İnegöl Belediyesi, bir yandan yeni Belediye Hizmet Binasının yapım çalışmalarını sürdürürken bir yandan da Belediyenin iş ve işleyişini yapay zeka ile güçlendirecek yeni yönetim modelini hayata geçirmek adına adımlar atıyor. Kurumsal değişim ve dönüşüm projesi adı altında yeni yazılımlar ile birlikte akıllı şehir modelinin İnegöl’e uyarlanması için bir süredir devam eden çalışmalarda belli aşamalar kaydedilmesinin ardından, sistem İnegöl Belediyesi yöneticilerine de tanıtıldı.
FLEXİTY DAİRE MÜDÜRLERİNE TANITILDI
“Belediyeyi değil, şehri yönet” sloganıyla Universal Bilgi Teknolojileri firmasının ürettiği ‘Flexity’ yazılımı, Pazartesi akşamı Royal Otel’de düzenlenen toplantıda kamuoyuna ve İnegöl Belediyesi yöneticilerine tanıtıldı. Toplantıya Belediye Başkanı Alper Taban ile birlikte Başkan Vekili Turgay Yel, Başkan Yardımcıları Adil Kansu, Eşref Yiğit, Gülhan Şahin, Sabri Günaydın, Universal Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyirmidokuz, firma yetkilileri ve İnegöl Belediyesi daire müdürleri katılım gösterdi.
KAPSAMLI BİR DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜN İÇERİSİNE GİRİLDİ
19.30’da başlayan toplantıda, İnegöl Belediyesi Bilgi İşlem Sorumlusu ve aynı zamanda projenin sorumlusu Yusuf Baltacı kısa bir bilgilendirme yaptı. Değişim ve dönüşümün hayatın her alanında kendini hissettirdiğini ifade eden Baltacı; “Operasyonel verimlilik ve yönetimsel iş süreçleriyle proje yönetiminde değişimi yakalayamayanlar, sahneden inmek durumunda kalıyor. Artık bazı tanımları yeniden yazma ve uygulama zamanı. İnsanların yarınını daha iyi noktalara taşımak için dünden ders alınmalı ve her yeni güne baştan bir sayfa açılmalı. Yenilikler düşünülmeli, planlamalı ve yeni adımlar atılmalı. İnsan odaklı, kaliteli hizmet anlayışına sahip İnegöl Belediyesi, bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlar ve değişen toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda operasyonel verimlilik, maliyetlerde azalma, kamu hizmetlerinin yerinde sunumu, verimliliğin aktarılması, uygunluk, kolaylık ve fayda anlamında kapsamlı bir değişim ve dönüşüm içerisinde girmiş bulunmaktadır” dedi.
BELEDİYEYİ DEĞİL ŞEHRİ YÖNET
Yusuf Baltacı’nın ardından Universal Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyirmidokuz bir konuşma yaptı. Flexity ve İnegöl’e uygulanacak sistem hakkında bilgiler de veren Özyirmidokuz; “Teknolojinin bizi bir takım değişiklikler yapmaya zorladığı bir dönemdeyiz. İnternet ve akıllı telefonlarla birlikte hayatımızda iş yapmayla ilgili ciddi değişiklikler söz konusu. Bu değişim sadece bireylerle kalmıyor, kurumların da dönüşmesi gerekiyor. Çünkü ciddi bir rekabet içerisindesiniz. Sadece işinizi iyi yapmanız yetmiyor, işinizi iyi yapmanızı sağlayacak araçları da kullanmanız gerekiyor. Baktığımızda belediyelerin de sorumlulukları her geçen gün artıyor. Sizlerden beklenti artıyor, nüfusunuz artıyor. Bütçeniz kısıtlı. Bir tarafta vatandaşlar, bir tarafta hizmetler… Bu dengeyi yakalamanız gerekiyor. Biz buna şehri yönetmek diyoruz. Flexity’nin ana sloganı; belediyeyi değil şehri yönet. Çünkü şehri yönettiğiniz anda vatandaşta mutlu siz de mutlusunuz” diye konuştu.
FLEXİTY; AKILLI ŞEHİR YÖNETİM PLATFORMU
30 yıllık tecrübelerini de konuşmasında paylaşan Mehmet Özyirmidokuz, şöyle konuştu: “Universal Bilim Teknolojileri, ağırlıklı olarak belediye organizasyonlarını üstlenen ve ağırlıklı olarak personelimizin büyük kısmını istihdam ettiğimiz şirketimiz. 1980 yılından beri faaliyette olan bir şirket. Firmamızın 3’üncü nesil uygulaması olan Flexity, tamamen iş ve süreç yönetimi odaklı bir uygulamadır. Eğer işinizi yapmak istiyorsanız, bunu takip etmek istiyorsanız böyle bir araca ihtiyacınız var. Flexity’i bir cep telefonuna benzetebiliriz. Cep telefonunun amacı aslında telefon görüşmesi yapmaktır. Ama akıllı telefonlarla birlikte beraberinde birçok şey yapılabiliyor. Flexity de akıllı şehir yönetim platformudur. 30 yıllık tecrübemizde biz şunu gördük ki; eğer işi yönetebiliyorsanız, şehri de yönetebiliyorsunuz. Eğer yaptığınız hizmetle vatandaşın hayatında bir fark yaratmak istiyorsanız, onun belediyeye ve hizmete erişimini kolaylaştırmanız gerekiyor. Flexity’nin yüklendiği misyonlardan biri de budur.”
