Kategoriler

Üreticiye ekonomik kriz desteği sağlansın

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, döviz kurundaki yükselişin gübre ve ilaç fiyatlarını artırdığını, üretimi olumsuz yönde etkileyecek bu tablonun ise ülkeye daha çok ithal ürün girmesine neden olacağını söyledi.

Ömer Fethi  Gürer, girdi fiyatlarındaki ciddi artışın verim, kalite, üretim için  önemli bir risk olduğunu söyleyerek; “Çiftçi daha çok borçlanıp daha az  ilaç, gübre, tohum alacak duruma geriliyor. Alım gücü ciddi oranda düşüyor. Dolar kurundaki dalgalanma kimyasal gübre ve ilaç üreten firmaların zam yapmasına neden oldu. Neredeyse  fiyatı ikiye katlayan var.Kimyevi gübre ve tarımsal ilaç kullanımının düşmesi verimi, kaliteyi, üretimi doğrudan etkileyecek. Alım gücü azalan çiftçi ve üreticinin daha az gübre ve ilaç kullanması sorunlar yaratacak. Üreticilere ilaç ve gübre  desteği sağlanıp mazot desteği  artırılmalıdır” dedi.

DOLAR ARTIŞI İLAÇ VE GÜBRE FİYATLARINI UÇURDU

Niğde’de çiftçi ve üreticilerle görüşen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 16 yıldır ülkeyi de tarımı da yanlış yöneten AKP  sorunları her defasında farklı bir nedene bağladı. Oysa yaşanan kriz, dolar kur artışını yönetemeyen AKP’nin doğrudan sorumluluğundadır. Üretime değil ithalata bağlı, kamu kaynaklarının böylesine savurganlıkla tüketildiği bir ülkede böyle bir sonuç ortaya çıkar. AKP tarıma büyük darbe  vurarak nerede ise her ürünü ithal eder duruma gelmiştir. Kurda yaşanan dalgalanma ile tarımda üretim ve girdi maliyetleri ciddi artış gösterecektir. Bu tüketiciye zam olarak yansıyacaktır, ancak üreticinin alım gücünün sınırlı olması ve çoğunun borç ile kredi ile dönmesi, çiftçinin artan gübre ve ilaca yaklaşımını zorlaştıracak daha az ilaç gübre almak zorumda kalacaktır. Bu durum tarım ürününde verimin düşmesi, kalitenin düşmesine neden olacaktır. Önlem alınmalıdır” dedi.   

GÜBRE VE İLAÇ FİYATLARINDAKİ ARTIŞ KAYGILANDIRIYOR

Tarımsal üretim de gübre, ilaç, tohum ve akaryakıtın ithalata dayalı olması ve üretimde kullanılan gübre, ilaç ve mazotun dövize bağlı hale getirilmesinin üretim maliyetlerini de dövizle birlikte artırdığını belirten Gürer, “Geçen yıl Ağustos ayında 3.50 seviyesinde olan dolar, yaklaşık 3 hafta önce 4.90 TL üzerinden işlem görüyordu. Oluşan krizin ardından dolar 7 TL bandını aştı. Son 3 hafta içinde inişli –çıkışlı seyir izleyen dolar bugün yine 6 TL’nin üzerinde işlem görüyor. Dolar ve eurodaki dalgalanma, ithalata dayalı tüm ürünlerin bir anda ciddi oranda fiyat artışına neden oldu. Özellikle tarımsal ilaçlar ve kimyevi gübre fiyatları geçen yıla oranla önemli artışla satılmaya başlandı. Geçen yıl tonu 1500 lira olan gübrenin bazı bölgelerde  çiftçiye 3 bin 500 lira üzerinden satıldığı belirtiliyor. Şekerpancarı ve buğday üretiminde kullanılan  halk arasında “şeker gübre” olarak tanımlanan gübrenin ise döviz kurlarındaki hareketlenmeden önce 800 liradan satılırken, bugün 1500 liraya ulaştığı  ifade ediliyor. Son bir ayda yüzde 30’un üzerinde, son bir yıl içinde de yüzde 100’e varan oranlarda artan ilaç ve gübre fiyatları üreticiyi zora sokuyor. Buğday fiyatları son 5 yıldır neredeyse aynı fiyat üzerinden işlem görüyor. Ürün fiyatları yerinde sayarken, gübre ve ilaç fiyatlarının iki katına çıkmasıyla, zaten zor durumda olan üreticiyi ne yapacağını şaşırır hale getirdi” diye konuştu. 

