Kategoriler

17. GYODER Gayrimenkul Zirvesi Rota Yeniden Oluşturuluyor temasıyla başladı

 Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, gelişmiş ülkelerin dahi Türk gayrimenkul ve inşaat firmalarını kendi pazarlarına çekmeye çalıştığını belirterek, "Türk yapı endüstrisi artık sadece Sibirya ya da Orta Doğu'da değil gelişmiş ülkelerde dahi pazar seçecek noktaya geldi diyebiliriz." dedi.

GYODER tarafından, sektörün önde gelen işletmelerinin desteğiyle, her yıl farklı bir temada düzenlenen GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nin 17'ncisi başladı.

Bu sene "Rota Yeniden Oluşturuluyor" mottosuyla düzenlenen zirvede, katılımcılar, GYODER'in ana vizyonu olan 4T prensibi (teknoloji, tasarım, tabiat, toplum) alanında bugüne kadar yaptıklarını, hazırlanan planları ve yol haritalarını paylaşacak.

Zirvenin açılışında konuşan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, çatı kuruluş olarak sahip oldukları uzmanlık, tecrübe ve birikimle sektörü geleceğe taşımayı hedeflediklerini söyledi.

Geçmişten çıkardıkları derslerle bir yandan zamanın problemlerini çözerken bir yandan da geleceğin rekabetine bugünden hazırlandıklarını dile getiren Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sahip olduğumuz bu bilgi ve birikim dünyada da ilgi ve takdir görüyor. Şu anda dünyanın birçok yerinde konut arzında sıkıntılar var. Çoğu ülke bununla başa çıkmaya çalışıyor. Şunu görüyoruz ki gelişmiş ülkeler dahi Türk gayrimenkul ve inşaat firmalarını kendi pazarlarına çekmeye çalışıyorlar. Türk yapı endüstrisi artık sadece Sibirya ya da Orta Doğu'da değil gelişmekte olan ülkeleri bir yana bırakarak gelişmiş ülkelerde dahi pazar seçecek noktaya geldi diyebiliriz."

- "Sektörün geleceğine ışık tutacak bir içerik hazırlamaya çalıştık"

Mehmet Kalyoncu, bugün 4 yıl arada sonra rota yeniden oluşturuluyor iddiasıyla yola çıktıklarını ve ciddi bir emek verdiklerini kaydederek, bugüne kadar ki en uluslararası katılımlı zirveyi düzenlediklerini bildirdi.

GYODER Gayrimenkul Zirvesi'ni "Türkiye'den küresel gayrimenkul sektörüne yön veren uluslararası bir etkinlik" haline getirmeyi istediklerini vurgulayan Kalyoncu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ana vizyonumuzu oluşturan 4T prensibimiz kapsamında, teknoloji, tasarım, tabiat ve toplum ile uyumlu kültürümüzün zenginliklerinden beslenen, çağdaş şehircilik unsurlarının oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. 4 yıl aradan sonra 'Rota Yeniden Oluşturuluyor' mottosuyla yola çıktığımız bu zirve için oldukça kapsamlı ve sektörün geleceğine ışık tutacak bir içerik hazırlamaya çalıştık. Bugün Hong Kong'dan, New York'a kadar çok geniş bir coğrafyadan beslenen küresel bir vizyon ortaya çıkacak."

- "Gayrimenkul piyasasının hacmi 14 trilyon dolar"

Açılış konuşmasının ardından düzenlenen "Yeni Rota ve Gelecek" başlıklı oturumda konuşan İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin, 2050 yılına gelindiğinde kırsal nüfus ile kentsel nüfus arasında 5 milyar kişilik fark olacağını, kentleşmenin giderek artacağını söyledi.

Dünyadaki yaşlı nüfusun da giderek arttığını dile getiren Alkin, artan nüfusu konutla buluşturmak için "basit, adaletli ve eşitlikçi konutlara" ihtiyaçlarının bulunduğunu vurguladı.

Alkin, gayrimenkul piyasasının büyüklüğünün şu an itibarıyla Çin'in milli gelirini zorlar hale geldiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:

"14 trilyon dolar civarına gelmiş bir gayrimenkul piyasası hacmi büyüklüğünden bahsediyoruz. Hiç de fena değil. Bunun aslan payını ABD alıyor. 3,6 trilyon dolarla ABD zirvede. Hemen ardından Japonya ve İngiltere geliyor. Almanya dördüncü, Çin beşinci, Fransa Çin'den sonra geliyor. Listeye daha evvel hiç düşünülmeyen ülkeler girmeye başladı. Mesela Güney Kore, Finlandiya, Danimarka. Hatta Belçika, Tayvan, Polonya hiç hesapta olmayan ancak bugün bakıldığında listeye giren ülkelerden."

Alkin, İstanbul'un en hızlı yükselen pazarlardan olmasına rağmen Avrupa içindeki metropoller arasında sonlarda olduğunu söyledi.

- Dünyada en çok yatırım yapılan gayrimenkul türleri

Prof. Dr. Emre Alkin, insanların en çok hangi tip projelere para yatırdığına değinerek, "Veri merkezleri, lojistik merkezler, endüstriyel depolar, erişilebilir konut, sağlık hizmetleri, şahsen kiralanan konutlar, sosyal konutlar, emeklilere yönelik destekli yaşam ve kişisel depolama alanları. Bizim beklentimizin çok dışında. Buralara ciddi bir talep var." diye konuştu.

