“Dış ticaret, bir ülkenin ithalat ve ihracat işlemlerinin toplamıdır. Dış ticaret ödemeler dengesi unsurudur. Ödemeler dengesi açık vermeyen ülke, ekonomik açıdan güçlü ülkedir” şeklinde konuşan Gürsoy, “Ödemeler dengesinin açık vermemesi için ihracatın ithalattan fazla olması gerekir. Gelişmekte olan dünya ekonomisinde, Türkiye’nin güçlü bir ülke olabilmesi için daha fazla üretim yapması ve ürünlerin dış pazarlarda satılarak döviz girdisinin sağlanması gerekir” dedi.
Gürsoy, “Türkiye’de yerleşik işletmelerin, diğer ülkelerdeki işletmelerle olan ilişkileri geliştikçe, kambiyo mevzuatı ihracat yönetmeliği ve işlemleri, uluslararası ticari teslim şekilleri, ödeme şekilleri önem kazanmaktadır” ifadelerini kullandı.
Dış ticaret işlemlerinde işletmenin türüne ve özelliğine göre belgeler kullanılacağını da belirten Yaser Gürsoy, “Belgelerin sistemli şekilde kaydedilmesi gerekir. Tek düzen hesap planına uyumlu, ithalat ihracat kayıt sürecinin gerçekleştirilmesi için dış ticaret ile ilgili muhasebe işlemlerinin, muhasebenin temel ilke ve kavramlarına, muhasebe standartlarına uygun yapılması gerekir” şeklinde konuştu.
UİB eğitim seminerleri 5 Kasım’da “Dış Ticarette KDV-ÖTV İşlemleri” konusuyla devam edecek.