Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde TOÇ Bir-Sen Bursa Şubesi, düzenlediği basın açıklaması ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teknik hizmetler sınıfında çalışanların sorunlarını dile getirdi. Sendika üyelerinin ve ilgili kurumların yoğun katılım gösterdiği basın açıklamasını okuyan TOÇ Bir-Sen Bursa 10 Nolu Şube Başkanı Lütfü Günerigök, “Bilindiği üzere fiilen görev yaptıkları yerler esas alınmak suretiyle devlet memurlarının bir kısmına eğitim durumları ve unvanları dikkate alınarak, değişen oranlarda ek özel hizmet tazminatı ödenmektedir. Kararname hükümlerine göre; en az 4 yıllık yükseköğrenim görenlere yüzde 2,0 en az iki yıl süreli mesleki teknik yükseköğrenim görmüş teknik personele yüzde 1,4 lise ve dengi mesleki öğrenim görmüş olanlara yüzde 0,8 olacak şekilde ek tazminatın ödenmesi ön görülmektedir. Buna göre bakanlığımız bünyesinde teknik hizmetler sınıfında görev ifa eden mühendise 580 bin 98 TL, teknikere 387 bin 32 TL ve teknisyene 132 bin 39 TL ek tazminatın üçer aylık dönemler halinde ödenmesi gerekmektedir. Teknik hizmetler sınıfında görev ifa eden personele ödenmesi gereken ek tazminat konusu gerek ilgili mevzuatta ve gerekse konu ile ilgili yargı kararlarında son derce açık, berrak ve net olmasına rağmen bu durum maalesef son zamanlarda tamamen indi ve keyfi yorumlarla açık alan ve kapalı alan şeklinde ikiye ayrılarak çıkmaz bir sokağa girilmiştir” dedi.
“AÇIK-KAPALI ALAN AYRIMI YAPILMAKSIZIN BU HAKTAN YARLANDIRILMALI”
Kamu görevlilerinin fedakarca emek harcamasına rağmen hakları olan tazminatı alamadığına dikkat çeken Lütfü Günerigök, “Bitki koruma ürünü satışı yapan bayileri denetleyenler, gıda üretimi yapan işyerlerinde denetim yapanlar, tarımsal kooperatiflere yönelik eğitim ve denetim görevi yapan teknik elemanlar, kapalı alanda çalıştıkları gerekçesi ile bu haktan mahrum bırakılmaktadır. Ayrıca bakanlığımız ÇKS ve benzeri kayıt sistemlerine veri girişi yapmakla görevli teknik hizmetler sınıfında çalışan personelin de yaptıkları işin gereği olarak fiilen araziye çıkma imkanı ve fırsatı olamadığı için fedakarca emek harcamalarına rağmen hakları olan bu tazminattan yararlandırılmıyorlar diye konuştu. Kamu hizmetinin etkinliği ve verimliliği açısından kamu görevlilerinin motivasyonunun son derece önemli olduğunu hatırlatan Günerigök, “Her birimiz gerektiğinde zor şartlara rağmen görevlerimizi ifa etmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar görevini ifa ederken trafik kazalarında yaralanan ve hayatını kaybeden çalışma arkadaşlarımız oldu. Bunun için araçla göreve çıkan her arkadaşımız açık-kapalı alan ayrımı yapılmaksızın bu haktan mutlaka yararlandırılmalıdır. Çalışanlar arasında hiçbir ayırım yapılmadan haklarının ödenmesini kamusal hizmetlerin sürdürülebilmesi açısından olmazsa olmaz şart olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
“İŞ BARIŞI ZARAR GÖRECEK MAĞDURİYET BİR AN ÖNCE GİDERİLSİN”
Bakanlığın yanlış ve keyfi tutumdan bir an önce vazgeçmesini talep eden Lütfü Günerigök, “Sendika olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık hizmet kolu kamu çalışanları hem geriye yönelik zimmet ödemek durumunda kalmasın hem de ileriye yönelik görevlendirmelerle ilgili sıkıntılar yaşamasın istiyoruz. Aksi durumda bakanlığımızın denetim hizmetleri ve kayıt sistemlerine veri girişi yapan personele yönelik bu keyfi tutum nedeniyle iş barışı zarar görecek, çalışma ortamında huzur kalmayacaktır. Kurum yöneticilerinin yasal dayanaktan yoksun bu yanlış ve keyfi tutumdan bir an önce vazgeçmelerini çalışanlarımız adına talep ediyoruz” diyerek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Buradan öncelikle kendi bakanlığımıza ve bakanımıza, maliye bakanlığına ve Sayın Başbakana seslenerek, gıda tarım hayvancılık bakanlığımızda kamu hizmeti ifa eden on binlerce teknisyen tekniker mühendisin yaşamış oldukları bu mağduriyetin gündeme getirilerek bir an önce çözülmesini bekliyoruz. Bursa TOÇ Bir-Sen olarak da bu konunun yakından takipçisi olacağız.”