Kategoriler

Mudanya Belediyesi’nin Kaçak Olan 1.5 Katına Yıkım Kararı

Mudanya Belediyesi’nin 1.5 katı kaçak çıktı. Tarihi eser tescili bulunan Eski Cami karşısındaki Mudanya Belediye binasının 1976 yılındaki inşası sırasında dönemin Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 3 kat için müsade verdiği, tescilli cami...

Mudanya Belediyesi’nin 1.5 katı kaçak çıktı. Tarihi eser tescili bulunan Eski Cami karşısındaki Mudanya Belediye binasının 1976 yılındaki inşası sırasında dönemin Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 3 kat için müsade verdiği, tescilli cami karşısında yapılan 5 katlı binanın teras ve başkan makamının bulunduğu 4. katının yıkılması gerektiği tebliğ edildi.
Bursa Kültür Varlıkları Kurulu’na 24 Aralık tarihinde Mudanya’dan bir vatandaş, teras katındaki usulsüz tadilatlar yapıldığına ilişkin şikayet dilekçesi verdi. Kurul yaptığı araştırmada, Mudanya Belediye binasının ruhsatının bodrum artı 3 kat olarak verilmesine rağmen 4 kat ve terastaki yapılanma ile birlikte 5 kata ulaştığını belirlendi. Kurul toplantısında alınan karar ile izinsiz olarak 5. katta yapılan inşai uygulamayı yapan ve yaptıranların belirlenerek, 2863 sayılı tarihi eserler kanuna göre yasal soruşturma açılması istendi. Ayrıca Kültür Varlıkları Kurulu’ndan söz konusu yapının imar mevzuatına uygun hale getirilmesi de talep edildi. Bu kararda Fen İşleri’nden sorumlu Mudanya Belediye Başkan yardımcısı Metin Şen’de Bursa Kültür Varlıkları Kurulu’na çağrılarak kendisine tebliğ edildi.
Kültür Varlıkları Kurulu karararı ilgili kurul toplantısına katılan Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Metin Şen’in karşı oyu dışında diğer 8 üyenin, oy birliği ile alındı. Kurul, kaçak olan katların yıkılması gerektiğini Mudanya Belediyesine bildirdi. Karar ayrıca Metin Şen’e elden tebliğ edildi. Bu arada Başkan Hayri Türkyılmaz’ın elden verilen karara rağmen, "Biz eski eserlere ve kurul kararına saygılıyız, yazı gelince değerlendiririz" açıklaması manidar karşılandı.

BELEDİYE BİNASI İLE ALAKALI İLK ŞİKAYETİ HÜSREV TAYLA YAPMIŞTI

Yüksek mimar olan Hüsrev Tayla, Ankara’daki Kocatepe ve İstanbul’daki Şakirün Camilerinin mimarı olarak biliniyor. Bursa’ya özel ilgisi bulunan Hüsrev Tayla, mimarlar arasında duayen olarak kabul ediliyordu. İstanbul’da 17 Mart 2014 tarihinde vefat eden Hüsrev Tayla’nın Bursa’daki birçok tarihi eser ile alakalı onarım ve korunması anlamında gayretleri bulunuyor. 1976 yılında cami karşısına 5 kat olarak inşa edilen Mudanya Belediye binasının kaba inşaatı sırasında İstanbul Yüksek Anıtlar Kurulu’na ilk şikayet dilekçesini yazan Tayla’nın, orijinal el yazısı ile olan şikayet dilekçesi de Bursa Kültür Varlıkları Kurulu’ndaki dosyasında halen yer alıyor. İstanbul kurulu o yıllarda Mudanya’da yaptığı incelemede, tarihi Mudanya Eski Camii karşısındaki binaya ilk olarak müsaade etmemiş, ikinci incelemede ise bodrum üstü 3 kat olarak izin vermişti. Ancak bina 4 kat ve yarım teras olarak inşa edilerek 1.5 kat kaçak inşa edildi.
Aralık ayında Mudanya Belediyesi’nin Öğretmenler Lokalini tahliye ederek, teras katına yeni başkanlık makamı yapma konusundaki çalışmalara başlaması ve bir vatandaşın vinç çalışırken çekilmiş fotoğraflarla kurula şikayeti üzerine inşaat durduruldu. Kurul, Mudanya Belediyesi yetkililerinin kaçak olan 1.5 katı yıkmamaları halinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulunacak.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
650 yıllık gelenek Bursa Gezek Evi’nde yaşayacak
BURSA
BAŞKAN YILMAZ ŞAMPİYONLARI AĞIRLADI
BURSA
Hastalık Hastası İkinci Gösterimde De Kapalı Gişe
BURSA
Büyükşehir Belediyesi, bağımlılıkla mücadeleyi sürdürüyor
BURSA
Bursalı firmalar, 11 Ülkenin Katıldığı Expomaritt Exposhipping İstanbul 2025’te
GENEL
EGİAD Ortaokulu Spor Salonu Tamamlandı
BURSA
Büyükşehir'in 'Lisansüstü Tez Destek Programı' sonuçlandı
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “ANAYASA MAHKEMESİ ‘ULUDAĞ ‘TALAN BAŞKANLIĞI’ KANUNU’NUN BAZI MADDELERİNİ İPTAL ETTİ”
ANKARA
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 2024’TE DE YERLİ ÜRETİCİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ
ANKARA
ŞEREFLİKOÇHİSAR’IN EMEKÇİ KADINLARI KOOPERATİF ÇATISINDA BİR ARAYA GELİYOR