Panelin açılış konuşmasını yapan HSBC Türkiye Genel Müdürü Selim Kervancı, küresel ticaretin gelişimine önemli katkısı olacak Kuşak ve Yol girişiminin Türkiye için de çok önemli olduğunu söyledi. Kervancı geleceğin finansal servislerinin şimdiden şekillenmeye başladığını anlatarak blockchain yapılarının önümüzdeki birkaç yılda finans alanında hakim konuma geleceğini belirtti.
Moderatörlüğünü Yıldırım Holding CEO’su Yüksel Yıldırım’ın yaptığı panele; Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulllah Kavukcu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz, Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Kızıl ve Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim katıldı.
Esnek Yapılar Daha Şanslı
Dünyanın geleceğinde belirsizliklerin hakim olduğu bir evrede bulunduğunu söyleyen Koton Yönetim Kurulu Üyesi Gülden Yılmaz: “Küresel ticarette ABD yerine Çin’in ağırlığı her geçen gün artıyor. Öngörülemeyen değişiklikler mevcut ama öngörülebilir değişikliklerden biri, Batı dünyasının teknolojik gelişmeler, özellikle robotik üretimle kendi kendine daha yetebilir hale gelmesi. Bu beyaz yakalıları tehdit eden bir durum” dedi.
Gülden Yılmaz, ağır ve hantal yapıların global ekonomideki belirsizlikleri göğüslemede zorlanacağını, esnek şirketlerin ise bu dönemde daha şanslı olacağını düşündüğünü belirtti.
Önümüzdeki dönemde Koton’un hızlı moda kategorisine odaklanacağını anlatan Yılmaz, online satışa da özel önem vereceklerini belirtti.
Biz Onların Markalarını Nasıl Öğrendiysek Onlar da Simit Sarayı’nı Öğrensin
Simit Sarayı’nın yurtdışında yaşadığı genişlemeyi anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Abdulllah Kavukcu: “Yurtdışına açılırken markamızda isim değişikliğini bilerek yapmadık. Biz nasıl yabancı markaları ezbere biliyorsak onlar da bizi öğrensin diye düşündük” dedi. Simit satarak dünyanın en iyi lokasyonlarında mağaza açabildiklerini anlatan Kavukcu; “Yurtışında 1.000 mağaza hedefimiz var. Kenya’da bir mağaza açıyoruz, 2019’da da Uzakdoğu’ya açılacağız” şeklinde konuştu.
Korumacılık Eğiliminin Panzehri Küresel Ticaretin Artması
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, küresel fırsatların, gelişmelere hazırlığı olanların önüne geldiğinin altını çizdi. Dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin getirdiği değişiklikler küresel ekonomiyi muazzam bir şekilde değiştirdiğini anlatan Bilecik; “10 yıl önce var olmayan şirketler şu an dünyanın ana ekonomik aktörleri oldu. İnternetle beraber bir çağ kapandı, yeni bir çağ açıldı. Ne iş yaparsak yapalım teknolojiyi kullandığımız derecede fırsatlar oluşuyor” dedi.
Kürsel pazarlarda korumacılık eğilimi ve ayrımcılık söyleminin tehdit oluşturduğundan bahseden Bilecik, bunun panzehrinin küresel ticaretin artması olduğunu belirtti.
“Çok iyi bir ekonominizin olmasının iyi bir dış politikanız olduğu anlamına gelmiyor ama iyi bir dış politikanız varsa ekonominiz de iyi olur” diyen Bilecik, “Demokratik gidişatta özeleştiri yapmamız lazım. Neredeyse iki yıldır süren OHAL’den normalleşmeye hızla geçmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.
Biz İşe Tersten Başladık, 1976’da Dünyaya Açıldık
Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Kızıl da birçok şirketin aksine Uludağ’ın önce Avrupa’da büyüdüğünü anlattı. “1976’ta gurbetçilerin Almanya’ya gidişiyle biz de Avrupa’ya ihracata başladık. Ardından Hollanda’da üretim tesisi kurduk. Daha sonra da dünyada nerede Türkler varsa orada Uludağ gazozu vardır anlayışını benimsedik” dedi.
