Vali Münir Karaloğlu, 10 milyar dolarlık yapım maliyeti ile asrın projesi olarak gösterilen İstanbul-Bursa-İzmir otoyolu projesi ile ilgili Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürü İsmail Kartal’dan brifing aldı. Yeni yapılan bölge müdürlüğü binasının toplantı salonunda konuşan Müdür Kartal, 384 kilometre otoyol, 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğundaki dev projede gelinen noktayı açıkladı. Yap-işlet-devret projesinin yapım sürecinin 7 yıl olarak belirlendiğini hatırlatan Müdür Kartal, “2015 yılı sonu itibariyle İzmit Körfez geçişi asma köprüsü, Gebze-Gemlik kesimi ve Kemalpaşa ayrımı- İzmir kesimindeki çalışmaların tamamlanması hedeflenmektedir. Bütün güzergahtaki kamulaştırmanın yüzde 85'i bitti. Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa ayrımı-İzmir kesimlerinin ise bugün itibariyle yüzde 46'ısı tamamlandı. Özetle bu projede görevli şirket tarafından 1,63 milyar dolarlık iş yapıldı. İdaremizce de kamulaştırmaya 1,41 milyar lira harcama yapılarak, bugün itibari ile toplam 5,17 milyar lira harcandı. Projemizde görev yapan 30 KGM personelinin yanı sıra, müşavir teşkilatında 94, müteahhit bünyesinde 405 teknik eleman olmak üzere toplam 5 bin 369 personel ile birlikte 1 bin 85 adet iş makinesi çalışıyor” dedi.
252 metre kule yüksekliği, 35,93 metre tabliye genişliğine sahip bin 550 metre orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre boyu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alan İzmit Körfez geçişi asma köprüsü hakkında da bilgi veren Kartal, “Kuzey ve güney ankraj bölgesinde ankraj bloku kazı çalışmaları tamamlanmış olup, beton imalatı devam etmektedir. Asma köprü kule keson temelleri 2 aşamalı çalışma sonucunda tamamlanmıştır. Nihai konumlarına yerleştirilen kule temellerinde, kule ankraj kaidesi ve bağ kirişi imalatı tamamlandı. 08.07.2014 tarihinde asma köprü çelik kule blokları montajına başlanılmış olup montaj çalışmalarında deniz seviyesinden itibaren 80 metreye ulaşıldı. Asma köprü tabliye, ana kablo çelik imalatı ile özel köprü elemanları çalışmaları iş programına uygun olarak devam ediyor” diye konuştu.
Müdür Kartal, brifingde şu bilgilere yer verdi:
“Samanlı tünelinde her iki tüpte de kazı çalışmaları tamamlandı. Tünel kemer betonu çalışmalarında yüzde 94 seviyesine ulaşıldı. Selçukgazi tünelinde giriş ve çıkış portallerindeki kazık imalatları tamamlanarak, tünel kazı çalışmalarına başlanıldı. 22 metre ilerleme sağlandı. Belkahve tünelinde giriş ve çıkış bölgesinde 4 aynada tünel kazısı devam ediyor. Toplam 860 metre ilerleme sağlandı. Kuzey ve güney yaklaşım viyadüklerinde 253 metre uzunluğundaki kuzey yaklaşım viyadüğü başlık kirişi seviyesinde tamamlanırken, bin 380 metre uzunluğundaki güney yaklaşım viyadüğünde ise elevasyon ve tabliye montaj çalışmaları sürüyor. Betonarme viyadüklerin Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Kemalpaşa ayrımı-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 14 adet viyadükte çalışmalar hızla ilerlemektedir”.
Toplantının ardından Vali Karaloğlu, dev projenin her aşamasını gezerek yetkilerden bilgi aldı. İşçilerle Bursa ile Yalova’yı bağlayan Hersek tünelinde hatıra fotoğrafı çektiren Vali karaloğlu, asfalt makinesinin direksiyonuna geçerek asfalt döktü.
Otoyolun ismi konusundaki tartışmaların son bulduğunu, bu otoyolun isminin İstanbul- Bursa İzmir otoyolu olarak geçeceğini ifade eden Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “İstanbul- Bursa etabında 2015 sonu itibariyle hem köprü, hem de İznik kavşağına kadar yolumuz bitecek. Orada problem yok. Belki İznik-Bursa arasındaki Selçukgazi tünelindeki çalışmalar sebebiyle bir miktar sarkma olabilir. Ama bugün itibariyle ne maddi, ne teknik, ne de kamulaştırma olarak herhangi bir sıkıntı yok. Bu kadar büyük projede konuşulacak sorunların çok küçük olduğunu ifade etmek gerekir. Günlük harcanan 4 milyon dolar rakamı çok önemlidir. Bu rakam şu an 8 milyon TL demektir. Büyük rakamlar bunlar. Bu projeden en çok yararlanacak illerden biri Bursa'dır. Bu proje bizi son derece mutlu ediyor” dedi.