“Flexity’nin farkı, biz bu program ile belediyeyi değil şehri yönetmeye talibiz. Vatandaş odaklıdır. Vatandaş ile belediye arasındaki iletişim kanallarını kayıt altına alan araçlara sahiptir. Bunu biz çok önemsiyoruz. Çünkü vatandaş ile belediye arasındaki bu platform ne kadar sağlıklı çalışırsa, siz vatandaşın taleplerini o kadar sağlıklı tespit edebilirsiniz.”
ŞEHRE KAYBETTİRECEK ZAMANIMIZ YOK
Tanıtım toplantısında kürsüye son çıkan Belediye Başkanı Alper Taban oldu. Yapılması planlanan değişim ve dönüşüme ilişkin duygu ve düşüncelerini paylaşan Başkan Taban; “Bugün gerçekten heyecanlıyım. Bu toplantının hazırlıklarına çok önceden başladık. Peki, arkadaşlar bu nereden çıktı? Bunlara gerek var mıydı? Aslından benden önceki konuşmalarda arkadaşlarımız konu hakkında detaylı bilgiler verdiler. Değişim ve dönüşüme her zaman ihtiyacımız var. Bu sadece Bursa Büyükşehir ve İnegöl Belediyesinde yaşanmış değişim sonucunda gelen bir değişim değil. İhtiyaç olduğu anda bu değişimleri gerçekleştiriyoruz. Bugün de buna benzer bir hareket içerisindeyiz. Biz belediyeyi değil şehri yönetmek zorundayız. Biz şehrin sorumlu yöneticileri olmak zorundayız. Bu böyle olmadığı takdirde sadece belediyeyi yönetmekle kalmış olacağız. O yüzden burada görev yapan bizlerin bu şehre kaybettirecek zamanı olmadığını düşünüyorum. Her vakti değerli bilerek çok daha güzel işler ve icraatlar yapıyor olmamız gerekiyor” açıklamalarında bulundu.
YENİ NESİL BELEDİYECİLİK
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın döneminde bu çalışmayla ilgili temellerin atıldığını ve kurumsal süreç çalışmalarının başladığını hatırlatan Taban; “Bu dönemde süreç envanterlerimizi masaya koyduk. Bunlarla ilgili biz bu süreçleri nasıl iyileştirebiliriz dedik ve bunlarla ilgilide çalışmalarımızı bir yandan sürdürüyoruz. Değerli arkadaşlar göreve geldiğim günün akabinde sizlerle bir toplantı gerçekleştirmiştik. Burada öncelikli olarak zihnimdeki düşünceleri sizlerle paylaşmıştım. Bundan sonra artık çalışma sistemimizde eski çalışma yöntemlerimizi bir kenara koyalım demiştim. Bunu söylerken eskiden yanlış mı yapıyorduk? Hayır. Eskiden hatalı mıydık? Hayır. Artık yeni nesil belediyecilik dediğimiz, sadece belediye değil şehri yönetmek adına yeni belediyecilik uygulamalarına geçmemiz gerekiyor. Ben bu ekibe canı gönülden güveniyorum. Biz alışkanlıklarımızı daha doğru metotlara çevirmek istiyoruz. İyi niyetli çalıştığımızın farkındayım, ancak daha bilinçli çalışmalıyız. Bu sistemle bunu da yakalamış olacağız” ifadelerinde bulundu.
BELEDİYENİN TÜM BİLGİLERİ YAPAY ZEKA İLE AKILLANDIRILACAK
Konuşmasını “Bu proje hepimizin projesi, şehrimizin projesi” sözleriyle sürdüren Taban; “Bu projeyi bugün alıyoruz ama kenara koyup beklemeyeceğiz. İçerisine veri girişleri yapacağız. Bakın dünyanın en önemli sermayesi bilgidir. Ama bilginin oluşması için önce veriye ihtiyaç var. Ondan sonra ortaya bilgi çıkacak. Bununla da yetinmeyeceğiz; o bilgileri yapay zeka dediğimiz sistemle akıllandıracağız. Bununla ne sağlayacağız? Daha sağlıklı rapor alacağız. Raporlar karar destek sistemleri olarak ifade edildi. Bu da bizim daha sağlıklı ve doğru kararlar almamızı sağlayacak. Yeni nesil belediyecilik yapacağız. Ama çalışırken bal yapmayan arı gibi değil, sürekli peteğini dolduran, üreten, faydalı olan bir yapıya geçeceğiz. Bu projeyi hep birlikte başaracağımızdan inancımız tamdır. İnşallah gelecek çok daha güzel günlerde bunun kıvancı ile birlikte olacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından toplantı yemek ile son buldu.