Kategoriler

“Çiftçi Ölürse, Toprak Ölür; Toprak Ölürse, Memleket Ölür!”

-İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, Mustafakemalpaşa ve Karacabey başta olmak üzere, ürün maliyetini bile karşılayamaz hale gelen çiftçinin büyük mağduriyetini TBMM’ye taşıdı.



Konuyla ilgili, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın cevaplandırması talebiyle, Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Türkoğlu, “Maliyeti 3 TL olan karpuza 0.75 kuruş teklif veriliyor. Geçen yıl 3,5 TL olan domates 2 TL’ye alıcı bekliyor. Bu nasıl iş, çiftçiyi kim koruyacak? Çiftçi Ölürse, Toprak Ölür;
Toprak Ölürse, Memleket Ölür!” dedi.
Alım fiyatlarının, maliyetlerin çok gerisinde kalan üreticilerin çaresizlikle baş başa kaldıklarını vurgulayan Türkoğlu, “Neyi bekliyorsunuz? Allah’ın bu topraklara bahşettiği nimetlerin, tarlada çürüyüp gitmesini mi istiyorsunuz?” şeklinde konuştu.
Türkoğlu’nun çiftçinin sesine tercüman olan Meclis Soru Önergesi aynen şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın, Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim YUMAKLI tarafından Anayasa’nın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini saygılarımla arz ederim.

Ülkemizin en fazla ekilebilir tarım alanına sahip Bursa’da; Mustafakemalpaşa ve Karacabey ilçeleri başta olmak üzere üretim potansiyeli yüksek olan tüm ilçe ve köylerinde, çiftçilerimizin büyük bir mağduriyeti söz konusudur.
Son derece verimli ovalarında tarla bitkileri, endüstri bitkileri, yem bitkileri ile sebze ve meyvenin envai çeşidi yetişen ve nerdeyse bire on, bire yüz veren güzelim toprakların gerçek sahibi çiftçilerimiz; ürünlerinin maliyeti, satış fiyatının çok gerisinde kalınca büyük bir çaresizlikle baş başa kalmışlardır.
Bu topraklarda her şeye rağmen bu yıl da rızkını arayan çiftçimizin buğdayı, arpası, soğanı, patatesi, karpuzu, kavunu maliyetinin altında dahi alıcı bulmazken, bugünlerde domatesinin de tarlada kalma tehlikesi bulunuyor.
Bütün bu ürünlere, üretim maliyetinin çok çok altında teklif verilmesi, üreticiyi tam anlamıyla ümitsizliğe mahkum etmiş durumdadır.
Örneğin, maliyeti 3 TL civarında olan salçalık domatesin 2 liraya satın alınmaya çalışılması, ki henüz alımların dahi başlamaması, çiftçimizi haklı olarak şaşkına çevirmiştir. Oysa ki bu ürün, 2023’te bile 3-3,5 TL arası alıcı bulmuştu.
Karpuzdaki durum maalesef daha da içler acısıdır. Kg maliyeti 3 TL’yi bulurken, alımlarda 0.75 kuruşlar konuşuluyor. Karpuz üreticisi yaptığı masrafın üçte birini dahi karşılayamıyor.
Verilen fiyatın üretim maliyetinin çok altında olmasının yanında, alıcı da bulunamaması halinde, ürünlerin tarlada çürüyüp gideceği endişesi de ne yazık ki ciddi oranda artıyor.
Üreticiyi kim koruyacak? Çiftçi Ölürse, Toprak Ölür; Toprak Ölürse, Memleket Ölür!

Dolayısıyla;

SORU 1- Bakanlık olarak, sorunu pratik biçimde çözebilmek amacıyla, yerel yönetimlerle iş birliği yapmak, birlikte ortak projeleri hayata geçirmek gibi bir uygulamanız var mıdır veya olacak mıdır?

SORU 2- Ürün alımı yapan firmalara finansman sağlama amaçlı, düşük faizli kredi vermeyi düşünüyor musunuz?

SORU 3- Maliyetinin altında satış yapmak zorunda kalan çiftçiye, telafi ödemesi yapacak mısınız?

SORU 4- Tarım Kredi Kooperatiflerini devreye sokarak, üreticiden direk alım yaptırma gibi bir planınız var mı?

SORU 5- Maliyetinin altında satış yapmak zorunda kalan çiftçinin, bankalara olan borçlarını faizsiz olarak erteleme gibi bir uygulamanız olacak mıdır?

SORU 6- Tarım arazilerini imar rantı kıskacından kurtarıp, üreticilerin elinde kalmasını sağlayacak bir projeniz mevcut mudur?

SORU 7- Bakanlığınızın 2024-25 Üretim Yılı için yeni bir “Ürün Değerlendirme Planlaması” olacak mıdır?

SORU 8- Ülkemizin toprak, su ve insan kaynaklarının boşa harcanmasıyla ilgili alınan ek tedbirler var mıdır?

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül
BURSA
İnegöl belediyesi 8. Kitap fuarı başladı
BURSA
Bursa’da müzeleri bir günlüğüne çocuklar yönetti
BURSA
GÜMRÜK KAPILARINDAKİ “SİSTEM ZULMÜ” TBMM GÜNDEMİNDE!
BURSA
Gemlik'te sağanak taşkınına Başkan müdahalesi
BURSA
Büyükşehir, karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor
BURSA
Kar Yağışı Sonrası Ekipler Sahaya İndi
BURSA
Bursa Kastamonu Dernekler Federasyonu’nda yeni başkan Erol Bodur seçildi
BURSA
YILDIRIM’DA 42 YILLIK ÖĞRETMEN ALKIŞLARLA EMEKLİLİĞE UĞURLANDI