Keles'te termik santral için yapılacak çevre etki değerlendirme (ÇED) toplantılarını daha önce eylem yaparak engelleyen köylüler, toplantının gerçekleşeceği haberini almaları üzerine yeniden ayaklandı. 2006 ve 2013 yıllarında termik santral ile ilgili ÇED toplantılarının köylülerin eylemiyle engellenmesinin ardından, üçüncü defa ÇED toplantısı yapılmak istendi. Duruma tepki gösteren 25 mahalle muhtarı, topladıkları bin adet imzayı Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’ne teslim etti.
“PSİKOLOJİLER BOZULDU, SINIRLAR ZORLANDI"
Kozağacı Bölgesi Köyleri Dernek Başkanı Cemal Çakır, artık bölge insanının bu konuda psikolojisinin bozulduğunu ve sınırların zorlandığını belirterek, "Bugün 8 Nisan’da Ankara’da yapılacak İDK toplantısı öncesinde, bölgemizdeki köy muhtarlarımızla birlikte toplamış olduğumuz bine yakın itiraz dilekçesini vatandaşlarımızı temsilen köy muhtarlarımız tarafından Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’ne teslim ediyoruz. Biz bu sürece 2005 yılından bu yana karşıyız. 2006 ve 2012 yılında olumsuz ÇED raporu verilmesine rağmen işleyen bu süreç, artık sonlanma noktasına gelmiştir. Umudumu odur ki 8 Nisan’da Ankara’da yapılacak İDK toplantısında bu süreç sonlansın ve insanlar artık bu işten kurtulsun. Çünkü insanların psikolojileri bozulmaya, sınırlar zorlanmaya başlandı” dedi.
“CEHENNEM DEĞİL, CENNET İSTİYORUZ”
“Kozağacı bölgesinde termik, kömür gibi bir şey istemiyoruz” diyen Denizer Mahallesi Muhtarı Fezai Sevim, “Bu sürecin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Memleketimize hizmet istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Köylü kadınlar ise “Biz kül bahçesi değil, gül bahçesi istiyoruz. Köyümüzü, topraklarımızı bize bırakın. Termik santral istemiyoruz. Biz kendi aşımızı kendimiz çıkarıyoruz. Biz cehennem değil cennet istiyoruz. Cehennemi onlar istiyorlarsa kendileri kurabilirler. Biz sadece kendimi üretip kendimiz yemek istiyoruz” şeklinde konuştular.
MHP Bursa milletvekili aday adayı ziraat mühendisi İnanç Bilgi Çakın, "150’ye yakın ürünün yetiştiği Keles’te yapılmak istenen termik santral, tarım ve hayvancılığı bitirmeye yönelik çalışmadır. Çiftçilerimizin ocağına termik santral dikmek istemektedirler. Buna tamamen karşıyız” dedi.
“KÖYLÜLER BİN YIL DAHA BU TOPRAKLARDA YAŞAMAK İSTİYOR”
DOĞADER Başkanı Murat Demir de Keles Kozağacı vadisinde termik santral kurulması yönünde yeni girişimlerin olduğunu ifade ederek, “Daha önce 2 firma burada termik santral yapmak için girişimde bulunmuş, ancak yapılan eylemler üzerine ÇED toplantısı yapılamamıştı. Keles’te kahvehanelere asılan afişlerle ilgili firma yeniden ÇED sürecini başlatmış. 8 Nisan’da Ankara’da İDK toplantısı yapılacak. Biz de İDK toplantısında değerlendirilmek üzere 25 mahalleden toplanılan bin adet imzayı gönderdiler. Bu süreç bizim için tekrar başladı. 2006 ve 2012’de nasıl engellediysek, şimdi de engelleyeceğiz. Çünkü, o köylüler bin yıldır orada yaşıyorlar, bin yıl daha orada yaşamak istiyorlar” diye konuştu.
Basın açıklamalarının ardından, toplanan bin adet imza muhtarlar ve dernek başkanları tarafından Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.
Köylülerin Termik Santral Tepkisi
Köylülerin Termik Santral Tepkisi
EditorKeles'te 25 mahalleyi etkileyecek olan termik santrali istemeyen köylüler, topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik Bursa İl Müdürlüğü’ne teslim etti.
Yorumlar