BTSO Meclis üyelerine 11 soru yöneltildi. ‘2015 yılının ilk 2 ayında işler geçen yıla göre nasıl gerçekleşti?’ sorusuna Bursa iş dünyası temsilcileri, yüzde 64 ile ‘geçen yılın altında’, yüzde 33 ile ‘geçen yıl gibi’ ve yüzde 3 ile ‘geçen yılın üzerinde gerçekleşti’ cevabını verdi. Ankete katılan BTSO Meclis üyelerinin yüzde 58’i, yılın ilk 2 ayında işlerinin bütçe hedeflerinin altında kaldığını belirtti. İş dünyası temsilcilerinin yüzde 29’u satış bütçesi hedefine ulaştıklarını, yüzde 13’ü ise satış hedeflerini aştıklarını kaydetti. BTSO Meclis üyeleri, 2015’in durağan bir yıl olmasını bekliyor. İşadamlarının yüzde 51’i bu yıl bütçe hedeflerinin altında kalacaklarını, yüzde 39’u satış hedeflerine ulaşacaklarını, yüzde 10’u ise satış hedeflerini aşacaklarını tahmin ediyor.
SİPARİŞLER AZALMAYA BAŞLADI
BTSO Meclis üyeleri, ‘Yeni işlere yönelik alınan yurtiçi siparişleri nasıl gelişiyor?’ sorusuna yüzde 49 ile ‘siparişler azalmaya başladı’, yüzde 35 ile ‘siparişler durağan’ cevabını verdi. Siparişlerin arttığını belirten işadamlarının oranı ise yüzde 16’da kaldı. Bursa iş dünyası temsilcileri, yurt dışından yeni iş siparişlerinde de gerileme yaşandığını ifade etti. Meclis üyelerinin yüzde 60’ı ‘siparişler azalmaya başladı’ derken, ‘yüzde 29’u ‘siparişler durağan’, yüzde 11’i ise ‘siparişler artmaya başladı’ değerlendirmesinde bulundu. Yılın ilk 2 ayında yeni yatırımlara başlayanların oranı ise yüzde 20 oldu.
BÜYÜMEDE YÜZDE 2-3 BEKLENTİSİ
Bursa iş dünyası temsilcilerine, Türkiye ekonomisinde 2015 yılına ilişkin beklentileri de soruldu. Anket sorularını yanıtlayan BTSO Meclis üyelerinin yüzde 38’i, Türkiye’nin bu yıl yüzde 2-3 büyüyeceğini tahmin ederken, yine aynı orandaki meclis üyesi, büyümenin yüzde 1-2 ile sınırlı kalacağını kaydetti. Büyümenin yüzde 3-4 arasında gerçekleşeceği tahmininde bulunanların oranı ise yüzde 24 oldu. Bursa iş dünyası temsilcileri, yılın ilk 2 ayında yurtiçi talep seviyesini yetersiz görüyor. ‘İç talebi artırmak için yeni önlemlere ihtiyaç var mı?’ sorusuna BTSO Meclis üyelerinin yüzde 16’sı, ‘iç talep yeterli yeni önleme ihtiyaç yok’ derken, yüzde 84’ü ise ‘iç talep yetersiz, yeni önleme gerek var’ cevabını verdi.
İş Dünyası İç Talebin Artırılmasını İstiyor
İş Dünyası İç Talebin Artırılmasını İstiyor
EditorBursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) iş dünyasının nabzını tutmak maksadıyla yaptığı anketin sonuçları açıklandı. İş dünyası, iç talebi artırmaya dönük yeni tedbirler alınması gerektiğini düşünüyor.
Yorumlar