Kategoriler

Misi 10 Yıl Sonra İlk İpeğine Kavuştu

Bursa’nın iki bin yıllık tarihe sahip Misi Köyü’nde kültürel mirası gün yüzüne çıkartmak için hazırlanan “%100 Misia Projesi” ilk meyvelerini verdi. Yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipek böcekçiliği Misili kadınların elinde...

Bursa’nın iki bin yıllık tarihe sahip Misi Köyü’nde kültürel mirası gün yüzüne çıkartmak için hazırlanan “%100 Misia Projesi” ilk meyvelerini verdi. Yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipek böcekçiliği Misili kadınların elinde yeniden hayat buldu.
Nilüfer Belediyesi, Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle, yerel kalkınmaya destek vermek üzere hayata geçirilen ‘Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun ilk dönem projelerinden “%100 Misia” da hazırlık süreci tamamlandı. İpek böcekçiliği atölyeleri ve mağazalarının yanı sıra içinde bir de restoranın bulunduğu Misi İpek ve Koza Evleri’nin açılışı Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in katılımıyla gerçekleşti.
Yörenin tarihsel geçim kaynağı olan ipek böcekçiliğinin yeniden canlandırıldığı ve kadın emeğinin değerlendirildiği örnek bir turizm modeli oluşturulduğunu belirten Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "Kadını evde tutan değil, elinden tutan bir anlayışımız var. İşte Misili kadınlarımız bu anlayışımızda ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu ve büyük işler başardılar. İnanıyorum ki, yeşil ve tarihi güzelliğiyle bu projeyle canlanacak olan ipekböcekçiliği ve tadına doyum olmayan mutfağıyla, yıllardır sürdürdüğümüz cephe sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmalarımızla, hemen yanı başımızdaki kamp karavan alanıyla Misi, çok yakın bir gelecekte dünya ölçeğinde bir turizm merkezi olacak” dedi.
Koza ve İpek Evi’nin Nilüfer Belediyesi tarafından restore edildiğini de ifade eden Mustafa Bozbey, Misi’nin tarihi dokusuna yeniden kavuşacağını söyledi. Başkan Bozbey, “Dere kenarında bulunan özel mülkiyetteki çay bahçelerini yaptığımız şuyulandırma çalışmalarıyla kamuya kazandırdık. Bu bölgede yapacağımız rekreatif çalışmalarla, bu alanları halkın kullanımına açacağız. Hazırladığımız proje çerçevesinde bölgeye yürüyüş yolu, park, piknik ve dinlenme alanları yapacağız” şeklinde konuştu.
Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban ise “2007 yılında ülkemizin sürdürülebilir turizm potansiyeli konusunda başarılı modeller oluşturmak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle ‘Gelecek Turizmde’ projesini başlattık. ‘Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’ projemizin en güçlü yönü; yerel sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile yerel sorunlara çözüm arıyor olması. Yerel halkın katılımı ve yerel yönetimlerin desteği çok önemli bir faktör. %100 Misia projesi de bu bakımdan çok güzel bir örnek. Bu sene desteklediğimiz 3 projeden biri olan %100 Misia Projesi’nin Misi’nin bir turizm merkezi olmasına katkısının büyük olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
Misia Projesi’nin sahibi, Nilüfer Misi Köyü Kadınları Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Başkanı Nagihan Dülger de “%100 Misia Projesi ile, “Köyümüzde hem atalarımızdan kalan mirası yaşatıyor hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
ULUTEK FİRMASI EMAYER’DEN ÇEVRE DOSTU YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ
BURSA
BTSO’da Yılın Son Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
BURSA
Başkan Bozbey’den emeklilere yeni yıl müjdesi
ANKARA
Gara ve Fırat Kalkanı’nda 4 terörist etkisiz!
BURSA
TR Düşünce Kulübü Ercan Yakut’la devam
EDİRNE
Edirne’de gelecek nesiller için vizyon mesajı
GENEL
Tıbbi etil alkole sınırlama getirildi! Sahte alkole karşı ‘tıbbi’ ayar!
İSTANBUL
Ambalajda 10 milyar dolar hedefi yakın pazarlarla gelecek
ARTVİN
Artvin’de kaçak avcılara para cezası!
BALIKESİR
Balıkesir’deki mühimmat fabrikasında patlama neden oldu? Uzmanı, statik elektrik tehlikesine dikkat çekti!