Kategoriler

Kırsal Kalkınma İçin Hizmete Devam

İnegöl Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü 2017 yılı içerisinde tarımsal kalkınmaya katkı sağlayacak ve tarımsal faaliyetlerde çiftçiye kolaylık sağlayacak projeleri bir bir hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadı.

Kırsal Hizmetler Müdürlüğünün 2017 yılı içerisinde özenle ve titizlikle yürüttüğü çalışmalar hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl Belediyesi olarak son dönemde kırsal kalkınmayı sağlamak ve İnegöl tarımını geliştirmeye yönelik yaptığımız çalışmalar ile tarımı şehrimizin yeni bir gücü olarak ön plana çıkarmaya çalışıyoruz” dedi

“YÜKSELEN DEĞER TARIM”
Tarımsal üretimin daha etkili yapılmasına öncülük etmek için sera örtüsü, ceviz soyma makinesi, arı kovanı, yonca, ceviz ve kestane fidanları, Salça Çekme Makinası ve yaban mersini dağıtımları yaparak kırsal mahallelerimizde çiftçilerimizin her zaman yanında olmaya çalışıyoruz diyen Taban, “Bu kapsamda 2017 yılı içerisinde aşırı lodostan ve yabani hayvanların saldırısından zarar gören arıcılar birliği üyesi 84 arıcılık yapan üreticimize toplam 420 adet kovan dağıtımı yaptık. Ceviz yetiştiriciliği yapılan 12 mahallemizdeki çiftçilerimize hasat zamanında elle yapılan soyma işlemlerindeki hasat sonrası kayıpları en aza indirmek ve ekonomik katkı sağlamak amacıyla 20 adet ceviz soyma makinası dağıtımı yaparken, kırsal mahallelerimizde ev ihtiyaçlarını karşılamak salça yapmakta olan mahalle halkına daha hijyen ve ekonomik salça yapımına katkıda bulunmak amacıyla 30 adet 2.2 KW motor gücünde, saatte 1.800 kg. domates ve 480 kg. biber sıkma kapasiteli salça çekme makinesi dağıttık. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çiftçilerimize fiğ ve korunga tohumu dağıtıldı. Bunun yanında son yıllarda ülkemizde yetiştirilmeye başlanan yaban mersini üretimi için projeler yapılıp ilçemizde de üretilmesi için örnek bahçe tesisi kurulumu yapılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda iki mahallemizde 8 çiftçimize 1 er dk kurulum yapmak üzere 2400 adet yaban mersini dağıtımı gerçekleşti. Tüm bu atılımlarımız yükselen değer tarım için” şeklinde konuştu.

NİTELİKLİ TARIM İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLEN GEZİLER
İnegöllü üretici, yetiştirici ve sektör temsilcilerini farklı teknolojilerle tanıştırmak, uygulanabilir tarım teknolojilerini şehrimize getirmek, üreticilerimizin ve çiftçilerimizin ufkunu geliştirmek, kırsal kalkınmayı sağlamak, İnegöl ekonomisine katma değer sağlamak için üreticilerimizi Tarım Fuarlarına götürüyoruz vurgusu yapan Taban, “Bu kapsamda 2017 yılı içerisinde sektör temsilcilerinin katılım gösterdiği İlçe Tarım Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlemiş olduğumuz Bandırma gezisinde ilçemizde koyun yetiştiriciliği yapmakta olan 46 çiftçimizi Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsüne götürerek koyunculuk bakım, hastalık ve beslenme teknikleri hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Ayrıca nitelikli, kaliteli ve ezber bozan bir üretim için farkındalık ortaya koyacak çalışmaları yakinen görmek için Kütahya tarım fuarına katılım sağlanırken, İnegöl tarımına katkı olması adına İnegöl kırsalında seracılık olgusunu geliştirerek daha kaliteli ve daha rekolteli üretimin sağlanması için 40 kişilik heyet ile Mersin Anamur’a da gezi düzenlendik” dedi.

“ÖĞRENMENİN YAŞI YOK”
İnegöl’de tarımsal üretimde verimliliği arttırmak ve bilinçli tarım yapılabilmesi için belediyemiz öncülüğünde İlçe Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde çeşitli kurslar ve seminerler düzenliyoruz diyen Taban, “ Bu kapsamda çiftçilerimize zirai ilaç kullanımı, hasat teknikleri, zirai ilaç kalıntıları, hayvan bakım ve beslenmesi, sürü yönetimi, gübreleme, kooperatifçilik ve destekleme konularında bilgilendirmeler yapıldı. Öğrenmenin yaşı yok. Bu yüzden gerçekleştirdiğimiz bu eğitim programlarını önemsememiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu eğitim programların katılan üretici kardeşlerimizin buradan alacakları ve öğrenecekleri yeni bilgilerle ürünlerini daha kaliteli, nitelikli ve verimli bir hale getireceklerine yürekten inanıyoruz” şeklinde konuştu.

