Bursa'da mart ayında temeli atılacak Otomotiv Test Merkezi ile sadece Türkiye'de geliştirilen silah, teçhizat ve araçların proje ve detay bilgileri sertifika alınması için yurtdışı ile paylaşılmayacak. Projenin savunma sanayi ve otomotiv sektörü için dev bir adım olduğunu belirten Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreter Yardımcısı Yrd Doç Dr Vedat Demir, "Bir çok ürünümüz ülkemize ait test merkezi olmadığı için Avrupa ya da Asyalı ülkelerden sertifika almak zorunda kalıyordu. Tüm sırları o ülkelerle paylaşıyorduk. Artık kendi ürünümüzün kendi sertifikasını alacağız" dedi. Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin de projeyi engelleyenler olduğunu ifade ederek, "Engel olmak isteyenlerin hepsinin hesabını bozacağız" diye konuştu.
Yenişehir'de 4300 dönümlük alanda mart ayında temeli atılacak Otomotiv Test Merkezi'nin kamulaştırma işlemleri tamamlandı.
Otomotiv Test Merkezi'ndeki son durum Müsiad Bursa Şubesi'ndeki toplantıda ele alındı. Toplantıya Ak Parti Milletvekili Hüseyin Şahin, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, TSE Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Vedat Demir, MÜSİAD Bursa Şubesi Otomotiv Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Demirci, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, BTSO yöneticileri, çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı.
Savunma sanayi ve otomotiv sektörü için dev adım
Otomotiv Test Merkezi'nin hayata geçirilmesiyle milli savunma sanayi için geliştirilen birçok silah, teçhizat, araç gibi ürünler sertifika almak için yurtdışında bulunan test merkezlerine gitmekten ve tüm proje aşamalarını yabancı ülkelere vermekten kurtulacak.
Test merkezinin verdiği sertifikanın tüm dünyada geçerli olması için çalışmalara başlandığını belirten Türk Standartları Enstitüsü Genel Sekreter Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Vedat Demir, "Ülkemizde üretimi yapılan ve milli olan birçok ürünümüz ülkemize ait test merkezi olmadığı için Avrupalı ya da Asyalı ülkelerden sertifika almak zorunda kalıyordu. Bu durumda da ülke üreticisi hem bulduğu, yeni yaptığı ürünün tüm sırlarını o ülkelerle paylaşmak zorunda kalıyordu. Hem de ciddi ekonomik kayıplar yaşanıyordu. Artık Türkiye'nin de Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu dönemde verdiği direktif doğrultusunda bir test merkezi olacak. Otomotivde ciddi pazar payına sahip bir ülke olarak geç kalınmış bir test merkezinin olması zorunludur. Biz hala kendi ürünümüzü üretemiyorsak, kendi otomobilimizi yapamıyorsak, dünya pazarında yüzde 80 sahip olduğumuz fındığın çikolatasını yapamıyorsak, yabancı markalara mecburuz. Oysa bizim mühendislerimizin bulduğu, bizim sanayicimizin, insanımızın oluşturduğu binlerce ürün var. Önce biz kendimize güvenip ürünümüzü yapacağız sonra da o ürünü satabilmek için sertifikamızı alacağız" dedi.
"Otomotiv ömür test pisti de olacak"
TSE'nin bir şikayet yeri değil, standartları belirleyen bir kurum olduğunu hatırlatan Demir, "TSE'nin görevi, bir ürün yapılacaksa o ürünün standartlarını belirlemektir. Sanayimizin gelişimi için standartları belirleyen TSE sanayinin manevra koludur. TSE'nin yapacağı Otomotiv Test Merkezi çok ciddi bir Ar-Ge merkezi olacak. Ar-Ge merkezlerine binlerce ürün gelir. Bir ürün tutar, o ürün tüm ülkeye yetecek kalkınmayı sağlar. Bu kalkınmanın olması için gerekli olan Ar-Ge merkezi OTM bünyesinde kurulacak. Projesi tamamlanan OTM'yi diğer OTM'lerin önüne geçirecek en önemli faktör; tüm testlerin burada yapılacak olması ve otomotivde freninden yan sanayisine kadar tüm testlerin yapılacağı pistte diğerlerinden ayrı olarak otomotiv ömür test pisti olacak. Yapılacak olan OTM sayesinde geçen yıla göre yüzde 7,8 büyüme yakalayan otomotiv sektöründe ciddi bir atılım gerçekleşmiş olacak. Bu süreçte bize desteğini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Eski Sanayi Bakanı Fikri Işık Sanayi Başkanı Faruk Özlü olmak üzere süreçte katkısı bulunan tüm kurumlara ve kişilere teşekkür ederim" diye konuştu.
"Bizi yıldırmaya çalışanlar oldu hepsinin hesaplarını bozacağız"
Test Merkezi'nin sanayiye ve üniversiteye çok önemli bir arge desteği sağlayacağını anlatan Ak Parti Milletvekili Hüseyin Şahin; "15 yıl önce bunlar hayaldi. Şimdi ise burada Otomotiv Test Merkezi'nin toplantısını yapıyoruz. Otomotiv Test Merkezi'nin projesinden bahsedildiğinde bizi yıldırmaya çalışanlar, kararımızdan vazgeçirmeye çalışanlar, Türkiye'nin kendi ürününün yapmasını istemeyenler, savunma sanayimizin güçlenmesini istemeyenler oldu. Fakat biz yolumuzdan dönmedik ve Bursa'ya yakışan Otomotiv Test Merkezi'nin Yenişehir'e yapılması için gerekli tüm adımları atıyoruz ve atacağız. Önümüzde kim durursa dursun ülkenin kalkınmasına engel olmak isteyen kimler varsa hepsinin hesaplarını bozacağız." diye konuştu
"Bursa otomotivin başkenti olarak burayı haketti"
Şahin, Bursa'nın bu test merkezini hakettiğini de kaydederek, "Otomotiv Test Merkezi'nin yapılması konuşulduğunda tüm şehirler bu projeye ev sahipliği yapmak için ciddi bir yarışın içine girdi. Ama Bursa otomotivin başkenti olarak OTM'nin Yenişehir'e yapılmasını hak etti. OTM içerisinde bulunacak olan Teknokent ile Bursalı sanayicimiz, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi çok ciddi bir fırsat yakaladılar. Teknokent ile Ar-Ge merkezi ile yeni ürünlerini araştırma imkanı elde edilecek. Savunma sanayimizde yeni ürünler geliştirilmeye devam edilirken, bu ürünlerin projelerinin Türkiye içinde kalacak olması da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tamamen milli ürün kullanmasına imkan sağlayacak" şeklinde konuştu.
Yenişehir'de 4300 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan OSM'nin proje ve teknik detaylarını ise TSE Test Merkezine bağlı Makine Mühendisi İlyas Özdoğan anlattı.
Türkiye'nin milli sırları yurt dışına gitmeyecek...
Türkiye'nin milli sırları yurt dışına gitmeyecek...
EditorBursa'da hayata geçirilecek Otomotiv Test Merkezi sayesinde milli savunma sanayiinde geliştirilen silah, teçhizat ve araçların projeleri sertifika alınabilmesi için yurtdışı ile paylaşılmayacak.
Yorumlar