Bursa Valisi Ayyıldız'ın ev sahipliği yaptığı 13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında Valilik Toplantı Salonu'nda toplantı gerçekleşti.
Toplantıda konuşulanlar şu şekilde;
"13 EKİM ULUSLARARASI AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI GÜNÜ"
13 Ekim "Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü" etkinlikleri kapsamında, İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet AKTAŞ'ın başkanlığında çevrimiçi video konferans sistemiyle (VKS) 81 ilde eş zamanlı toplantı gerçekleştirilmiştir. AFAD Başkanı Sayın Vali Okay MEMİŞ ve İçişleri Bakan Yardımcımız Sayın Mehmet AKTAŞ'ın 81 İl Valisine hitaplarının ardından toplantıya Valimiz Sayın Erol AYYILDIZ başkanlığında il düzeyinde devam edilmiştir.
Ülkemizde afet risklerine yönelik faaliyetler AFAD koordinasyonunda yapılan çalışmalarla gerçekleştirilmekte olup 2022-2030 yıllarını kapsayan Türkiye Afet Risklerini Azaltma Planı (TARAP) ulusal ölçekte hazırlanmıştır. TARAP' da 11 farklı afet türünde 17 amaç, 66 hedef ve 227 eylem yer almaktadır. TARAP' ın yerel düzeydeki karşılığı olan Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarına ise 2021 yılında başlanmış ve güncel olarak sürdürülmektedir.
Şehrimizdeki tabii ve beşerî kaynaklı tehlikelere yönelik olarak Valiliğimiz İl AFAD Müdürlüğü koordinesinde paydaş kurum/kuruluşlar, belediyeler, üniversiteler, STK'lar ve akademik odalarla iş birliği yapılarak hazırlanan Bursa İl Afet Risk Azaltma Planında (İRAP); deprem, sel/taşkın, kütle hareketleri, endüstriyel kazalar ile meteorolojik ve iklim değişikliği kaynaklı tehlike türlerinin olası etkilerini en aza indirmek amacıyla 6 amaç, 24 hedef ve 125 eylem belirlenmiştir.
Kentsel dirençlilik temelinde hazırlanan Bursa İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında kabul edilen 125 eylemden 44 tanesi deprem afetinin muhtemel tesirlerini en aza indirmeye yönelik olarak belirlenmiştir. Plan içerisinde özellikle ilçe belediyelerinin sorumluluğunda bulunan "İmar Planlarının Revize Edilmesine" yönelik 20 eylem yer almakta olup "Kentsel Dönüşüm ve Rezerv Alanlara" yönelik 16 eylem kararlaştırılmıştır. Ayrıca depremin tetikleyici unsur olabileceği ikincil afetlerden olan kütle hareketlerine yönelik 13 eylem de plan içerisinde yer almaktadır. Ayrıca, plan içerisinde ilimizde acil olarak yapılması gerektiği düşünülen, hasar ve kayıpları azaltması açısından gerçekleşmesi önem arz eden çalışmalar ise öncelikli eylemler olarak kararlaştırılmıştır. Bu doğrultuda Bursa İRAP' ta yer alan 125 eylemden 9 tanesi öncelikli eylem olarak belirlenmiştir. Plandaki tüm eylemlerle ilgili gerçekleştirilen ilerleme oranı %36 olup öncelikli olan 9 eylem için ilerleme oranı ise %53'tür. Paydaşlarımızdan gelen veriler doğrultusunda izleme ve değerlendirme faaliyetleri eş zamanlı olarak İl AFAD Müdürlüğümüzce takip edilmektedir.
Bursa İRAP İzleme ve Değerlendirme Kurulu Üyeleri, yapısal eylemlere sahip kurumlarımızın yöneticileri ile İRAP akademik danışmanlarının hazır bulunduğu toplantı, Uludağ'a sırtını veren, Marmara'ya yüzünü dönen bu kadim şehrimizde yerel düzeyde tehlikelerin anlaşılması, afetlerin olası etkilerinin önlenmesi, kentsel dirençliliğin artırılması ve risk azaltma çalışmalarının sürekliliğinin sağlanması üzerine değerlendirmelerle son bulmuştur.