Tarihçilere göre 7 bin yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan İznik, 4 medeniyete ev sahipliği yaptı. Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarının izlerini taşıyan İznik, bugün bakanlığa bağlı Kazı Dairesi Başkanlığı tarafından arkeolojik çalışmaların merkezi haline getirildi. Her yıl tek bir noktada yapılan arkeolojik kazıların sayısı bugün 3'e çıkarıldı. Maltepe Ceddesi üzerindeki çini fırınları kazısının yanı sıra temmuz ayı ortası veya en geç ağustos ayı başında Yenişehir Kapı mevkii Kırgızlar Türbesi karşısında bulunan zeytinlik içerisindeki Orhan Bey İmareti ile uzun zamandır arkeolojik kazı çalışmaları durdurulan Selçuk Mahallesi'nki Roma Tiyatrosu'nda da başlayacak.
Kazılar, İznik Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılacak. Tiyatro kazıları Uludağ Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri tarafından yürütülecek. Orhan Bey İmareti kazıları da yine Kazı Dairesi Başkanlığı tarafından belirlenen başka bir üniversitenin Sanat Tarihi Bölümü üyelerince yapılacak. Çini fırınları kazıları hariç diğer kazıları Bursa Büyükşehir Belediyesi finanse edecek. Öte yandan etrafı kapatılarak restorasyonuna başlanan Yeşil Camii'nin çinili minaresindeki çiniler de elden geçirilecek.
İznik artık 'arkeolojik tarla'
İznik artık 'arkeolojik tarla'
EditorKültür ve Turizm Bakanlığı Kazı Dairesi Başkanlığı, açık hava müzesini andıran Bursa'nın İznik ilçesinde arkeolojik kazı seferberliği başlattı.
Yorumlar