ÜRETİCİ GÜBRE VE İLAÇ KULLANAMAKTA ZORLANIYOR

Kimyevi gübre ve tarımsal ilaç fiyatlarındaki artışın, üretimi de olumsuz etkileyeceğine değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretici gübre ve ilaç kullanmakta zorlanacak ve gübre ve ilaç kullanamadığı için verim kaybı yaşanacak. Çünkü verim alabilmesi için üreticinin gübre kullanması gerekiyor. Ürünün maliyetinde gübrenin payı yüzde 10 ila 15 arasında değişiyor. Hektar başına 90 kilogramı aşan gübre kullanımı gerekiyor. Çiftçi, üretici borçla nerede ise maliyetine üretim yapıyordu. Bu durum çiftçi için icralık olma riskini artırıyor. Süreç doğru yönetilmezse tarım belini doğrultamaz ve ithalata bağlılığımız artar.” şeklinde konuştu. 

İLAÇ KULLANIMI DÜŞERSE SORUNLAR ARTAR

Gübreyle birlikte tarımsal ilaçlarda da büyük oranda fiyat artışının yaşandığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle süne hastalığının bu yıl hububat üretimini ciddi manada olumsuz yönde etkilediğini, ayrıca bu yıl Niğde bölgesinde ilk kez rastlanan Akdeniz Sineğinin de meyve bahçelerinde ürün rekoltesini büyük oranda düşürdüğünü ifade etti. 

Bu tür zararlılarla mücadelede tarımsal ilaçlama yöntemlerin kullanılması gerektiğine vurgu yapan Gürer, “Şayet ilaç kullanılmazsa üretim kalitesi düşer ve verim azalır. Bu da ülkemizin zaten sıkıntılı bir dönem geçiren tarımsal üretimi için çok daha ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar” ifadelerini kullandı. 

TARIMSAL ÜRÜN İTHALATI DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin 2017 yılında gerçekleştirdiği 234 milyar doları bulan toplam ithalatın 5 milyar dolarını tarım ürünlerinin oluşturduğuna vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 5 milyar ton tahıl ithal edildiğini anımsattı. 2016 yılında yaklaşık 1 milyon ton kuru baklagil üretimi gerçekleştirilen Türkiye’nin yaklaşık 450 bin ton kuru baklagil ithal ettiğini ifade eden Gürer, soya, fındık, kayısı, limon, çeltik, çay, domates, mercimek, saman, sarımsak, pamuk ithalatının da azımsanmayacak rakamlara ulaştığını kaydetti.

İTHALAT DAHA DA ARTAR 

Tarımda kendi kendine yeten bir ülkeyken, son 15 yıl içinde uygulanan yanlış politikalarla ithalata dayalı bir ülke haline gelen Türkiye’de, döviz kurlarındaki dalgalanma sonucu ortaya çıkan ilaç ve gübre fiyatlarındaki artışın, üretim ve verim kaybına neden olacağını ve bunun da daha çok tarım ürünü ithalatına zemin hazırlayacağını kaydeden Gürer, bu konuda şimdiden önlem alınması gerektiğini vurguladı. 

Gürer,  İthalatın zorunluluğa dönüşmesi ile gümrük vergilerinde sağlanacak düşmelerle dolar kurundaki artışa rağmen çaresiz ithalat  ile çözüm aranacağını, aksi taktirde üründe rekolte ve kalite düşmesi ile oluşacak sorunlarla enflasyonda ciddi artışlar doğacağını ifade ederek, ”Dolar artışının ithalatı düşüreceği sanılsa da üretim açığının yaratacağı sorunlarda ithal zorunlu hale gelebilir. Devlet yönetimi ciddiyet ister, planlama ister. Kriz ben geliyorum diye diye geldi. Devlet işini bilmeyen  tüccar anlayışı ile yönetilemez. Planlama ve geleceği doğru okuyup, doğru öngörüler ile sorunlar aşılabilir. Serbest piyasa ekonomisinin yarattığı sorunlar ve olumsuzluklar ne yazık ki yeterince irdelenip, tartışılamıyor. Dışa bağımlılığın getirdiği sorunlarda yeterince gözlenmiyor. Sorunu çözme yolu, gümrük vergileri düşürmede aranıyor. Bu gidiş çiftçi, tüketici, üretici, sanayici içinde iyi gidiş değil”  dedi.

“ÜRETİCİYE İLAÇ VE GÜBRE DESTEĞİ SAĞLANSIN”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı ile Tarım Bakanına çağrıda bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Döviz kurlarındaki artış nedeniyle ülkemizde zaten sorunlu olan tarımsal üretim risk altına girmiştir. İlaç, gübre ve mazot alamayacak duruma gelen üretici, mağdurdur. Bu nedenle, üreticilere gübre, ilaç ve mazot desteği sağlanmalı, var olan destekler döviz kurlarındaki artış dikkate alınarak artırılmalıdır. Aksi taktirde neredeyse tüm tarım ürünlerini ithal eder duruma gelen ülkemiz, üretim de yapamayacak pozisyona gelecektir. Borç faizleri ve kredilere yönelik düzenlemeler yanında icralık çiftçiler için  tarlası varsa üretim yapabilme desteği oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada