Kategoriler

Tartışmaların odağındaki Kudüs’e en fazla ziyaret Türklerden

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün açıkladığı Kudüs kararı ile bir kez daha tartışmaların odağında dünyanın en kadim kenti Kudüs’ü gidenlerin büyük bir çoğunluğunu Türkler oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Kudüs’e giderek kutsal mekanları ziyaret eden Türklerin sayısı 26 bin oldu.

 ABD Başkanı Donald Trump’ın dün akşam saatlerinde Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararı tüm dünyada tepkilere yol açarken tartışmaların da fitilini de ateşledi. İki kez haritadan silinen, 23 defa işgal edilip 52 defa saldırıya uğrayan ve 44 defa da el değiştiren Kudüs, ABD’nin tüm engellemelere rağmen aldığı kararla bugün bir tek daha tartışmaların odağında. Trump’ın kararına Filistinli çocukların Türkiye sevgilerini gösterdiği, “Nereden geliyorsunuz” sorusuna “Türkiye” yanıtını alan Filistinli esnafın minnet dolu gözlerle teşekkür ettiği Türkiye’den de kınama açıklamaları geldi. Müslümanların ilk olarak Hz. Ömer döneminde fethettiği Kudüs’e dünyanın farklı noktalarından da ziyaretçilere kapılarını açıyor. Hazreti Adem, Hazreti İbrahim, Hazreti İsmail, Hazreti İshak, Hazreti Yakub, Hazreti Yusuf, Hazreti Musa, Hazreti Harun, Hazreti Davud, Hasreti Süleyman, Hasreti Zekeriya ve Hazreti İsa gibi çok sayıda peygamberin hayatının bir alanında bulunduğu Kudüs’e her yıl Rusya’dan 450 bin, Polonya’dan 300 bin, Fransa’dan 250 bin, ABD’den ise 400 bin kişi ziyarete gidiyor. Kutsal kente, en büyük ilgi ise Türkiye’den. Yalnızca geçtiğimiz yıl içinde Kudüs’ü ziyaret ederek, kente yaşananlara şahit olan, kutsal mekanları ziyaret eden Türk sayısı 26 bin. Tur şirketlerinden alınan bilgiye göre, 2017 yılında özellikle Mart ayından sonra bu rakam arttı. Kente ziyaret gerçekleştiren Türklerin büyük bir bölümünü ise öğrenciler oluşturuyor.

O zamana kadar Ürdün’ün kontrolünde bulunan Doğu Kudüs’ü 1967 yılında işgal eden İsrail, 1980 yılında kentin tamamını başkent ilan etmişti. Bugüne kadar hiçbir devlet Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımadı. Hiçbir ülkenin Kudüs’te büyükelçiliği de bulunmazken İsrail meclisi, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Bakanlıklar gibi resmi kurumlar ise Kudüs’te yer alıyor. Ancak, Trump’ın dün açıkladığı karar bu yönde ilk olma özelliği taşıyor. Filistinliler ise, Doğu Kudüs’ü kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak kabul ediyor. Aslında, Trump seçim kampanyaları sırasında Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacakları ve Tel Aviv’de bulunan ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacakları vaadinde bulunmuştu. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL KELES KOZAĞACI KÖMÜR OCAĞI PROJESİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADIN SAĞLIĞINA DESTEK
BURSA
YENİ YILIN İLK MAHALLE BULUŞMASI ALTINŞEHİR'DE
BURSA
Bursa’dan Kahramanmaraş’a Kardeşlik Köprüsü
GENEL
AZİZ SANCAR BİLİM VE SANAT MERKEZİ’NDE EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR
BURSA
Bursalılar her Pazar Tayyare Sineması'nda buluşuyor
BURSA
TMMOB MİMARLAR ODASI BURSA ŞUBE BAŞKANI ŞİRİN RODOPLU ŞİMŞEK: "2024’TE SES GETİREN ÇALIŞMALAR YAPTIK”
BURSA
Kitaplar bilet oldu kütüphane rafları doldu
BURSA
RUMELİSİAD 20. Yıl Hatıra Ormanı geleceğe nefes oluyor
ANKARA
En düşük emekli aylığı 14 bin 469 lira oldu