Günümüzde Almanya’da Almanların Türklerden daha fazla Uludağ gazoz içtiğini anlatan Kızıl, Ortadoğu coğrafyasında doğal kaynak suyu olmadığı için bu bölgede kaynak suyunda önemli fırsatlar olduğunu belirtti. Başta Irak, Filistin ve Arap Yarımadası’nda ortaklıklarla büyüdüklerini anlatan Kızıl, Romanya, Bulgaristan ve İngiltere’de hızla geliştiklerinin altını çizdi.
Nobel Ödüllü İnsanımız Çıktıkça Global Markamız Da Çıkar
Derimod’un gelişiminden bahseden Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, ilk başta ana hedeflerinin Rusya pazarı olduğunu ama ilk zamanlar hiç iş yapamadıklarını söyledi. “Rusya’da AVM’lerde iyi noktalara giremedik. O bölgelerde ekonomik krizler de olunca yabancı markalar AVM’lerden çıktı. Biz krizlere alışık olduğumuz için AVM’lerde boşalan en iyi yerlere yerleştik.” şeklinde konuşan Zaim; “Ülkemizden ne zaman birkaç Nobel sahibi bilim insanı çıkarsa, ne zaman olimpiyatlarda madalya kazanan birçok atletimiz çıkarsa işte o zaman global tekstil markalarımız da çıkar” dedi.
Zirvede yer alan tüm konuşma ve oturumlar www. ve dha.com.tradreslerinden canlı olarak takip edilebiliyor. Ayrıca DHA abonesi medya kanalları DHA’nın uydu kanalından da görüntüleri logolu olarak alabiliyor.
Uludağ Ekonomi Zirvesi ile ilgili en güncel bilgileri //www.
Uludağ Ekonomi Zirvesi Hakkında: Uludağ Ekonomi Zirvesi Hakkında: İki gün boyunca Türkiye’den ve dünyadan 1200’e yakın iş insanını ağırlayacak Zirve’de iş ve ekonomi dünyasının liderleri, yöneticiler, siyaset dünyasından bakanlar, uluslararası konuşmacılar, girişimciler ve basın mensupları yer alacak. Capital ve Ekonomist dergileri tarafından 2012 yılından bu yana organize edilen Uludağ Ekonomi Zirvesi, sektör liderleri ve medya tarafından ilgiyle takip ediliyor; birçok yeni fikre ve girişimcilere ışık tutuyor. Dünyaca ünlü ekonomistleri, şirketlerin CEO ve yöneticilerini ve ayrıca siyaset dünyasından önemli isimleri ağırlayan Uludağ Ekonomi Zirvesi, bu güne kadar Nouriel Roubini, Marc Faber, Muhtar Kent, Hamdi Ulukaya, Christian Wulff, Jack Straw, Fatih Terim, Kai Georg Diekmann, Jared Cohen, Jean Claude Trichet, Begümhan Doğan Faralyalı, Ali Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Andy Grignon, Ali Koç, Emine Kamışlı, Simon Calder, Darrel West, Mark Mulloch-Brown, Ali Kibar, Cem Boyner, Hüsnü Özyeğin ve daha bir çok değerli isme ev sahipliği yaptı.
Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin Ana Sponsorluğunu Garenta üstleniyor. Gold Sponsorlar arasında
Dow, Hacıince, Metal Yapı Konut, Netlog Lojistik, Otoyol-Oksijen Tesisleri, SOCAR Türkiye, Türkiye İş Bankası, Türk Telekom, Vodafone Türkiye ve Yedi Mavi yer alıyor. Zirve’nin Oturum Sponsorları Akkök Holding, Akzirve, BASF Türkiye, Borsa İstanbul, Citibank, Four Seasons Hotels İstanbul, Google, Birleşik Krallık Büyükelçiliği, HSBC, İGSAŞ, TEB, Türk Hava Yolları ve Ziraat Emeklilik olurken, Cisco ve Denizbank da Zirve’de Etkinlik Sponsoru olarak yer aldı. Zirve’nin Destek Sponsorluğunu TAV Havalimanları, İçecek Sponsorluğunu ise Uludağ İçecek üstlendi. Zirve’nin Medya Sponsorları ise CNN Türk, CNN Türk Radyo, DHA ve Hürriyet oldu.