Türkiye’nin 37 ilinde bulunan Yörük Türkmen Dernekleri'nin temsilcilerinin bir araya geldiği panele, dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Türkmenler de katıldı. Panelde konuşmacı olarak Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkanvekili Tarık Sulo Cevizci, Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı ve Uludağ Üniversitesi Uluslar Arası İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel İşyar katılırken, panelin moderatörlüğünü ise, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi İrfan Tatlıoğlu yaptı. Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Yunus Şahin, “Belediye olarak güzenlediğimiz Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri, Yörük Türkmen kardeşlerimizin katılımıyla daha da güzel hale geldi. Şenliklerin ilk gününde Pınarbaşı Parkı’nda düzenlenen Yörük-Türkmen Buluşması, çadır ziyareti etkinliğimizin ardından bugün de dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Türkmen vatandaşlarımızın sıkıntılarının ele alınacağı panelde bir araya geldik. Türkmen kardeşlerimiz Azerbaycan’da, Suriye’de ve Irak’ta adeta ateş hattında bulunuyor. Türkmen kardeşlerimiz evlerini ve vatanlarını terk etmemek için mücadele veriyor. Birçok sıkıntıya göğüs geriyor. Allah bu imtihanlarda bizi millet için devlet için kazananlardan eylesin” dedi.
Panelin moderatörlüğünü yapan Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi İrfan Tatlıoğlu, Azerbaycan’daki Dağlık Karabağ’, Musul-Kerkük ve Halep’te yaşayan Türkmenlerin sorunlarını ele aldıklarını belirterek, “Bu bölgelerde yaşayan Türkmen vatandaşlarımızı temsilen aramızda bulunan değerli konuşmacılarımız ile yaşanan sıkıntı ve çözümleri konuşuyoruz. Bu panel sayesinde dünyanın farklı bölgelerinde yaşayan Türkmen vatandaşlarımız bir araya gelerek birbirleriyle tanışma imkanı buldu. Bursa’nın fethinin 690’ıncı yılında Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri kapsamında da Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan Yörük Türkmenlerin de unutulmayarak, böyle önemli bir panelde buluşması da çok önemli” diye konuştu.
“BAZI BÖLGELER IŞİD İŞGALİNDEN KURTARILDI”
Suriye’de yaşayan Türkmenlerin yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgiler veren Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Başkan Vekili Tarık Sulo Cevizci, “Yaklaşık 1 buçuk milyon Türkmen’in yaşadığı Halep, Suriye’nin en büyük şehirlerinden biri. 2014 yılından bu yana Halep’teki Türkmen bölgeleri IŞİD işgali altında. Fakat son bir hafta içerisinde Türkiye ve Amerika’nın da içerisinde bulunduğu askeri operasyon ile bir kısım Türkmen bölgeleri IŞİD işgalinden kurtarıldı. Diğer Türkmen bölgelerinin de işgalden kurtarılması için çalışmalar devam ediyor. Ancak vatandaşlarımız hala kurtarılan bölgelerdeki evlerine dönebilmiş durumda değil. Çünkü IŞİD geri çekilirken mayınlar döşemiş. Umut ediyoruz ki, en kısa zaman da hem bu mayınlar temizlenir, hem de işgal altındaki Türkmen bölgeleri IŞİD’den kurtarılarak vatandaşlarımız da evlerine döner” diye konuştu.
“IŞİD KİMSAYAL SİLAH SALDIRISI DÜZENLENİYOR”
Irak’taki Türkmenleri temsil eden Türkmeneli İnsan Hakları Derneği Başkanı Savaş Avcı ise şunları söyledi:
“Musul ve Kerkük’te yaşayan Türkmenler, hem boy hem de ırk olarak ana vatan Türkiye’nin bir parçasıdır. Osmanlı’dan sonra bölgedeki Türkmen kardeşlerimiz tüm Irak hükümetleri tarafından hor görülmüştür. Saddam’ın ardından Irak’ta yapı değişikliği oldu. Ancak bu yeni yapıda da Türkmenlere herhangi bir rol verilmedi. 3 milyon Türkmen’in hakları elinden alınmış durumda ve üçüncü sınıf insan muamelesi görüyorlar. Maalesef bu durum günümüzde de devam etmektedir. Bu sıkıntıların dışında Telafer’de yaşayan 400 bin vatandaşımız, IŞİD saldırıları yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı. Kimisi Türkiye’ye gelirken kimisi ise Irak’ın güneyine göç etti. Son günlerde Türkmen vatandaşlarımızın maruz kaldığı en büyük tehlike ise IŞİD tarafından Türkmen vatandaşlarımızın yaşadığı Kerkük’ün Tazehurmatu kasabasına kimyasal silah saldırısı düzenlemesi olmuştur. Saldırıda zarar gören vatandaşlarımız Türkiye’nin desteği ile şuan Ankara’da tedavi görüyor. Türkiye’nin Irak’ta yaşayan Türkmen vatandaşlarımıza sahip çıkması tarihten gelen bir sorumluluktur. Türkmen kardeşlerimiz de Türkiye’den yardım beklemektedir” açıklamasında bulundu.
“EN BÜYÜK SORUN ERMENİ İŞGALLERİ”
Uludağ Üniversitesi Uluslar Arası İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel İşyar da, “Azerbaycan Türkleri 1990 yılından bu yana yaşadığı en büyük sıkıntı Ermeni işgalleridir. Bu sıkıntı yaklaşık 25 yıldır devam ediyor. Son günlerde tekrardan ateşli çatışmaların alevlendiği günleri yaşamaya başladık. Adeta bir Filistin sorunu gibi giderek çetrefilleşen bir sorun ile karşı karşıyayız. Bugünkü panelde de mümkün olduğu kadar akademik perspektif çerçevesinde bu sıkıntıların çıkışını, sebeplerini, sürecini ve çözümlerini ele alıyoruz. Türkiye’nin ve Azeri kardeşlerimizin yapması gerekenleri konuşuyoruz. Azerbaycan’daki Türkmen kardeşlerimizin sıkıntıları tüm Türk dünyasını ilgilendiriyor” ifadelerini kullandı.
Türkmenlerin Sıkıntıları Masaya Yatırıldı
Türkmenlerin Sıkıntıları Masaya Yatırıldı
EditorYörük Türkmen Buluşması Paneli’nde Suriye, Irak ve Azerbaycan’da yaşayan Türkmenlerin sıkıntıları ve çözümleri masaya yatırıldı.
Yorumlar