Türk Bilim adamları 5 yıllık çalışmanın sonunda dünyanın beklediği ve ilk milli olan aşıyı ürettiler. Aşının üretim aşamasının tüm aşamaları ise TRT Belgesel ekibi tarafından kayıtlara geçirildi. Dünyanın beklediği aşının belgeseli bu akşam TRT Belgesel ekranlarına gelecek
İnsanlara kenelerden bulaşan KKKA virüsü, halen dünyada başta Ortadoğu ve Balkanlar olmak üzere 50 dolayında ülkede görülüyor. Hastalığa yakalananlarda ölüm oranı Ortadoğu ülkelerinde yüzde 40'larda görülürken, virüs ile yoğun bir mücadele veren Türkiye'de bu oran yüzde 8'in altında. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, başkanlığında aşı geliştirme ekibi, beş yıllık bir çalışmanın sonunda geliştirdikleri aşıyı 2015 yılı sonunda insanlarda deneyerek başarılı sonuca ulaştı. Faz -1 olarak adlandırılan çalışma sonunda Kırım Kongo kanamalı ateşi aşısı 60 deneğe vuruldu. Prof. Özdarendeli, aşıyı ilk olarak kendi vücudunda denedi.
Kısa süre sonra Faz-2 ve Faz-3 olarak adlandırılan ve daha çok insan üzerinde uygulandıktan sonra aşı ticari olarak piyasaya sürülecek. Piyasaya çıktığında KKKA aşısı Türkiye'nin tamamen kendi imkanları ve kendi bilim insanlarıyla gerçekleştirdiği ilk milli aşı olarak tıp tarihine yazılacak. Aşının Avrupa patenti Türkiye adına tescil edildi. Sağlık Bakanlığı, Tübitak ve üniversiteler olarak üçlü bir yapıyla yürütülen çalışma TRT tarafından belgesel olarak hazırlandı. Yönetmenliğini Mustafa Metin'in yaptığı belgeselin ilk gösterimi bugün saat 22:10'da TRT Belgesel'de ekranlara gelecek. Belgeselin tekrarı ise 21 Şubat Pazar günü saat 19:40'ta TRT belgesel kanalında yayınlanacak.
Keneden Ölümleri Bitirecek İlk Milli Aşı Belgesel Oldu
Keneden Ölümleri Bitirecek İlk Milli Aşı Belgesel Oldu
EditorTürkiye'nin ilk milli aşısı, “Dünyanın Beklediği Aşı” adlı belgesel ile TRT Belgesel ekranlarında izleyiciyle buluşacak.
Yorumlar