Kategoriler

KSİAD’DAN İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ FARKINDALIĞI

Kayapa Sanayici İş Adamları Derneği (KSİAD), Türkiye Küçük ve Ortak Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Bursa Destekleme Derneği ve Yönetim Bilimleri Akademisi (TOSYÖV YBA) iş birliği ile İSG Farkındalık Analizi gerçekleştirildi.

KSİAD dernek merkezinde yapılan etkinliğe KSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy, KSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, TOSYÖV Bursa yetkilileri ve Kayapa Islah OSB’de faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı.

Etkinlikte; ISG Uzmanları tarafından ‘İş Kazalarının Neden Önlenemediği’, ‘Kimyasallarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği’, ‘Dijital Ortamda Sağlık ve Güvenlik Uygulamaları’ konu başlıklarında sunumlar yapıldı.

“YÜZDE 98’İ ÖNLENEBİLİR”

Moderatörlüğünü Erhan Sönmezışık’ın yaptığı programın ilk sunumu TOSYÖV Bursa İSG Komisyonu Başkanı Makine Mühendisi A Sınıf ISG Uzmanı Hakan Çubukçu tarafından gerçekleştirildi. ‘İş Kazalarını Neden Önleyemiyoruz?’ konu başlığında gerçekleşen sunumda Çubukçu, iş kazalarının yüzde 98’inin önlenebilir kazalar olduğunu ifade etti.

“KAZALAR GELİYORUM DER”

Çubukçu şöyle konuştu, “İş kazaları önlenmeye çalışılıyor. Oysa iş kazalarının nedenleri ortadan kaldırılmaya çalışılmalı. Kazaların büyük çoğunluğu yaşanmadan önce önemli sinyaller veriyor. Kaza geliyorum demez sözünün aksine kazalar geliyorum diyor. İş kazasına neden olan ‘Güvensiz Koşullar’ ve ‘Güvensiz Davranışlar’ çalışanlar tarafından algılanır, fark edilir ve önlenmelerine yönelik etkili çalışmalar sistemli şekilde yapılabilirse, kazaya giden süreç durdurulabilecektir. Çalışanların güvensiz davranışları kazalara neden olur. Ancak bu durum çalışanın kazanın oluşumunda tamamen kusurlu olması anlamına gelmez. Çalışanın neden ‘güvensiz’ davrandığı araştırılmalı. ‘İşyeri iklimi’ bu konuda çok önemli bir etkendir.”

Programın ikinci sunumu ise Kimya Mühendisi, Asbest Söküm ve A Sınıfı ISG Uzmanı Utku Önen tarafından gerçekleştirildi. Önen, ‘Kimyasallarla Çalışmalarda İş Sağlığı ve Güvenliği’ konu başlığında gerçekleştirdiği sunumunda işletmelerde ihtiyaç duyulan kimyasallar ile çalışmanın tehlikeli olduğunu ancak tehlikenin riske dönüşmesine neden olacak faktörlerin de ortadan kaldırılabildiğini vurguladı.

 

“KİMYASALLAR ASLA ORİJİNAL AMBALAJLARINDAN ÇIKARILMAMALI”

Kimyasallarla ilgili genel güvenlik kurallarına değinen Önen şunları söyledi: “Tüm ambalajlar doğru ve anlaşılır bir şekilde etiketlenmeli, kimyasallar tehlikelerine göre ayrılarak depolanmalı, kullanımı için talimat oluşturulmalı, çalışırken yiyecek içecek, sigara kullanılmamalı, kimyasalların güvenli şekilde nakli ve boşaltılması yapılmalıdır.” Kimyasallar ile çalışırken uyarı levhaları ve etiketlerin çok önemli olduğunu ifade eden Önen, sözlerini şöyle tamamladı: “Kimyasallar asla orijinal ambalajlarından çıkarılmamalıdır. İlla küçültmek gerekiyorsa uygun ambalaja koyup etiketlemek ve tüm bilgileri de etikette belirtmek gerekir. Atıklar ise çalışma sahasında tanımlanmış uygun atık ambalajlarına atılmalıdır.”

“İŞYERİ HEKİMLERİ E-REÇETE KONUSUNDA ÇSGB’YE KARŞI SORUMLUDUR”

Programın son sunumunu TOSYÖV Bursa Başkan Yardımcısı Özgür Morkan, ‘Dijital Ortamda Sağlık ve Güvenlik Uygulamaları’ konu başlığında gerçekleştirdi. Morkan, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işyeri hekimlerinin işletmenin tesis numarası olmadan reçete tanzim edemeyeceklerini söyledi.

Morkan, “İşyeri hekimleri e-reçete konusunda Çalışma Sosyal Güvelik Bakanlığı’na karşı sorumludurlar. Bilindiği gibi işyeri hekimlerinin E-Reçeteye geçiş işlemleri ÇSGB tarafından İSG-KATİP sisteminde yayınlanan resmi bir duyuru ile başlatılmıştır. İşyeri hekimleri işyerlerinde işe giriş muayenesi, periyodik muayene, poliklinik muayene, aşı, sevk, iki güne kadar istirahat verme, reçete, meslek hastalıkları ve iş kazaları, İSG kurul toplantıları, eğitimler ve hemşirelik işlemleri gibi birçok konuda bilgiyi kayıt altına almaktadır. Yasalarımıza göre sağlık kayıtlarının en az 15 ila 40 yıl süreli saklanması sorumluğu işverene aittir. Ancak bu kayıtların mahremiyet ilkesine uygun olarak saklanması ise işyeri sağlık birimine (işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli) aittir” diye konuştu.

Program sonunda KSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Toy ve KSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Güler tarafından konuşmacılara teşekkür plaketi takdim edildi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede
MUĞLA
Muğla Büyükşehir’den yakacak desteği
GENEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizinle bizim aramızda niyet ve anlayış farkı var!
ANKARA
Yeni nesil POS’lar için erteleme talebi
GENEL
İnşaat maliyetlerinde ‘malzeme ve işçilik’ fiyatları uçurdu!
BURSA
Bursa’da Başkan Bozbey gazetecilerle buluştu
ANKARA
İletişim Başkanı Altun’dan 10 Ocak mesajı
DÜZCE
Düzce’de uyuşturucu operasyonuna 2 tutuklama
BİLECİK
Pazaryeri Kınık Köyü’nde çömlek atölyesinde yangın!
İSTANBUL
ON Dijital Bankacılık’ta masraf yok!