Kategoriler

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) dağıttığı ders kitapları yeterli mi? Neden bir düzenleme yapılmıyor?

Yeni eğitim dönemi yaklaşırken veliler çocuklarını okullara kaydettirmeye ve okul alışverişi yapmaya başladı. Okul kayıt ücretlerini, okul masraflarını ve okul kıyafetlerinin fiyatları duyanı hayrete düşürdü. Bunun yanında öğretmenler Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) dağıttığı ders kitaplarının yanında öğrencilerden ek kitap istemeye başladı. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine verilen kitapların içeriği ve yetersizliği uzun zamandır öğretmenlerin ve velilerin şikayetçi olduğu bir durum. Konuya dair Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy ve Veli-Der Bursa Şube Başkanı Barış Dinga Bursada Bugün'e konuştu.

"MEB NİTELİK KAYGISI YAŞAMIYOR"

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, kitapların nitelik sorunu olduğunu belirtti. Toy, "MEB ne yazık ki bu konuda öğretmenlerin görüşünü almadan belli bir müfredatı dayatmaya çalışıyor. Kitaplara kendi müfredatını yansıtacak içeriklerle donatıyor. Yıllarca uyarımızı yapıyoruz ama bu yılda değişen bir şey yok maalesef. MEB nitelik kaygısı yaşamıyor. Kitaplar üzerinden belli yapılara ciddi bir kaynak aktarımı yapılıyor" dedi.

"EK KİTAP KULLANIMI KAÇINILMAZ OLUYOR"

MEB'e karşı veliler tarafından örgütlü bir tepkinin olmadığını söyleyen Toy, "Dolayısıyla MEB'de bildiğini okumaya devam ediyor. Merkezine sınav koyan bir sistem var. Veliler çocuklarını bir sınava hazırlamak zorunda hissediyor o yüzden de kaynak kitap kullanımı kaçınılmaz oluyor" şeklinde konuştu.

"EĞİTİMİN ADETA ÖZEL SEKTÖRE DEVREDİLDİĞİNİ GÖRÜYORUZ"

Veli-Der Bursa Şube Başkanı Barış Dinga, ülkenin ekonomik krizin içinde olduğunu ifade ederek enflasyonla beraber yoksul olan sınıfın iyice dibe çöktüğünü ve orta sınıfın yoksullaştığını belirtti. Dinga, "Eğitim politikalarında git gide devletin eğitim işinden çekildiğini adeta özel sektöre devrettiğini görüyoruz. MEB'in dağıttığı kitapların yetersiz kalması dolayısıyla tüm öğretmenler tarafından ek kitaplarla desteklenmek istenmesi aslında bu politikaların bir sonucu" dedi.

"TOPLUMUMUZ BEDELİNİ ÖDÜYOR"

Yayın evlerinin içerisinde büyük rantların döndüğünü açıklayan Dinga, "Bu rantlarında belli kesimlere verildiğini dolayısıyla çocuklara nitelikli bilimsel eğitim ulaştırmaktan ziyade işin daha çok rant kısmının üstünde durulduğunu görüyoruz. Bunların hepsi birbirleriyle bağlantılı. Zaten çok zor durumda olan toplumumuzsa bunun bedelini ödüyor" diye belirtti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada