16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi işbirliğiyle NilPark AVM’den BAOB’a kadar yürüyüş düzenledi. Gelecek nesillerin sağlıklı gıda tüketebilmeleri için düzenlenen yürüyüşe öğrenciler de destek verdi. “Gıda canavarı olma”, “Bilinçsiz gıda tüketicisi istemiyoruz”, “Hibrit tohuma hayır”, “Hileli gıda sağlığı tehdit eder”, “GDO’lu gıda istemiyoruz” yazılı dövizlerle ve “Merdiven altı işletmelere hayır” sloganlarıyla yürüyen çok sayıda öğrenci, halkı sağlıklı gıda tüketimi konusunda uyardı.
Yürüyüşün ardından BAOB Oditoryum Salonu’nda düzenlenen panelde konuşan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, yetkililere seslenerek, “Sağlıklı gıdaya hepimizin ihtiyacı var. Sağlıklı gıda ile beslenmeyen bir toplumun geleceği ne kadar parlak ,olur bir düşünmek lazım. İktidarın son yıllarda arka arkaya çıkardığı kanun hükmünde kararnamelerle birçok tarım arazisi yapılaşmaya açılmıştır. Bu yanlış kararlar tarımı yok ederek gıda tekellerinin önünü açmıştır. Ortak değerlerimiz olan toprağın geleneksel, çoğaltılabilir köylük tohumların, hayvan ve balık türlerinin, ağaç ve ormanların, su, doğa, çevre ve bilginin sermayeleşmesine karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş da dünyada yaşanan açlık ve yetersiz beslenmeye dikkat çekerek, “Açlık ve yetersiz beslenmenin sebebi üretim yetmezliği değil, üretim ve tüketimin adaletli bir şekilde sağlanamamasıdır. Kontrol altına alınamayan gıda fiyatları sorunu dünyada ve ülkemizde sık sık gündeme gelmektedir. Doğru politikalar belirlenememesi halinde, bu durumun ülkeler için bağımsızlık meselesi haline geleceğinden kimsenin şüphesi olmamalıdır” dedi.
Küresel iklim değişikliğinin tarım ve gıda güvenliğine etkisinin tartışıldığı panelin başkanlığını yapan U.Ü. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur da tüketicilerin gıda alırken etiketlerine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi. Çopur, “İş tüketicilerde bitiyor. Devlet denetliyor, ama tüketiciler bizzat işin içinde. Bir gıdayı satın alırken özellikle son kullanma tarihine dikkat etmemiz, ambalajının yırtılmamış olması, etiket bilgilerinin bütün halinde olmasına dikkat edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerden GDO Tepkisi
Öğrencilerden GDO Tepkisi
EditorNilüfer'de, Dünya Gıda Günü’nde yürüyen öğrenciler, gelecek nesillerin sağlıklı büyümesi için GDO’lu ürünlere tepki gösterdi.
Yorumlar