Dünyadaki bütün sermaye piyasası enstrümanları yan yana gelse konut ve gayrimenkul sektörünün hacmine ulaşamadığını dile getiren Alkin, "Toplam hacim öyle bir yere gelmiş ki borçlanma senetleri yani bono ve tahvillerin katından, hisse senedi piyasasının 4 katından fazla, tarım alanlarının toplam değerinin 8 katına ulaşmış. Dünyadaki toplam altın mevcudunun 200 katı kadar gayrimenkul değeri var dünyada." açıklamasında bulundu.

- "İnşaatta da malzeme devrimi yaşanabilir"

Konda Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır da hava ve suyun sonsuz olmadığını belirterek, artık özel projelere ihtiyacın bulunduğunu, meselenin çok üretmek olmadığını söyledi.

Ağırdır, "Enerji meselesinde doğal kaynaklar noktasındaki tıkanıklık gayrimenkul sektörünü de değiştirecek. Malzeme devriminin sektörü baştan aşağı değiştireceğini düşünüyorum." diye konuştu.

Bütün dünyada Ar-Ge ve startupların odaklandığı malzeme devriminden bahseden Ağırdır, tuğla ve çimentoda malzeme devrimi yaşanabileceğini anlattı.

Ağırdır, evlenme yaşının ilerlediğini, tek başına yaşayanlarının sayısının ve yaşlı nüfusun arttığını kaydederek, "Belki de 65 yaş üzeri ve tek başına yaşayan ve sağlık çalışanlarının ağırlıkta olduğu sosyal merkezler tasarlanması lazım. Şu anda bütün reklamlarda çocukların ağırlıkta olduğu sosyal merkezlerin bulunduğu konutlar gösteriliyor." açıklamasında bulundu.

GYODER'in 4T prensibini çok doğru bulduğunu aktaran Ağırdır, bütün bu hikayenin odağında insanın bulunduğunu, insanları esas almayan hiçbir çabanın kalıcı olmayacağını anlattı.

- "Konut sektöründe bir tıkanma yaşanıyor"

İstinye Üniversitesi Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli ise konutta bugün gelinen noktada bir tıkanma yaşandığını, konutu son 30 yıldır sadece ekonomik gerçeklik olarak görmek istediklerini, bunun sadece Türkiye'de değil tüm dünyada aynı olduğunu söyledi.

Mimari anlamda da ciddi bir tıkanma yaratıldığının görülmesi gerektiğine işaret eden Tanyeli, "Gelinen noktada büyük ölçüde piyasa koşullarına tabi olduk. Halbuki içinde yaşanılacak deneysel konutlar üretilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Tanyeli, alt gelir grupları için konut yatırımının öncelikli bir protez olduğunu kaydederek, "Onları için konut yaşamı sürdürmenin bir aracıdır. Bu protez olma özelliğini artık görmüyoruz. Bunu sadece gayrimenkul yatırımcıları için söylemiyorum. Mimarlar da böyle. Bu durum kaçınılmaz olarak kaçış politikaları üretilmeye yol açtı." ifadelerini kullandı.

- 17. GYODER Gayrimenkul Zirvesi ile sektörde rota yeniden oluşturuluyor

Bu yıl 17'ncisi gerçekleştirilen GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nde GYODER ve Yıldız Teknik Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilecek GYODER Start Up House & PropTech Hub projesi açıklanacak.

Bugüne kadar Hürriyet gazetesi tarafından düzenlenen Sign of the City Awards, gelecek yıldan itibaren Hürriyet ve GYODER iş birliğiyle GYODER Sign of the City Awards olarak gerçekleştirilecek. En iyi tasarım ve tasarımcılara verilecek ödül töreninin iş birliğine ilişkin detaylar da paylaşılacak.

Zirve kapsamında "Yeni Dünyanın Şifresi: 4 T", "Yeni Rotada Tam Yol: Lojistik", "Gayrimenkulün T Raporu: Araştırmalar Bize Ne Gösteriyor?", "Gayrimenkulün Teknoloji ve Gelişim Rotası: Proptech ve Veri Merkezleri", "Küresel Yatırımlar", "Yeni Modellere Yelken Açmak", "Değerin Sosyoekonomisi: Erişilebilir Konutlar" ile "Geleceğin Rotasında Türkiye Ekonomisi ve Gayrimenkul" başlıklı paneller gerçekleştirilecek.

Etkinliğe Vonovia Üst Yöneticisi Rolf Buch, Emaar Properties Yönetim Kurulu Başkanı Jamal Bin Theniyah, Gaw Capital Partners Başkan ve Genel Müdürü Goodwin Gaw gibi alanında küresel düzeyde tanınmış isimler katılıyor.

New York Belediye Başkanı Eric Adams'ın özel video gösteriminin yapılacağı etkinlikte, New York Belediye Başkanı Özel Kalem Müdürü Frank Carone, şehirleri pazarlamayı aktaracak.

Zirvede GYODER'in gayrimenkul yatırım ortaklıklarını teşvik ve onore etmek, aynı zamanda da farkındalık sağlamak amacıyla düzenlediği ve sektörde bir ilk olan GYO ödülleri de sahiplerini bulacak.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül
BURSA
İnegöl belediyesi 8. Kitap fuarı başladı
BURSA
Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti
BURSA
GÜMRÜK KAPILARINDAKİ “SİSTEM ZULMÜ” TBMM GÜNDEMİNDE!
BURSA
Gemlik'te sağanak taşkınına Başkan müdahalesi
BURSA
Büyükşehir, karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor
BURSA
Kar Yağışı Sonrası Ekipler Sahaya İndi
BURSA
Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu’nda yeni başkan Erol Bodur seçildi
BURSA
YILDIRIM’DA 42 YILLIK ÖĞRETMEN ALKIŞLARLA EMEKLİLİĞE UĞURLANDI