Kategoriler

Sözcü gazetesi yazarına BVHO’dan cevap geldi!

Sözcü gazetesi yazarı Sultan Uçar'ın ''Gıda Mühendisi Yok, Veteriner Olmaz mı'' başlıklı yazısı veteriner hekimlerin sert tepkisine neden oldu. Söz konusu yazıda Gıda Mühendisleri ile Veteriner Hekimler arasındaki farklılıklar konu alınmış olsa da, veteriner hekimlerin çalışma alanları hakkındaki olumsuz ifadeler tepki çekti. Konuyla ilgili sert tepkinin adreslerinden biri de Bursa Veteriner Hekimleri Odası idi.

Veteriner Hekimler Gıda İşletmelerinden Kanundan Aldıkları Yetkiyle Çalışırlar

    Bursa Veteriner Hekimleri Odası adına açıklamada bulunan genel sekreter Melike Baysal, ''Halkı liyakat konusunda aydınlatacağım derken bu sene bilimsel eğitime başlamasının 178.yılını kutlayan bir akademik mesleği kendince değersizleştirmiş, bu mesleğin çalışma alanlarına bakmaya zahmet bile etmemiş, üslubu ile hem veteriner hekimlik mesleğine hem araştırmadan bir yazı yazdığı için kendi mesleğine haksızlık etmiştir.'' dedi.

     Melike Baysal yapılan yazılı açıklamada 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun Sorumluluklar başlıklı 22'inci maddesinin 7'inci fıkrasına işare ederek gıdaa işletmelerinde belirtilen işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştırılması gerektiğini ve sözü edilen personel, İZP olarak meslek odalarına kayıtlı biçimde çalışmalarının zorunlu olduğunu ifade etti.

 

     İstihdamı Zorunlu Personel olarak çalışan bu gıda profesyonelleri farklı mesleki disiplinlerden oluştuğunun altını çizen Baysal, bu profesyonellerin veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi, kimya mühendisi, su ürünleri mühendisleri gibi meslek gruplarını içerdiğini belirtti.

 

     Kırmızı ya da beyaz etin parçalanmadan geldiği, geldikten sonra parçalanarak işlendiği tüm işletmelerde ‘’gıda kontrol profesyoneli’’ ise sadece veteriner hekimler olması gerektiğini söyleyen Baysal, ''Hayvanın ve hayvana ait etin sağlıklı olup olmadığına karar vermeye, aldığı eğitim sayesinde ve tüm dünyada da geçerli olmak üzere sadece veteriner hekimler yetkilidir. Bunun dışında, hayvansal ürünün olduğu her gıda işletmesinde İZP olarak ‘’veteriner hekim’’ ile yukarıda bahsettiğimiz diğer disiplerden de meslek mensupları yetkilidir. Buna hazır yemek, tabldot yemek ve meze üreten işyerleri de dâhildir. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Cenevre’deki merkezinde, 1949 yılında kurulan Veteriner Hekimliği Halk Sağlığı Birimi’nin kurulma amaçlarından biri ‘’gıda kaynaklı zoonoz’’lardır ve veteriner hekimler fakültede Gıda Hijyeni ve Teknolojisi dersinde alanında sayılı akademisyenlerden eğitim alırlar.'' ifadelerini kullandı.

 

     Genel Sekreter Melike Baysal, Bursa Veteriner Hekimleri Odası adına hem Sultan Uçar’a hem de tüm basın kuruluşlarına ve kamuoyuna ‘’gıda konusunda veteriner hekimliğin yetkinlikleri’’ konusunda bilgilendirme yapma ihtiyacı duydukları için bu açıklamayı yaptıklarını söyledi.      

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadın mahkumlar için dayanışma konseri
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadın mahkumlar için dayanışma konseri
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadın mahkumlar için dayanışma konseri
BURSA
Dünya Sesleri Bursa'da" konserleri Lena Chamamyan ile başladı
BURSA
Marmarabirlik’ten 437 milyon TL’lik ödeme
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “İLİÇ’TE YAŞANAN MADEN FELAKETİNDEN DERS ALMADINIZ MI?”
BURSA
Osmangazili çocuklar yazarlarla buluşuyor
BURSA
2023 YILI DOĞAN ERSÖZ VE BUSİAD BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
BURSA
DOĞANCI TUNELİ NE ZAMAN BİTECEK?
GENEL
MANSUR YAVAŞ’TAN GREVDEKİ MADEN İŞÇİLERİNE DESTEK ZİYARETİ