Kategoriler

TÜRKİYE’NİN ROBOTLARI BURSA’DA YARIŞACAK

Elektronik, mekanik, robotik kodlama ve yazılım geliştirme alanında Türkiye genelinde önemli üniversitelerin de katıldığı birçok yarışmada kentimiz adına ciddi başarılara imza atan Özel Bursa Kültür Okulları, ulusal ölçekte bir robot festivalini (ROBOLUTION’18) hayata geçiriyor.

 Özel Bursa Kültür Okulları yöneticileri, “Türkiye’deki robotların kalbi Kültür’de atıyor” sloganıyla 28-29 Nisan tarihlerinde Bursa Kültür Okulları Özlüce Kampüsü’nde gerçekleştirilecek olan ROBOLUTION’18 robot yarışması ve festivalinin tanıtımı için basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Basın toplantısına Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut, Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya, Ortaokul Müdürü Tuncay Tunca, Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Barış Gökhan Güleryüz ve Bilişim Teknolojileri BKRobotics Kulübü’ndeki bazı öğrenciler katıldı.

“FEN BİLİMLERİYLE BİRLİKTE SANATA VE EDEBİYATA DA ÖNEM VERİYORUZ”

Toplantıda konuşan Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Bulut şunları söyledi: “Sanatta, teknolojide, edebiyatta önemli bir ismi olan kişilerin okul hayatlarını, onları kimin bu alana yönlendirdiklerini bir eğitimci olarak hep merak etmişimdir. Bu merakla birlikte akademik hayatımda fen bilimleri kadar sanata ve edebiyata hep önem verdim. Bursa Kültür Okulları işte bu anlayışla Türkiye’nin gerçekten ilk sıralarında olmayı 10 küsur yıldır beceriyor. Ama bu bize yetmemeli. Sanatı, kültürü ve teknolojiyi içselleştirmemiş ve bunun güncel boyutuna gelememiş olan bir kurum sadece fen bilimlerinde ve yabancı dilde merhale kat etmekle varlığını kanıtlayamaz.”

Bursa Kültür Okulları’nın kodlama ve yazılım konusunda uzun yıllardır çeşitli yatırımlar yaptığını ifade eden Bulut, “Kodlamada ve yazılımda özgün şahsiyetlerin arandığı bu alanlarda yeni şeyler yapma, yeni isimler çıkarma hedefindeyiz. Bugünkü sunumun perde arkasında çok büyük emekler var. Yönetim Kurulu arkadaşlarımıza, Okul Müdürümüze, Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Barış Gökhan Güleryüz’e ve ekibine teknolojinin gelecek duayenlerini bulmaya çalıştıkları için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“ULUSAL ROBOT YARIŞMALARINDA ÖNEMLİ DERECELER ELDE ETTİK”

Özel Bursa Kültür Okulları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Bey Sırakaya da 2012 yılından bu yana Türkiye genelinde birçok robot yarışmasına katıldıklarını belirtirken şunları söyledi: “Bu işin geri planında ciddi bir emek var. Biz uzun yıllardır İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversite ve ODTÜ gibi üniversitelerin ulusal düzeydeki robot yarışmalarına katıldık. Çok önemli deneyimler elde ettiğimiz bu yarışmalardan oldukça ciddi derecelerle de Bursa’ya döndük. En son Mart ayında Marmara Üniversitesi’nde arazi kategorisinde ve Yıldız Teknik Üniversitesinde çizgi izleyen kategorisinde Türkiye birinciliği elde ettik. Ve çok ilginçtir ki çocuklarımız orta öğretim düzeyinde öğrenciler ama karşılaştıkları rakiplerinin yaş grupları lisans düzeyinde ve en nitelikli üniversitedeki öğrenci büyükleri. Bu başarılarının önemini bir kat daha artırıyor.”

