Hisariçi'nin korunmasını hedefleyen Osmangazi Belediyesi, ‘yaşayan tarih Hisariçi’ projesini başlatıyor. Tarihe sahip çıkmanın sadece o şehirde geçmişte yapılan eserleri bilmek olmadığını ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “O şehirde yaşayan insanların tarihi ve kültürel hazineye nasıl sahip çıktıkları, bunları koruyup yaşatmak için ne kadar çaba harcadıkları da önemlidir. Etrafı surlarla çevrili olan bölgede bugün 4 mahalle var. Burası 2 bin 300 yıllık bir şehir. Osmanlı'dan önce Doğu Romalılar da burada yaşamış. Belediye olarak bölgeye bir vizyon kazandırmayı amaçlıyoruz. Tarihi bölgeleri yeniden ayağa kaldırmak da kentsel dönüşümün farklı bir başlığıdır. Yani biz burayı yenilediğimiz zaman eski Bursa ayağa kalkacak ve buranın özel bir ziyaretçisi olacak" dedi.
Osmanlı'nın Bursa'yı fethettiğinde yaptığı ilk cami olan Alaaddin Camii'nin bu bölgede olduğunu ifade eden Dündar, “Üftade, Oruçbey, Osmangazi, Orhangazi türbeleri de burada bulunuyor. Bazı hamam, mescit ve bazı yıkılmış yapılar da zbu bölgede. Arkeolojik kazı çalışmaları yapmış olduğumuz 'Hisar Arkeopark' adını verdiğimiz bir bölge var. Bu bölge 8 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsıyor ve biz bu alanı kamulaştırarak burada kazı çalışmalarını sürdürüyoruz. Hisar Arkeopark, açık hava müzesi olarak kullanılacak. Bu bölgede tarihi kimliğin bir an önce ortaya çıkmasını istiyoruz. Hisariçi sakinlerinin de görüşleri alınacak” diye konuştu.
Roma, Bizans ve Osmanlı gibi üç önemli medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hisariçi’nin hipodomos sistemde planlandığını anlatan Dündar, “Yani birbirine dik saplanan 4 adet ana yol bulunuyor. Şehrin tüm yapıları bu ana yollar üzerinde ve dallarında kurulmuş. Bu yollar, Ortapazar Caddesi, Kavaklı Caddesi, Oruçbey Caddesi, Zindankapı Caddesi olarak günümüze kadar gelmiş. Bu tarihi caddeler günümüze gelene kadar özgün halini yitirmiş. Özellikle Ortapazar Caddesi, yüksek katlı betonarme binalarla dolduğundan özgün dokusunu koruyamamış. Tarih Hisariçi projesiyle Saltanat Kapı'dan girilerek Hisariçi'ni, eski tarihi dokusuna yeniden kavuşturacağız. Etaplar halinde gerçekleştirilecek tarihi dokuya uygun yapı ve sokak düzenlemelerinin yanında müzeler, atölyeler, arasta türü ticaret merkezleri, bahçe restoranları, seyir terasları ile tercihli alan olarak konut kullanımlı ya da pansiyon, konukevi türü işletilebilecek konaklama tesislerinin yapımı planlanıyor” şeklinde konuştu.
Dündar, "Hisariçi'ne zorunlu haller dışında araç sokulmayacağından, doğu ve batı yakalarında tarihi dokuyla uyumlu, semt sakinlerinin de kullanabileceği 2 adet küçük araç otoparkı ile Ortapazar Caddesi üzerinde otobüs otopark alanı planlandı. Ayrıca Ortapazar Caddesi'nin Şahadet Camii tarafında, caminin etrafını saran yüksek yoğunluklu apartman binaları kamulaştırılarak, kazanılan alanlar yeşil alan, park ve meydan olarak düzenlenecek. Bu alanlarda yer yer Osmanlı peyzajına uygun has bahçeler oluşturulacak. Bu şekilde, hem Şahadet Camii'nin etrafı açılmış olacak, hem de özgün Bursa evlerinin bulunduğu ve Şahadet Camii'ne açılan Kale Sokak tüm güzelliğiyle ortaya çıkartılacak. Yapılan tüm bu düzenlemeleri gezmek ve görmek için gelecek olan turistlerin konaklama ihtiyacı, hazırlanan planlara uygun olarak Ortapazar Caddesi üzerinde zamanla yapılacak. Yine tarihi dokuyla uyumlu bahçeli butik otellerle karşılanacak” dedi.
Yaşayan Tarih Hisariçi Eski İhtişamına Kavuşuyor
Yaşayan Tarih Hisariçi Eski İhtişamına Kavuşuyor
EditorBursa’ya değer katan yaşanabilir bir Osmangazi inşa etmek için birçok projeyi hayata geçiren Osmangazi Belediyesi, Hisariçi’nin tekrar eski ihtişamına kavuşmasını için harekete geçti.
Yorumlar