Kategoriler

CUMHURİYET HALK PARTİSİ BURSA İL BAŞKANI NİHAT YEŞİLTAŞ: ÇOCUKLARIMIZI VE GENÇLERİMİZİ AKP’NİN KARANLIĞINA TESLİM ETMEYECEĞİZ

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi yanındaki Milli Egemenlik Parkı'nda başlatılan Eğitim Maratonu noktalandı. 24 saat süren etkinlik sonrasında 81 ilde eş zamanlı basın açıklama turu. Bursa'da yoğun katılımla gerçekleşen basın açıklamasında konuşan CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “AKP iktidarı, güçlü ve isteyerek, kasti bir biçimde ustaca eğitim baltalamıştır. Liyakatsız atamalarla, eğitim sistemimizin kayıtlı olduğu yerle birleştirilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiş, piyasalaştırılmıştır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi 81. ilde eş zamanlı eğitim içeriği basın açıklaması yapıldı. Eğitim Maratonu'nun ardından Bursa'da açıklama basın açıklamasına CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, İl Kadın Kolları Başkanı Fatma Özgür, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, Belediye Meclis Üyeleri, eğitim sendikalarının temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, "Eğitim Maratonu'nda 24 saat boyunca, yüze yakın konuk ile eğitim konuşmasını konuştu. Akademisyenler, katılan, sendika katılımları, sivil toplum etkinlikleri temsilcileri, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizin katılımıyla gerçekleşen Eğitim Maratonu'muzun açılışını Genel Başkanımız Özgür Özel yaptı.İlk ortaya çıktı ki, eğitim için ne 24 saat ne de 48 saat yeterli değil.Çünkü eğitim sistemimiz bugün ne çağdaş,ne laik,ne bilimsel ne de kamusal bir hizmet anlayışına sahip. Yöneticiler, yöneticiler, hizmetliler, sendikalar, stklar ve niceleri, eğitimin birçok farklı başlıklarından ve okul ortamındaki deneyimlerden, eksikliklerden muzdarip durumda. dertler ve sorunlar, eksiklikler hatta yanlışlıklar devam etmeye, sürdürülmeye çalışılıyor" refahı kullanarak konuşmasına başladı.

"EĞİTİM SİSTEMİ NİTELİĞİ YERLE BİR EDİLDİ"

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Türkiye'de ilk kez yapılan 24 saatlik Maratonu'ndan elde edilen sonuçları paylaşan Yeşiltaş, "AKP iktidarı, basit ve isteyerek, kasti bir biçimde eğitim baltalanmıştır. Liyakatsız atamalarla, eğitim sistemimizin sağladığı yerle birleştirilmiştir. Eğitim dinselleştirilmiştir. ,piyasaya dayalı köy okulları ve yatılı okullar kapatılmış, kilometrelerce uzaktaki okullara, taşımalı eğitime mecburdur.Depremler halinde hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmeye, 20 metrekarelik konteynerlerde yaşamaya devam etmektedir. 2002 yılına göre değerlendirmeye göre geriye doğru gidilmiştir. . Bunun karşılığında iktidar, ÇEDES projesiyle sunulana camide bowling oynatma, maket mezarlarda ağıt yakma gibi pedagojik olmayan işler yaptırmaktadır. İktidar, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli gibi çağdışı ve laiklik ücretli uygulamalar ile uğraşılıyor, gerçek sorun ve sıkıntılar göz ardı ediliyor" dedi.

Yeşiltaş'ın kayıpları şu şekilde devam etti:

“Sayın Milli Eğitim Bakanı'nın iddialarının aksine, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne ilişkin verilerle karşı çıkmaktayız. Çünkü bu program; İhtiyaç analizi yapılmadan hazırlanmıştır, eğitim programlarının geliştirilmesine ve akademik etik kurallara uygun değildir. Programın tartışılması için yeterli süre verilmemiş, geri dönüşler için doğru araçların tanımlanması yapılmamıştır. Program çerçevesi hazırlanacak ders içerikleri ve sunulmasının sağlanması için yeterli süre verilmemiştir ve program gerekli pilot çalışmalar yapılmadan uygulanmak istenmektedir. Ayrıca bu program, kamu yönetimi ilkesi, ciddiyet ve israfı önleme açısından son derece kötü bir örnektir! İktidarın, kindar ve dindar nesil yetiştirme idealiyle başlatılan bu süreç, makbul ve itaatkar nesil nesillerle sürdürülmektedir. Bunun karşısında partimiz, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için Danıştay'a iptal ve durdurulmayı durdurmayı açmıştır.2002 yılında 68 bin olan atanmamış öğretmen sayısı AKP iktidarında 1 milyona kalacaktır. Öğretmenlerimiz okullarda şiddet görüyor, öldürülüyor.

"MÜLAKAT YAPILMAMASI SEÇİM VAADİ OLARAK KALDI"

Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırıldığına vurgu yapan Yeşiltaş, "Yoksulluk bölgesinin altında maaşlarla; yasal, sözleşmeli, aday öğretmen, öğretmen, uzman, başöğretmen unvanlarıyla aynı dersi veren ama farklı maaş alan altı farklı öğretmen yaratılmış, öğretmenlik mesleği itibarsızlaştırılmıştır. Bugün bir uzman öğretmen 41 bin 192, Bir başöğretmen 44 bin 136 lira ücret içermektedir. Ancak yoksulluk sınırı, Birleşik Kamu İş Mayıs 2024 Araştırması'na göre 59 bin 353, Türk İş Mayıs 2024 Araştırmasına göre 61 bin 788'dir Öğretmenlik Mesleği Kanunu gibi, hiç bir şekilde ulaşılamayan kanun. Teklifleri ile hakları hiç sayılmamış, diplomaları geçersiz sayılarak adaylık uygulamalarına düşürülmek istenmiştir. Böylece eğitim başarısızlıklarının ortadan kaldırılmaya çalışıldığı 11 Nisan 2023'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim beyanını açıklarken, kamuda alımlarla ilgili olarak kaldırılacağını söylemişti. Bir dönem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Mülakat olmayacak artık, KPSS puanına göre çok hızlı şekilde atamasını gerçekleştireceğiz. Yani tek kriter KPSS olacak.

"BUGÜN BİNLERCE ÖĞRETMEN MAĞDUR EDİLMEYE DEVAM EDİLİYOR"

Mülakatla, Milli Eğitim Akademisi ile kendi istediği dışında tek bir öğretmenin bile çalışmaları olanağı öğrenmek istemeyen iktidar, özel Çalışan hastaların taban maaşı ödemesi bugün binlerce kez zarar vermeye devam etmektedir. 2022 KPSS sonuçları ile verilen ek atamaları yapılmamıştır. ya da okulda yıkıldığı için işsiz kalmış, çocuklardan uzak görev yapan öğretmenlerin sorunları çözülmemiştir. Daha bir yıl önce eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in 'Her 100 öğrenciye 1 rehber öğretmeni' vaadi yerine ÇEDES ile pedagojik formasyonu olmayan kişiler okullara sokulmuştur. Yine aynı bakanın “Uzman uygulayıcıları de artık 10 yıl değil, 5 yıl içerisinde bu süre tabi olacaklar” şeklinde konuştu.

Üniversite için yurt sorununun bir barınma sorununa dönüşen Yeşiltaş, yoksulluk kaynaklı birçok öğrencinin üniversite kazansa dahi gidememesine vurgu yaptı. 2015 ile 2022 arasında 2,3 milyon öğrencinin üniversiteyi bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Yeşiltaş, MESEM'lerde okullardan uzaklaştırılarak ağır işlerde çalıştırıldığını söyledi. Yeşiltaş, "İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin araştırmasına göre 2013-2022 yılları arasında toplam 616 çocuk iş cinayetinde hayat kaybetmiştir. Mahmut Özer'in 2022-2023 Eğitim Öğretim yılı ikinci dönem başlattığı okul öncesi ücretsiz yemek uygulaması, bir yıl bile sürmeden 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında yeni bakan Yusuf Tekin tarafından iptal edildiğini" belirterek, eğitimde yaşadıklarını vurguladı.

Yeşiltaş konuşmasını, “Eğitim sitemimizin sorunları anlatla bitmeyecek hale gelmiştir. 22 yıllık AKP iktidarının eğitim sistemimizde yarattığı tahribatı gerek sokaklarda gerek Meclis'te gerek yargılama yoluyla, biz her yerde dile getirmeye ve mücadele etmeye devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, eğitim mücadelemiz dün ve bugün olduğu gibi gelecekte da devam edecek. Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP'nin çalışmalarına teslim olmaya başlayacaklar. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder' sözleriyle noktaladı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Engeller, hayat kurtarmaya engel değil
BURSA
Osmangazi’de Okur-Yazar Buluşmaları
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı hizmete açıldı
BURSA
Çocuklara hayvan sevgisi ve kitap okuma alışkanlığı kazandıran buluşma
BURSA
YILDIRIM’DA DÖNÜŞÜM MUHTEŞEM OLACAK
KOCAELİ
ASM ÇALIŞANLARI ADINA MÜCADELEYE DEVAM
BURSA
Büyükşehir’den gençlere başarı ve motivasyon kampı
BURSA
CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş: “Halkın gündemi yoksulluk”
BURSA
ULUTEK BİLİŞİM KÜMELENMESİ BUTECH’TEN FAS’A TEKNOLOJİ İHRACATI HAMLESİ
BURSA
Gemlik’te Özgür Aksoy Tiyatro Günleri Devam Ediyor