Kategoriler

Çukurova’da Tarım Arazilerini Dolu Vurdu

Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana’da önceki gece etkili olan sağanak yağmur ve şiddetli dolu, narenciye bahçeleri ile ekili alanlarda büyük tahribata yol açtı. Karpuz, kavun, domates, mısır, buğday ve pamuk ekili...

Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana’da önceki gece etkili olan sağanak yağmur ve şiddetli dolu, narenciye bahçeleri ile ekili alanlarda büyük tahribata yol açtı. Karpuz, kavun, domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanları adeta yerle bir eden dolu, narenciye ağaçlarında da henüz yeni yeni oluşmaya başlayan meyvelere zarar verdi.
Bölgede önceki gece aniden bastıran sağanak ve ardından gelen dolu yağışı, binlerce dönüm ekili ve dikili arazinin bulunduğu Yüreğir’in bazı bölgelerinde afete dönüştü. Danişment, Bekmezköy, Sezak, Akdam, Eğriağaç, Zağarlı, Kızıltahta, Yalnızca ve Elifoğlu Kiliseköy mahalleleri başta olmak üzere, bölgede milyonlarca liralık hasar meydana geldi. Kısa sürmesine rağmen etkili olan dolu yağışı, tarlalarda hasat edilmeyi bekleyen karpuz ve kavunları tahrip etti. Domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanları dümdüz eden dolu, narenciye bahçelerinde ciddi hasarlara yol açtı.
“DURUM ÇOK VAHİM”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şiddetli dolu yağışının, yaklaşık 20 bin dönüm alanda etkili olduğunu söyledi. “Manzara korkunç” diyen Doğan, “Tarla ve bahçelerdeki hasarın tarifi mümkün değil. Ekili alanlar tamamen yerle bir olmuş durumda. Durum çok vahim” değerlendirmesinde bulundu.
En yoğun hasarın karpuz ekili alanlarda görüldüğünü ifade eden Mehmet Akın Doğan, doluyla birlikte karpuzun hem bitkisi hem de meyvesinin zarar gördüğünü kaydetti. Doğan, afetin, hem olgunlaşma aşamasındaki karpuzu hem de olgunlaştıktan sonra kademeli olarak yapılacak hasadı vurduğunu belirtti. Narenciyenin de çok ciddi hasar gördüğünü aktaran Doğan, “Narenciye tamamen kayıp diyebiliriz. Hasarlı meyvenin hiçbir değeri yok, marketlerde raflarda kendine yer bulamaz” diye konuştu.
“BAKANLIĞIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ”
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ürünü hasar gören çiftçiler arasında tarım sigortası yaptırmayanların da bulunduğunu belirtti. Doğan, “Bu üreticilerimizin bankalara borçları var. Bu borçların şu durumda ödenmesi mümkün değil. Biz devletimizden, bakanlığımızdan çiftçilerimize destek olunmasını istiyoruz. Borçlar ertelenecektir belki ama bu yetmiyor. Bu çiftçilerimize en azından masraflarının karşılanması şeklinde bir destek verilmesini bekliyoruz. Ayrıca, afetten zarar gören bütün çiftçilerimiz, ileriki günlerde Ziraat Bankası kredileri ile ilgili veya başka kredilerle ilgili ertelemeler olması durumunda bundan mahrum kalmamak adına, mutlaka il ve ilçe tarım müdürlüklerinden ekspertiz yaptırmalı” dedi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Gemlik Belediyespor farklı galip
BURSA
SAADET PARTİLİLER GÖREV YOLUNDA KAZA GEÇİRDİLER
BURSA
BALKAN MAHALLESİ’NE KREŞ İÇİN İMZALAR ATILDI
BURSA
TÜRKİYE YEŞİLAY CEMİYETİ GENEL BAŞKANI DOÇ. DR. MEHMET DİNÇ, BURSA’DA REHBER ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU
BURSA
MİMAR SİNAN KÜTÜPHANESİ 177 BİN 440 KİTAPSEVERİ AĞIRLADI
BURSA
NİLÜFER BELEDİYESPOR EKER AYDIN’DAN ZAFERLE DÖNDÜ
BURSA
Başkan Deviren: Patili Canlar İçin İşbirliği Yapalım
BURSA
Bursa’nın hava kalitesi anlık takip edilebiliyor
BURSA
YILDIRIM’DA BAĞIMLILIK VE AİLE İLİŞKİLERİ KONUŞULDU
BURSA
İnegöl “Hastalık Hastası” Oyununu Sevdi