Kategoriler

İznik;Tarihin Ev Sahibi

İznik’te gerçekleştirilen kazı çalışmalarının bilgilendirme toplantısı göl kenarında gerçekleşti.

İznik Belediyesi’ni ziyaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta ile bir araya geldi. Başkan Usta, Başkan Bozbey’e günün anısına İznik Çinisi vazo takdim etti.

Bursa’nın en önemli tarihi bölgelerinden İznik’te Büyükşehir Belediyesi tarafından kazı çalışmaları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Su Altı Bazilikal Kilisesi kazı alanı yanında düzenlenen toplantıda Roma Tiyatrosu, Hisardere Nekropol alanı, Çini Fırınları ve Su Altı Bazilikal Kilisesi’ni kapsayan İznik kazı çalışmalarının dönem sonu değerlendirmesi yapıldı. Programa, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İznik Kaymakamı Arif Karaman, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergül Halisçelik, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Direkçi, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Pınar Işıkyıldız, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aygün Ekin Meriç, İznik Müze Müdürü Engin Ülgen ve vatandaşlar katıldı.

“Hep beraber taşın altına elimizi koyacağız”

İznik kazıları tanıtım filmiyle başlayan programda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dünyanın kültürel anlamda en kıymetli yerlerinden birisi olan İznik’in kıymetini bildiklerini söyledi. Bursa’nın 8500 yıllık tarihi bir kent olduğunu hatırlatan Başkan Bozbey, “Hep beraber taşın altına elimizi koyacağız. Kültürel değerlerimizi ayağa kaldırmak, insanlığın hizmetine sunmak, gelir getirecek hale dönüştürmek zorundayız. Kazılarda çalışan herkesi yürekten kutluyorum” dedi.

“İznik’i turizmde hak ettiği yere getireceğiz”

İznik Belediye başkanı Kağan Mehmet Usta, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in İznik’in değerini bildiğini, kendilerinin de İznik’i turizmde hak ettiği yere getireceklerini söyledi. İnsanların artık ulusal ve uluslararası turizmde yeni yerler görmeyi ve öğrenmeyi önemsediğini anlatan Usta, “Tüm bunların yanı sıra İznik Turizmi açısından son derece önem arz eden ve ikili görüşmelerimizin devam ettiği, Hristiyanlığın 1700. Yılı olan 2025 yılında Papa, Bartholomeos ve ilgili dini liderler ilçemizde gerçekleştireceği programlardır. Yürüttüğümüz bu önemli çalışmada ilk görüşmeyi geçtiğimiz aylarda İznik Belediyemizde Hristiyan aleminin Türkiye’deki ruhani liderleriyle gerçekleştirdik. Bu konuda devletimizin önderliğinde elimizden geleni yapacağımızı kendilerine iletmiş bulunuyoruz.

İznik, sahip olduğu bu değerlerle yerel yaşamı destekleyen bir kültür hazinesidir. Bu eşsiz mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma konusunda hepimiz büyük bir sorumluluğa sahibiz” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Bursa’nın UNESCO kenti olduğunu hatırlatarak İznik ile ilgili UNESCO çalışmasının da devam ettiğini söyledi. Bursa’da 31 adet müze, 2 adet ören yeri bulunduğunu anlatan Özer, 2023 yılında 1 milyon 800 bin ziyaretçinin müzeleri ziyaret ettiğini, 2024 Eylül ayı itibariyle ziyaretçi sayısının 1 milyon 300 bini bulduğunu belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları protokol kapsamında 5 yıl sürecek kazılarla ilgili çalışma başlattıklarını söyleyen Özer, kültürel ve tarihi çalışmalara destek veren Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve İznik Belediyesi’ne teşekkür etti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve katılımcılar, Su Altı Bazilikal Kilisesi alanını gezdi. Daha sonra Roma Tiyatrosu’nu gezen heyet, ‘Tarihin Ev Sahibi İznik’ adlı sergiyi ziyaret etti.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
İsmet Paşa Parkı hizmete açıldı
BURSA
Yıldırım’lı Öğrencilerden “Kadına Şiddete Hayır”
BURSA
Başkan Bozbey: "2025’te İznik ve Bursa, dünyanın gündeminde olacak"
BURSA
İznik;Tarihin Ev Sahibi
BURSA
KORU MAHALLESİ KAPALI OTOPARK VE KENT MEYDANI’NA KAVUŞTU
BURSA
Bursa bıçağı dünya vitrinine çıkıyor
BURSA
FABTECH ABD Fuarı’nda Bursa Rüzgarı
BURSA
GÜRSU “GENÇ DİJİTAL GİRİŞİMCİLİK AKADEMİSİ”NİN 5. DÖNEMİ BAŞLADI
BURSA
Osmangazi Kent Konseyi yeni binasında
BURSA
Zabıta Ekipleri Kafeleri Mercek Altına Aldı