İnşaat sektörünün kendisine bağlı 200’den fazla alt sektör ve sağladığı istihdamla Türkiye’nin lokomotifi olduğunu belirten gayrimenkul brokeri Özkan Aydemir, gayri safi milli hasıladaki payı 2015 sonu yüzde 5.7 olan inşaat sektörü, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekonomiye en çok katkı yapan sektörlerden birisidir. Ekonomik büyümede rolü olduğu kadar istihdam imkanı sağlayan önemli alanlardandır. İnşaat sektöründe kayıt dışı ile birlikte çalışan sayısının 5 milyon civarlarındadır. Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 7’lere yakını inşaat sektöründe çalışmaktadır. Oluşturduğu katma değer ve istihdam olanaklarıyla inşaat sektörü ülke ekonomileri için çoğu zaman bir kaldıraç görevi üstlenmektedir” dedi.
Son yıllara bakıldığında konut satış rakamlarında ciddi bir yükseliş olduğunun altını çizen Özkan Aydemir, “2015 yılı inşaat sektörü için Türkiye tarihinin rekoru kırılarak 1 milyon 289 bin 320 adet satış geçekleşti. Bunun haricinde yıllık yaklaşık bir milyonun üzerinde konut el değiştirmektedir. Yıllık yaklaşık 600 bin adet yeni konut ihtiyacı devam etmektedir. Son 4 yıla baktığımızda 4 Milyonun üzerinde konut satışı gerçekleşmiş ve kentsel dönüşümle ilgili de önümüzdeki 20 yılda 20 Milyona yakın gayrimenkul yenilenmesi gerçekleştirilecek. Önümüzdeki yıllarda da Türkiye’de konut satışlarının 1 milyonun üzerinde seyir etmesi bekleniyor. 2016 yılı önceki yılı aratmayacak” diye konuştu.
Özkan Aydemir, “Hükümet politikaları, uluslararası kredi kuruluşlarının politika ve ekonomiyi etkileyen kararları, terör olaylarında artış, uygun arsa bulunamaması, arsa fiyatlarındaki aşırı yükseklik, konut kredi faizlerindeki dalgalanmalar inşaat sektörünü doğrudan etkilemektedir. Ağustos 2016`da Merkez Bankası'nın faiz indirimleri ile 120 ay konut kredi faizlerinin 0.95’lere kadar düşmesiyle piyasalarda ciddi bir hareketlilik olacağını tahmin ediyoruz. Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyelerinin yapmakta olduğu konut projelerinde 120 ay 0.70 faiz oranı ile satışlar sürüyor. Bir miktar daha konut kredi faizlerinde düşüş beklentisi mevcut. Tapu harçları alıcıdan yüzde 2, satıcıdan yüzde 2 olarak alınmaktadır. Yakın zamanda tapu harçlarında belli bir tenzilat olduğu takdirde, bu hem rayiç bedellerin net yazılmasını, hem de satışlarda masrafların bir basamak daha düşmesini sağlayacak. 2016 yılı son çeyreği sektör için daha da iyi geçecek” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümle 20 yılda 20 milyon bina yenilenecek
Kentsel dönüşümle 20 yılda 20 milyon bina yenilenecek
Editorİnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin en büyük sektörleri arasında yer aldığını ifade eden Realty World Elfi gayrimenkul brokeri Özkan Aydemir, önümüzdeki 20 yıla 20 milyona yakın binanın yenileceğini söyledi.
Yorumlar