bu dönemde ihracat mevzuatı, dış ticaret sermaye şirketleri, KOBİ’lere yönelik devlet yardımları, kümelenme politikaları, Avrupa Birliği müzakere süreci konularında aktif olarak görev aldı. Türk Cumhuriyetleri ve Kardeş Topluluklardan Sorumlu Devlet Bakanlığında ekonomi ve dış ticaret danışmanlığı yaptı. Türk Cumhuriyetleri ve Kardeş Topluluklar Ekonomik Bilgi Merkezi internet sitesinin hazırlanması ile İkinci Türk ve Orta Asya İşadamları Kongresinin organizasyonu çalışmalarını yürüttü.
2003-2005 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki University of Illinois’de (Urbana-Champaign) Ekonomi Yüksek Lisans eğitimini tamamladı ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Ekonomi Doktoru unvanını aldı. “Türkiye’nin Dış Ticaretinde Yapısal Dönüşüm” başlıklı bir kitabı ile uluslararası düzeyde sunulmuş ve yayınlanmış akademik makaleleri bulunmaktadır. Yrd.Doç.Dr. Hatipağaoğlu muhtelif konularda yurt içi ve yurt dışında eğitim aldı: Adizes Theory and Practice For the Best Business Schools Certification Programme: Adizes Graduate School for the Study of Leadership and Change (İstanbul, Türkiye, Kasım 2013); Avrupa Birliği Uzmanlık Eğitimi Sertifika Programı: Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM-Ankara, Mart 2002-Temmuz 2002); Japon Piyasasında Pazarlama Semineri (Seminar on Marketing for Japanese Market): Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (Japan International Cooperation Agency-JICA-Osaka-Tokyo, Japonya, Ekim 2001-Kasım 2001); Avrupa Birliği Temel Eğitim Sertifika Programı: Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM-Ankara, Kasım 1997-Mart 1998).
16 yıllık kamu hizmetinden sonra teklif üzerine özel sektöre geçti. 2010 yılından bu yana çeşitli şirket ve kurumlarda (Sabancı Üniversitesi EDU, Grant Thornton Kurumsal Danışmanlık, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, TOBB ETÜ vb.) gerek kıdemli danışman gerek üst düzey yönetici gerekse de öğretim üyesi olarak görev aldı.
Siyasi kariyeri bağlamında iki yıl boyunca ekonomi danışmanlığı yaptı ve KOBİ Komisyonu Sekreterya görevini yürüttü.
2011 yılından bu yana önce İstanbul’da kurucusu olduğu HG Grup Eğitim Danışmanlık İç ve Dış Ticaret Ltd.Şti. bünyesinde Türkiye’nin önemli holding ve şirketlerine yönelik yönetim danışmanlığı ve eğitim hizmetleri sunmaktadır. Özellikle uluslararası ticaret, mikro ekonomi, makro ekonomi, uluslararası iktisat, stratejik yönetim, stratejik planlama, kurumsal yönetim, marka ve pazarlama stratejisi, pazar araştırmaları, KOBİ destekleri ve kümelenme politikası vb. konularda uzman düzeyinde mesleki bilgi ve deneyime sahiptir. Ayrıca EDUQUALITY Turkey markası altında Türk üniversitelerinin başta Balkan ülkeleri olmak üzere yurt dışında tanıtılması projelerini yürüttü. Türkiye’nin ilk sektör üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünde Öğretim Üyesi olarak akademik çalışmalarına devam etti. Çok iyi derecede İngilizce bilen Yrd.Doç.Dr. Aziz Murat Hatipağaoğlu, evli ve bir çocuk babasıdır.