İnegöl Belediyesi okullarda düzenlediği eğitim seminerleriyle öğrencilere atık piller, atık yağlar ve geri dönüşüm konusunda bilgiler veriyor.
Vehbi Koç İlkokulu çok amaçlı salonunda düzenlenen seminer öncesi konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin: 6 okulda bu eğitimleri verdiklerini belirterek, “Düzenlediğimiz seminerlerimiz kapsamında; Öğrencilere Atık pillerin zararları, neden ayrı toplanması gerektiği, Atık yağların çevreye zararları ve Geri dönüşümün faydaları hakkında bilgiler veriyoruz. Seminerlerde mümkün olduğu kadar çok öğrenciye ulaşmaya çalışıyoruz” dedi.
‘Atık pil ve atık yağlar’ konusunda bilgilendirme yapan Çevre Mühendisi Yasin Akbaba: Bitkisel atık yağların çevre ve insan sağlığına zararlı olduğu için çöpe veya lavaboya dökülmemesi gereken atıklar arasında yer aldığına dikkat çekti.
Çöpe dökülen atık yağların yer altı sularının kirlenmesine neden olduğunu kaydeden Akbaba: “Yer altı suları bizim içme sularımızdır. Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Lavaboya dökülen atık yağlar denizlere, akarsuya ve göle ulaşarak, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Atık bitkisel yağlar su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önlemektedir” diye konuştu.
Ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketildiğini bildiren Akbaba: Atık piller hakkında ise şu bilgilendirmede bulundu: “Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir. 2007 yılı verilerine göre AB ülkelerinde yaklaşık 160 bin ton kadar taşınabilir pil piyasaya sürülmüştür. Bu miktardaki piller bünyesinde ise çeşitli metallerden toplam 110-115 bin ton bulunabilmektedir. Bahis konusu metallerin piyasa değeri 50-100 milyon Euro olarak hesaplanmıştır”
Geri dönüşüm konusunda bilgilendirme yapan Çevre Mühendisi Serap Ağcakale ise Bir maddenin geri dönüştürülebilir madde olup olmadığını ambalajlarının üstündeki yeşil nokta simgesinden anlaşıldığını söyledi.
Geri dönüşümün faydalarından söz eden Ağcakale: “Doğal kaynaklarımız korunur. Enerji tasarrufu sağlanır. Atık miktarı azalır. Geri dönüşüm geleceğe ve ekonomiye yatırım demektir. Bir ton kullanılmış kâğıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır. Yeni üretime kıyasla, metal ve plastikte % 95 enerji tasarrufu sağlarız. Geri dönen her bir ton cam için yaklaşık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olacaktır. Bir cam şişe doğada 4 bin yıl, plastik bin yıl, sakız 5 yıl, kola kutusu 100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmamaktadır” diye konuştu.
İnegöl Belediyesi'nden öğrencilere çevre eğitimi
İnegöl Belediyesi'nden öğrencilere çevre eğitimi
Editorİnegöl Belediyesi okullarda düzenlediği eğitim seminerleriyle öğrencilere atık piller, atık yağlar ve geri dönüşüm konusunda bilgiler veriyor.
Yorumlar