Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Küresel Para Haftası’nda tamamlanan araştırma, gençler arasındaki finansal iyilik halini finansal okuryazarlık ile birlikte sorguluyor.
Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen çalışma gençlerin bütçe yapma alışkanlıklarından finansal hedeflerine dair pek çok konuda ipuçları içeriyor. Küresel Para Haftası’nda tamamlanan araştırma gençler arasındaki finansal iyilik halini finansal okuryazarlık ile birlikte sorguluyor.
Dünya Sağlık Örgütü 1947 yılında sağlık kavramını “bedensel, ruhsal ve sosyal” yönlerden tam bir iyilik hali olarak tanımladı. Günümüzde tanım daha da genişledi, iyi oluş göstergeleri yaşam kalitesini etkileyen tüm yönleri ile ele alınıyor; işin sırrı pek çok açıdan bütünsel olarak dengede olmak.
Maltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MÜTAM) öğrencilerin iyilik halinin Finansal, Psikolojik, Sosyal ve Fiziksel açıdan incelendiği dört aşamalı bir araştırma ve uygulama projesi başlattı. Projenin ilk ayağı olan finansal iyilik halini finansal okuryazarlık ile birlikte değerlendirecek olursak sonuçlar gençlerin bütçe yönetiminden geleceğe yönelik finansal planlarına kadar şaşırtıcı ipuçları sunuyor. Araştırmada online veri toplama yöntemi kullanılmış olup Maltepe Üniversitesi öğrencisi olan 306 kişinin görüşlerini içeriyor.
GENÇLER GELECEKLERİ İÇİN KAYGILI
Araştırma kapsamında gençlerin finansal bilgi seviyesi, tutum ve davranışları ölçümlendi. Finans gündemine ilişkin aktüel sorularda öğrencilerin zorluk yaşadığı ve her 2 öğrenciden 1’inin enflasyon kavramını tam olarak bilmediği görüldü. Öğrencilerin finansal tutumları sanılanın aksine uzun vadeli anlayış içeriyor. Dikkatli alışveriş yapma ve faturaları düzenli ödeme konularına özen gösteriyorlar. Görüşülen kitlenin yüzde 85’i herhangi bir şey satın almadan önce bunu karşılayıp karşılayamayacağını dikkatlice değerlendirdiğini ifade ediyor. Ancak bu tutum gençlerde gelecek kaygısını da beraberinde getiriyor. Borçlu oldukları durumda öğrencilerin yüzde 72’si bu durumu kafalarına takıyor. Bugün için yaşar yarını düşünmem diyen üniversite öğrencisi ise yok denecek kadar az.
GENÇLERİN HEDEFLERİNE ULAŞMAK İÇİN DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYACI VAR
Gençlerin yüzde 72’si kendilerine finansal bir hedef koyarken, yarısından fazlası aylık harcamalarını planladığını ifade ediyor. Gençlerin davranışsal açıdan en zayıf yönü gelir gider takibi, bu konuda oran yüzde 35 seviyesine düşüyor. Uzun vadeli finansal hedefleri olan gençlerin bu hedeflere ulaşmak için davranış değişikliğine ihtiyacı var.
ÖĞRENCİLERİNİ DESTEKLİYOR
Araştırma sonuçları öğrencilerin sadece yüzde 3’ünün para harcama ve yönetme bilgilerini okuldan öğrendiğini ortaya koydu. Finansal bilgi edinme konusunda temel kaynak halen aile olarak öne çıkıyor. Maltepe Üniversitesi gençlerin finansal okuryazarlık düzeyini artırmak için Küresel Para Haftası kapsamında bir seminer düzenleyerek temel bilgileri edinmelerini sağlayacak.
Gençlerin İyilik Halini Sorguluyorlar
Gençlerin İyilik Halini Sorguluyorlar
EditorMaltepe Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Küresel Para Haftası’nda tamamlanan araştırmayı yayınladı.
Yorumlar