Yemeğin ardından bir konuşma yapan MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, “2023 hedefimiz var. Bu hedefe ulaşabilmenin yol haritası da belirli. Bu haritayı net biliyoruz. Çünkü biz ihracat fazlası veren bir sektörüz. Türkiye’nin ihtiyacı olan imalat bizde var. Diğer ülkelerde yaşanan olaylara rağmen, 10 ayda ihracatımızı artırdık. Türkiye’deki mobilya sektörünü besleyen bir havuz haline geldi İnegöl. Çok mutluyuz” dedi.
2 GÜNDE 3 BİN 500 ZİYARETÇİ
Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Heyecanımızı kaybetmememiz gerekiyor. Önemli şeylere imza atacağız. Bu gün itibariyle MODEF EXPO’yu 2 bin 500 13 yerli, 621 yabancı ve 345 biletli olmak üzere 3 bin 479 kişi ziyaret etmiş” dedi.
MODEF EXPO Fuarının açılışına gelen Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun, yeni Fuar Merkezi ile alakalı konuşmalarını değerlendiren Aktaş, “Herkeste genel anlamda bir şok var. Bana göre Valimiz çok yanlış laflar etmedi. Valimiz belediyecilikten geliyor. Mobilya sektörünün gerçekten bir hikâyesi var. Artık üçüncü kuşak bu işle ilgileniyor. Biz artık dünyadaki başarıları örnek alıyoruz. Bütün dünyaya mal satmak gibi bir hedefimiz var. İstanbul’daki mobilya fuarının büyük kısmını İnegöllüler oluşturacak. Biz başka şehirlerde de fuar yapabiliriz ama bu şehirde bu işin bir hikayesi var. Mobilyamız hızlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Fenerbahçe stadının kiralamasından büyük paralar kazanıyorlar. Aynı şeyleri bizde burada yaparız. Yeter ki sizler heyecanınızdan ve ümidinizden hiçbir şey kaybetmeyin. Yeni fuar alanı kesinlikle takibimizdeki konudur. Muhakkak tartışılır. İnegöl-Bursa arası mı olsun, İnegöl merkez mi olsun, Bursa’nın ötesinde mi olsun. Önemli değil, bu işin İzmir’de olması fayda getirecekse İzmir’e de gideriz. Ama İnegöl’de bir fuar olmalı. Bu kesinlikle merkez de olmalı. Bütün şehir müthiş hareketli. Yapacağımız çalışmaların hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
DIŞ TİCARETTE 7. SIRADA
Kaymakam Ali Akça’da, “Dış ticaret fazlası veren bir ilçeyiz. Dış ticaret fazlası veren iller arasında İnegöl 7. sırada. Bu gurur duyulacak tabloyu sizler yarattınız. En fazla dış ticaret fazlası veren sektör mobilya. İnegöl dış ticaret fazlası vermesiyle modern bir şehir olarak Türkiye’ye örnek olacaktır. İnegöl’ün insanı da değerli. Türkiye’nin dört bir yanından ve ülke dışından gelen insanlara mesken olmuş. İnegöl adeta renkler armonisidir” diye konuştu.
İNEGÖL KABINA SIĞMIYOR
Çilek Mobilya firmasının Sahibi Muzaffer Çilek’in deneyimlerini paylaştığı konuşmasının ardından kürsüye gelen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, “Mobilya tasarım açısından güçlü olduğumuz en önemli alanlardan bir tanesi. İnegöl’ün bu anlamda Türkiye’ye liderlik etmesi, hem üretimde hem ihracatta bizlere gerçekten büyük mutluluk veriyor. Bu başarılar sizlere ait. Bu başarıyı sürdürülebilir kılmak için projeler üretmeliyiz. İnegöl’e tasarımla ilgili mükemmeliyet merkezini kazandırmamız gerekiyor. İnegöl mobilya sektörünün her zaman yanındayız. En büyük destekçiniz, ortağınız olarak bizi görün. Mobilya sektörünü ne kadar geliştirirsek, diğer alanlarda gelişir. Bir fuarı 32 kez açabilmek büyük yürek ister. Büyük kentlerin potansiyelleri bu kadar yok. İnegöl kabına sığmıyor” dedi.
MOBİLYANIN BAŞKENTİ İNEGÖL
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak ise, “İlçeden ‘Başkent’ olur mu demeyin. Olurmuş. Bunu bize İnegöl’ümüz ispat etti. Mobilyanın Başkenti İnegöl’de bulunmaktan son derece mutluyum. Mobilyanın Başkenti İnegöl. Son 20 yıldır geldiği aşamayla kendini kanıtlayan mobilya sektörümüzün en önemli organizasyonlardan biri MODEF EXPO, 32. kez kapılarını açtı. Türkiye Mobilya sektöründeki konumu artık tartışmasız hale gelen İnegöl’de MODEF EXPO Fuarı’nın 5 gün boyunca ziyaretçileri olacaktır. Fuarın sektöre katkısının büyük olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN İHRACATI 10 YILDA 5 KAT ARTMIŞTIR
Ekonomi Bakanlığı olarak, sanayicilere yönelik kapsamlı desteklerin mevcut olduğunu aktaran Parlak, “2006 yılında 119 milyar Dolar değerinde olan dünya mobilya ithalatı, 2011 yılında 147 milyar dolara ulaşmıştır. 2013 yılında ise bu rakam 161 milyar doların üzerine çıkmıştır. Türkiye, gerçekleştirdiği 2 milyar 238 milyon dolar ihracat ile dünya mobilya ihracatında 15. sırada yer almaktadır. Dünya ihracatından aldığımız pay artıyor. Ama gidecek çok yolumuz var. 2014 yılında bu rakamların üzerine çıkacağımıza inanıyorum. 197 ülkeye ihracat yapıldı. En fazla mobilya ihraç ettiğimiz 5 ülke; ırak, Libya, Azerbaycan, Almanya ve Fransa olmuştur. Marka olmuş üreticilerin sayısı da hızla artmaktadır. 2023 ihracat stratejisi kapsamındaki toplam 500 milyar dolarlık ihracat hedefimiz içerisinde, mobilya sektörünün hedefi 6 milyar dolar olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Sanayicimiz ve Ahmet Güleç, 6 milyar doları yeterli bulmuyor, 10 milyar dolarlara yükseltilebileceğini söylüyorlar” diye konuştu.
Mobilya sektöründeki potansiyelin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Parlak, “Ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdiği, mobilya sektöründe yer alan firmalarımızın markalaşmaya, tasarıma, inovasyon çalışmalarına daha fazla önem vermesi, bu alanlara yatırım yapılarak uluslararası trend ve stil şeklinde katkı sağlaması, dünya standartlarında üretim yapmaya özen göstermesi, büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.