MEYVE BUDAMA KURSLARI
Bilimsel veriler ışığında çiftçilerimizin yenilik ve gelişmeleri daha yakından görmeleri ve uygulamada daha yüksek verim elde etmeleri için meyve budama kurslarımızı gerçekleştiriyoruz diyen Taban, “Kurslarımızı Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde düzenliyoruz. Çiftçilerimize konusunda uzman ziraat mühendisleri tarafından verilen meyve budama kurslarında teorik bilgilerin yanı sıra tarlada uygulamalı olarak eğitim de veriliyor. Bu tür eğitimlerle tarım sektöründeki yenilik ve gelişmeleri çiftçimize daha kolay aktarmış oluyoruz. Meyvenin daha iyi gelişebilmesi, dolayısıyla, daha çok ve daha kaliteli ürün alınması anlamında meyve budama kurslarını önemsiyoruz. 2017 yılı içerisinde düzenlediğimiz meyve budama kurslarına katılan 277 üreticiye sertifikaları takdim edilmiştir” ifadelerini kullandı.
“TARIMDA ARTIK BÜYÜK DÜŞÜNMENİN ZAMANI GELDİ”
Her yıl sektör temsilcilerini ve sektörün tüm yeniliklerini en güzel şekilde yansıtan İnegöl Tarım Fuarı(İNTARF) ile şehrimizin üretim potansiyelini tanıtmayı, bölgesel üretimi teşvik etmeyi, kent ekonomisine katkı sağlamayı ve kırsal kalkınmayı hedeflemekteyiz diyen Taban, “Bu yıl 6.cısını düzenlediğimiz fuarımızı 10-13 Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştirdik. İnegöl Tarım Fuarımızı belediyemiz öncülüğünde, Modef Fuarcılık ev sahipliğinde, İnegöl İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İnegöl Ziraat Odası, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası, muhtarlarımızın destekleri ve tarımsal sivil toplum kuruluşlarının önemli katkıları ile gerçekleştiriyoruz. T.O.B.B.’nin Uluslararası fuar takviminde yer alan fuarımız Türkiye’nin en prestijli fuarları arasında yer almakta. İNTARF ile İnegöl’ün tarım potansiyelini Türkiye vitrinine çıkarmayı hedefliyoruz. İNTARF, İnegöl tarımının tanıtılması için çok önemli. Her yıl çıtayı bir tık daha yukarı çıkarabilmenin hesabını yapıyoruz. Aynı şeyleri yapmaktan ziyade, ezber bozan, farkındalık ortaya koyan bir organizasyon düzenlemenin uğraşını vermekteyiz. Tarımda artık büyük düşünmenin zamanı geldi. İnegöl’ün markaları ile öne çıkan bir şehir olduğundan hareketle hazırlanan İnegöl Tarım Fuarı; Köfte, Mobilya, Oylat gibi önemli markaların arasında Ayçekirdeği, Çilek, Armut, Kiraz ve Şeftali gibi ürünler başta olmak üzere meyvecilikte de önemli bir marka olma doğrultusunda ilerliyor” dedi.

TARIMIN SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İNEGÖL'DE MASAYA YATIRILDI
Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi (GRTC) işbirliğinde 11-12 Kasım tarihlerinde “Türkiye Tarımı Konuşuyor” konulu Tarım Çalıştayını gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadık diyen Taban, “Çalıştaya; Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler, alanında uzman isimler ve tarım sektörünün temsilcileri katılım sağladı. Tarımın sorunları ve çözüm önerileri İnegöl'de masaya yatırıldı. 18 saati bulan istişareler sonucunda ülke tarımının sorunları ve çözüm önerileri üzerinde sonuçlara varıldı” diye konuştu.

Taban son olarak, “Kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmek, kırsal kalkınmayı sağlayarak kırsaldaki ekonomik gelir düzeyini iyileştirmek, kırsalda kaliteli ve bilinçli üretim yapılmasına öncülük ederek mevcut olan kaynakları etkin bir şekilde kullanmak adına hizmet seferberliğine aralıksız devam ediyoruz. Ekonomisi, kültürü ve sosyal hayatıyla heyecanını hep zinde tutan İnegöl’ümüz için durmak yok diyor, yürütülen bu çalışmaların kırsal mahallelerimizde sürdürülen tarımsal faaliyetlerinin gelişmesine ve üretim standartlarının yükseltilmesine önemli bir katkısı olacağına yürekten inanıyoruz” dedi.

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enes Eminoğlu, Bursa'da Gençlerle Buluştu
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL; “2025 GIDA TEKELLERİNİN, İTHALAT LOBİLERİNİN, SARAY’IN BÜYÜK AİLESİNİN YILI”
BURSA
İstiklal Marşı'nı Güzel Okuma Şiir Yarışması" Bursa İl Finali Gerçekleşti
BURSA
Osmangazi’de yeni yılın ilk meclis toplantısı yapıldı
BURSA
İnegöl’de 2 Yeni Sıfır Atık Noktası Hizmete Girdi
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL KELES KOZAĞACI KÖMÜR OCAĞI PROJESİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADIN SAĞLIĞINA DESTEK
BURSA
YENİ YILIN İLK MAHALLE BULUŞMASI ALTINŞEHİR'DE
BURSA
Bursa’dan Kahramanmaraş’a Kardeşlik Köprüsü
GENEL
AZİZ SANCAR BİLİM VE SANAT MERKEZİ’NDE EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR