Kategoriler

Bu konuda gerekli önlemleri alacağız

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, kırmızı ette sürekli spekülatif fiyat artışlarının olabildiğini belirterek, "Bu konuda gerekli önlemleri alacağımızdan emin olabilirsiniz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bir otelde gerçekleştirilen Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) İstişare Toplantısı'nın ardından düzenlenen akşam yemeği programında, hayvancılığın, kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi ve köyden kente göçün önlenmesi açısından stratejik bir sektör olduğunu söyledi.

Kırmızı ette sürekli spekülatif fiyat artışlarının olabildiğinin altını çizen Fakıbaba, "Bu konuda gerekli önlemleri alacağımızdan emin olabilirsiniz. Mutlaka önce üretici sonra sanayici arkadaşlarımız sonra tüketici. Üretici olmazsa olmaz. Üreticiler bu zincirin en değerli halkası. İnşallah yerli üretimimizi yapıp ithalatı önleyip yerli olarak bu gıda maddesini Türk halkına yedireceğimize inanıyorum. Yerli üretimi geliştirmek bizim görevimizdir." değerlendirmesinde bulundu.

"Buzağı ölüm oranları düşürülmeli"

Fakıbaba, üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için 1 milyon düve hedefine ulaşılması gerektiğine işaret ederek, hayvancılığın devam edebilmesi için buzağı ölüm oranlarının düşürülmesinin önemine değindi.

Hayvan sayısının artırılmasına yönelik projelere dikkati çeken Fakıbaba, "250 Bin Düve Projesi kapsamında 3 yılda toplam 250 bin baş düve verilecek. Bunlardan ilk 100 bini en geç temmuzda verilmeye başlanacak. 100 bini sonraki yıl ve 50 bini 3'üncü yıl verilecek. Proje ile 7 yılda yaklaşık 1,5 milyon damızlık hayvan sayısına ulaşılacaktır. 300 Koyun Projesi'nde uygulamalar 26 Nisan'da başlayacak." ifadelerini kullandı.

"Meraların kullanıma açılması yem sıkıntısını kaldıracak"

Fakıbaba, hayvancılık sektöründe yaşanan yem sıkıntısına da değinerek, meraların kullanıma açılmasının bu sorunu büyük ölçüde ortadan kaldıracağını kaydetti.

Kırmızı ette fiyat istikrarının önemli olduğunu belirten Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Piyasa koşullarında fiyat artışının önüne geçmek için Et ve Süt Kurumuna piyasaya müdahale ve ithalat yetkisi verdik. Piyasa regülasyonu kapsamında kalıcı çözüm olmamakla birlikte besilik ve kesimlik sığır ithal edilebilir. Kendi yerli hayvanımızı üretinceye kadar ama bu ateşi düşürmek için. Biz regülasyon yapmak zorundayız. Dar gelirli arkadaşlarımız var."

"Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık"

Fakıbaba, kırmızı ette ve hayvansal ürünlerde kendine yeterliliğin sağlanmasının öncelikli hedefleri olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"2002 yılında 83 milyon lira olan hayvancılık desteğini, 2017 yılında 3 milyar 800 milyon liraya çıkardık. AK Parti hükümetleri döneminde hayvancılığa bugüne kadar toplam 25,5 milyar lira destek verdik. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık ve 2010 yılından bugüne kadar 10,3 milyar lira faizsiz kredi sağladık. Hayvancılıkta hem üretim, hem de işleme ve pazarlamaya yönelik yatırımlara 770 milyon lira hibe sağladık."

Bakan Fakıbaba, hayvancılık sektöründeki sorunların çözümünde, üretici birlikleriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla, üniversitelerle, yetiştiricilerle ve sektörün diğer tüm paydaşlarıyla ortak hareket etmenin çok önemli olduğunu söyledi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
MÜSİAD BURSA’DAN GELECEĞE REHBERLİK EDEN EKONOMİ RAPORU
BURSA
BUSKİ’nin araç filosuna büyük yatırım
ANKARA
ANKARA İTFAİYESİ’NİN 2024 YILI RAPORU
BURSA
İznik Belediyesi’nin ‘Anadoludakiler’ Başarısı
BURSA
Osmangazi Arama Kurtarma her türlü afete hazır
BURSA
Bursa FotoFest, yoğun ilgiyle devam ediyor
BURSA
Gemlik Belediyesi'nden asfalt ve kaldırım atağı
BURSA
Balıkesir İl Başkanı Hasan Fehmi Yörük: "Şehidimiz Emirhan Aramış’ı Minnetle Uğurladık"
BURSA
Bursa Daha Fazla Can Çekişmesin
BURSA
Bursa Büyükşehir, glütensiz yaşamın yanında