Uludağ Üniversitesi öğrencilerinden elektronik ortamda kurulan kan bağışı platformu büyük ilgi gördü. Bursa Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden Turan Almammadov, Hukuk Fakültesinden Tuğçe Demir, Elektrik Elektronik bölümünden Yusuf Alp Arslan tarafından gerçekleştirilen 'Hayat Bank' projesi ile kan bağışçıları ve kan ihtiyacı olanlar online bilgi havuzunda buluşması sağlanıyor. Kan gruplarının uyması halinde 10 kilometre içindeki bağışçılara mesaj gönderen sistem bağışçının gitmek istemesi halinde sistem bahsi geçen hastane için yol tarifi veriyor. Ortalama ulaşım süresi, yolda harcanan kalori gibi detaylı bilgileri de içeren platform, Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenen İyi Fikir yarışmasında birinci seçildi.
Yarışmanın sonucunda 150 bin lira hibe kazanan platform hakkında konuşan Turan Almammadov, "Türkiye'de kan bağışı sürecine belli bir teknolojik altyapı kazandırmak istedik. Bir süre önce bir arkadaşımızın kardeşini aranan kanın bulunamaması sebebiyle kaybettik. Bundan çok müteessir olduk. Bundan dolayı bir projeye giriştik. Projemizin amacı bu sürece elektronik ve güvenilir bir altyapı kazandırmak. Bu projemizle üniversitemizde düzenlenen iyi fikir yarışmasına katıldık. Projemiz 38 proje arasından birinci seçilerek 150 bin lira hibe kazandı. Bunu parayı henüz alamadık. Ama alınca projemizin daha da kapsamlı ve gelişmiş olmasını sağlayacağız. Bugün kan bağışlama işlerini yürüten kurumlardan en kapsamlı çalışan kurum sadece bir yılda 60 milyon lira personel giderleri harcaması yapıyor. Biz projemizle bu alandaki giderleri minimuma düşürüp işlevselliği maksimuma çıkarıyoruz" diye konuştu.
Ayrıca platforma birçok şekilde ulaşmanın mümkün olduğunu belirten Almammadov, "Mobil uygulamalar, hayatbank.org hatta sosyal paylaşım sitelerinden Hayat Bank'a ulaşılabilir" dedi.
Öğrencilerden Acil Kan Platformu
Öğrencilerden Acil Kan Platformu
EditorUludağ Üniversitesi öğrencileri tarafından elektronik ortamda kurulan kan bağışı platformu, kan gönüllüleri ile kan bağışçılarını buluşturdu.
Yorumlar