Superbarands tarafından İstanbul'da bir otelde gerçekleştirilen organizasyonla 2016 Türkiye'nin Süpermarkaları Ödülleri sahiplerine verildi. Törende 30 marka ödüle layık görüldü. Ödül töreninin sunumunu yapan Ali Poyrazoğlu, tören öncesinde yaptığı ''marka olmak ve efsaneleri'' konuşmasıyla geceye renk kattı. Yaklaşık 25 yıldır çalışmalarını sürdüren İngiltere merkezli Superbrands International, faaliyet gösterdiği 89 ülkede, markalaşma konusunda bağımsız bir otorite olduğu belirtildi. Süpermarka seçiminde şirketlerin büyüklüğü yanı sıra, teknolojisi, yatırımları, işgücü kalitesi, üreticiliği, markalaşmaya yaptığı yatırım ve marka devamlılığı, sosyal sorumluluk projelerine katkısı, çevre duyarlılığı, etik değerlere uyma ve vergi sıralamasındaki yeri gibi kriterlerin göz önüne alındığı ifade edildi.
''Ödülleri belirlerken kriterlerimiz oldukça zor''
Etkinlik hakkında bilgi veren Superbrands Türkiye Temsilcisi Dilek Koç, ''Bu etkinlikle 12'nci yılımızı kutluyoruz. İki yılda bir gerçekleştirdiğimiz törenin bu sene altıncısı düzenliyoruz. Superbrands olan 30 markamıza ödüllerini takdim ettik. Keyifli bir gece oldu. Ödülleri belirlerken kriterlerimiz oldukça zor. Önce bir seçici kurul oluşturuyoruz. Dört bin civarında markadan bin markaya düşürdüğümüz marka listesini, seçici kurulumuza veriyoruz. Seçici kurulumuz oylamasının ardından ilk 300'de kalan markalar, Nielsen tarafından halk oylamasına sunuluyor. Nielsen; İzmir, İstanbul ve Ankara illerinde bütün 'SES' gruplarında yaptığı araştırma sonucunda tüketici puanlarından oluşan listede 181 marka, Türkiye'nin Süpermarkaları olmaya hak kazandı. 181 markadan 30’u bu gece burada bulundu ve onlara ödüllerini verdik'' dedi.
''Markaların, markalaşmaya büyük özen göstermesi gerekiyor''
Markalaşmanın önemine değinen Koç, ''Bütün markalarımız, markanın ne kadar önemli olduğunu ve marka sürdürebilirliğinin ne kadar kıymetli bir değer olduğunun farkında. Hangi pazarda olursa olsun marka olmadığınız takdirde; bir değer üretmeniz, gelir üretmeniz, malınızı satmanız ve tüketici nezdinde bir değer bulmanız mümkün değil. O bakımdan bütün markaların, markalaşmaya büyük özen göstermesi gerekiyor. Marka gelecekleri, şirket gelecekleri ve devamlılık için bu şart'' şeklinde konuştu.
Ödül alan markalardan Renault-Mais'in CEO'su Dr. İzzet Berk Çağdaş, ''Ekibim adına teşekkür ediyorum. Marka olmak başlı başına bir olgu. Marka olmak; teknoloji, müşteri, iş ortaklığı, çalışan içeriyor. Bir ihtiyaca cevap verebilmeniz ve onda bir tatmin oluşturmanız gerekiyor. Marka olabilmek için birçok parametreyi bir araya getirmeniz gerekiyor. Marka olabilmenin olmazsa olmaz koşulları var. İhtiyacını karşıladığınız müşteri kitlesinin mutluluğunu tatmin etmede en ön planda olacaksınız. İş ortaklarınızın devamlı ve sürdürülebilir başarıyı elde etmesini sağlayacaksınız. Çalışanlarınızı tatmin edeceksiniz. Çalışanlarınızın, mutlu çalışanlar olarak şirketinize gidip gelmesini sağlayacaksınız. Ancak bu şekilde bir markayı marka haline getirebiliyorsunuz. Biz buna önem veriyoruz'' diye konuştu.
Ödül alan markalardan olan TOKİ'nin Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik, ''Toplu Konut İdaresi adına bu törene katıldık. Bu ödül bize layık görülmüş. TOKİ olarak 2014 yılından günümüze kadar yatay mimari konseptinde konutlarımızı inşa etmeye başladık. Bu halk arasında övgüye layık görüldü. TOKİ, son yıllarda az katlı binalar ile mahalle konsepti ile inşaatlara başlamış bulunmakta ve 120 bin konut inşa ettik. Bu konutların bir kısmı bitti, vatandaşlarımız yerleşti ve yaşamaya başladılar. Bu nedenle halkın teveccühü ile karşılaşmış bulunmaktayız'' ifadelerini kullandı.
2016 Türkiye'nin Süpermarkaları Ödülü'nü alan markalar şöyle:
Akbank, Arzum, Atasay, Atasun Optik, AXA Sigorta, Dalin, Denizbank, Doğtaş, GittiGidiyor, Karaca, Kelebek, Kiğılı, Kurukahveci Mehmet Efendi, NG Kütahya Seramik, Opet, Pegasus, Pınar, QNB Finansbank, Renault, sahibinden.com, Sarelle, Selpak, Sinpaş, TAÇ, Tadım, TOKİ, Vileda, Yapı Kredi, Yataş, Yudum.