Kategoriler

Uluabat Gölü Balıksız Kaldı

Turizm merkezi Uluabat Gölü'nde balık popülasyonunun azalması köylüleri kara kara düşündürüyor.

 Göle ulaşan derelere bentler kurulunca balıklar gölle buluşamadı, bunun üzerine Gölyazılı balıkçılar turnalara alternatif olarak Antalya Kepez'den sazan getirdi. Balıkçılar, derelerin yine göle akmasını istiyor. 
Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı Mahallesi’nde balıkçılar, derelerden akan kanalların bu yıl kapatılmasına tepki gösterdi. Gölyazı Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Çınarlı, Uluabat Gölü’nün bereketinin azaldığını belirterek, “Gölyazı halkı olarak balıkçılık ile uğraşıyoruz. Arazilerimiz olmadığı için tek geçim kaynağımız bu. Geçim şartımız dar. Gölyazı halkı olarak mecburen bu göle bakıyoruz. Turna balığı bizim en verimli kaynağımız. Turna balığı yumurta zamanı suyun az olmasından dolayı yumurtasını çamura döktüğü için canlanmadı. Antalya Kepez’den sazan türü balık takviyesi yaptık. Ancak bu da yeterli olmadı” dedi.
Devlet Su İşleri tarafından derelere konulan bentlerin göle balık akımını engellediğine işaret eden Çınarlı, “Geçmiş yıllara oranla Uluabat Gölü’ne akan derelerin ağzında bent olması sebebiyle derelerden göle balık akımı yapılamadı. Mustafakemalpaşa’dan gelen Kirmastı Deresi ve Uluabat Deresi’nden göle gelen balıklar, bentlerden dolayı göle gelemedi. Yani derede olan balık gölde yok. Bu derelerdeki bentlerin açılması, ya da balık takviyesi yapılması gerekiyor” diye konuştu.

YUMURTALAR ÇAMURA SAPLANDI, GÖL BALIKSIZ KALDI

Geçen yıl derenin ağzındaki bentler sebebiyle yumurta zamanı yeterli su alamayan gölde yumurtlama işleminin yapılamadığına işaret eden Çınarlı, “Biz bu konuda taleplerimizi ilettik ancak sonuç alamadık. Yoksa gölde balık bitmezdi. Gölün tabanı mil. Yumurta zamanı milden dolayı çamura yumurta tutmadı. Bununla ilgili Bursa Valiliği’ne ve Kuş Üretim Birliği’ne yazı yazdım. Sonuç alamadık. En sonunda gölde yırtıcı kuşlar olduğu için derenin ağzını kapattılar. Sonradan su geldi ama o da bize yaramadı. Çünkü yumurta zamanı geçmişti” şeklinde konuştu.

GÖLDE TEKNE TURU ÇOK TEHLİKELİ


Gölyazı’nın turizm açısından Türkiye’nin nadir güzelliklerinden biri olduğuna da dikkat çeken Çınarlı, şunları kaydetti;
“Gölyazı’da turizm açısından tanıtım yetersiz. Burası ile ilgili ciddi yatırım ve tanıtım çalışmaları yapılması gerekiyor. Balıkçılar olarak gölden fazla kazanamadığımız için bazı arkadaşlarımız tekne turuna yöneldi. Ancak bu tekne turları tehlikeli. Balıkçı tekneleri en fazla 500 kilo kaldırır. Biz balıkçı olduğumuz için teknede nasıl duracağımızı biliriz. Ama gelen turist, teknede nasıl duracağını bilemediği için alabora olduğunda facia olur. Bu yüzden tekne turları için 15-20 kişilik daha büyük teknelerin olması lazım.”
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNCEL
ASKİ’DEN ANİ SU BASKINLARINA ÖNLEM
BURSA
NİLÜFER BELEDİYESPOR'DAN MİHALIÇÇIK DEPLASMANINDA NET GALİBİYET
BURSA
Başkan Bozbey: Hedefimiz “İyi ki Bursa’da yaşıyorum” düşüncesini oluşturmak
GENEL
Edirne’de 31 çiçek vakası tespit edildi! Kırmızı etle bulaşır mı?
BURSA
Kuru yük gemisi Gelibolu açıklarında arıza yaptı! Boğaz trafiği normale döndü
GENEL
Muğla’da 17 bin 400 çuval odun dağıtıldı
GENEL
Başkan İmamoğlu Mardin’de… Tahmin etmedikleri kadar dirençliyiz
GENEL
Keşan’da aranan şahıs saklandığı çiftlikte yakalandı
GENEL
Doğum için ABD’ye geldi, hayatını kaybetti!
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden çifte açılış