“3 AYRI KATEGORİDE 200’Ü AŞKIN ROBOT GELECEK”

Bu tecrübeleri Bursa’ya da kazandırmak için ROBOLUTION’18’i düzenlediklerini ifade eden Sırakaya sözlerini şöyle tamamladı: “Biz katıldığımız yarışmalarda bu tür organizasyonların neden Bursa’da yapılmadığını düşündük ve bu hedefle yola çıkarak ROBOLUTION’18’i düzenlemeye karar verdik. Şu ana kadar 3 ayrı kategoride 200’ü aşkın robot başvurusu aldık. Dünyada önemli başarılara imza atmış kişilere baktığımızda hep çocukken bu işlere başladıklarını görüyoruz. Düşünce dünyamızı geliştiren bizlere ufuk olan öğretmenlerimiz bu konuya yatkın olan öğrencilerimizle uzun yıllardır çalışıyor ve onların kodlama ve yazılım anlamında Türkiye’nin gelecek yıllardaki söz sahibi kişileri olması için çabalıyoruz.”

“BU BİR BAŞLANGIÇ”

Özel Bursa Kültür Okulları Ortaokul Müdürü Tuncay Tunca da “Marmara Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, ODTÜ, Uludağ Üniversitesi gibi Türkiye’nin çok değerli üniversiteleri başta olmak üzere Bursa ve ilçelerimizdeki birçok teknik liseden başvuru oldu. Biz yaklaşık 7-8 yıldır yaptığımız yatırımların sonucunu alıyoruz ama bu bizim için aynı zamanda bir başlangıç. Bu sadece bir yarışma değil aslında. Her yarışma bilgi ve becerilerin boca edildiği alana dönüşüyor ve bu bilgi beceriler her yarışmada artarak sürüyor. Ve ortaya güçlü bir bilgi birikimi yeni teknolojik bilgiler çıkıyor. Özel Bursa Kültür Okullarının akademik, sanat, edebiyat anlamında çok büyük iddiaları var ama hepsinin üstünde daha büyük bir iddiası var. O da bu ülkeye iyi insanlar yetiştirmek. Bugün bu masada oturan çocuklarımız belki ilerde ülkenin gündemini belirleyecek yazılımları üretecek çocuklar. Önceliğimiz öğrencilerimizin bu donanımlarının yanı sıra öncelikle “iyi insan” olarak yetiştirilmeleridir.” ifadelerini kullandı.

YARIŞMADAN ZİYADE HERKESİN BİLGİSİNİ PAYLAŞTIĞI BİR FESTİVAL”

Bilişim Teknolojileri Bölüm Başkanı Barış Gökhan Güleryüz de programla ilgili detayları paylaştı. Güleryüz, “Bir anda bir robot yarışması yapacağız diye yola çıkılacak bir serüven değil bu. Bunun için altyapısı olan bir okula ve eğitimci kadrosuna ihtiyaç var. Biz 7-8 yıldır kodlama ve yazılım üzerine eğitimler veriyoruz. 5 yıl önce ilk yarışmalara gittiğimizde sadece katılımcı ve gözlemci pozisyonundaydık. Zaman geçtikçe dereceler elde etmeye ve deneyim sahibi olmaya başladık. O anlamda bir öğrenci kitlemiz ve eğitimci kadromuz oluştu ve şu an bu yarışmayı ulusal çapta Bursa’da düzenleyebilecek bir pozisyona geldik. Bu bizim için yarışmadan ziyade herkesin hem bilgisini paylaştığı hem yeni şeyler öğreneceği bir robot festivali. 3 kategoride yarışma olacak. Özellikle çizgi izleyen kategorisi günlük hayatta sıkça duyduğumuz otonom sürücüsüz araçların temelini oluşturuyor. Dolayısıyla kategorilerimizi gelişen dünya ve teknolojik şartlara göre belirledik. Herkesi robot festivaline bekliyoruz.”

“GELECEĞİN TEKNOLOJİ DUAYENLERİ GÖZ DOLDURDU”

Konuşmaların ardından Özel Bursa Kültür Okulları Bilişim Teknolojileri BKRobotics Kulübü öğrencileri de gelecek hedeflerine ve yarışmaya dair görüşlerini aktardı. Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan öğrenciler, verdikleri cevaplarla da göz doldurdu.

Basın toplantısı sonrasında öğrenciler, çizgi izleyen, mini sumo ve arazi robot kategorilerinde robotları yarıştırarak, kısa bir sunum yaptılar.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada