Kategoriler

İbrahim Mart Ateş Püskürdü!

''Meslek odaları devre dışı bırkılırsa olacağı budur''

 5 canın yitirildiği facianın ardından MMO Bursa Şube Başkanı Mart acı konuştu:

 ‘GAZ DAĞITIM ŞiRKETi SORUMLUDUR!’

 Yıldırım’da 2 kişinin can verdiği yangından kısa süre sonra Osmangazi’de aynı aileden 5 kişinin şofbenden sızan gazla hayatını yitirmesi beraberinde pek çok soruyu da getirdi. MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, gaz dağıtım şirketini işaret etti.

 Yıldırım’da baba ile kızının yangın sonucu ölümünün şokunu yaşayan Bursa, 3 gün sonra aynı evden çıkan 5 cansız bedenle bir kez daha sarsıldı. Hocahasan Mahallesi’nde eşinden boşanan 46 yaşındaki Fatime Madenci ile kendisi gibi eşinden ayrılmış Mete, 14 yaşındaki Gülben Şeker, 7 yaşındaki İpeksu Şeker ve 4 yaşındaki Metehan Mete hayatını kaybetti. İçimizi yakan son facianın ardından herkes, “Suçlu kim” sorusunun yanıtını aramaya koyuldu. Merak edilen soruları Manşetx Gazetesi’ne yanıtlayan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, gaz dağıtım şirketine ateş püskürdü: Gaz dağıtım şirketi denetiminin olmaması nedeniyle soruyoruz: Standart dışı tesisatın olduğu eve gaz nasıl veriliyor? Nasıl denetleniyor?” dedi.

‘ABONE DEĞİŞTİĞİNDE YENİDEN DENETLENMELİ’
Konutların çoğunda uygun olmayan tesisatla gaz kullanıldığını da ifade eden Mart, “Kapıda doğalgaz saati var. Her ay sayaçları okuyup ödeme alıyorlar. Her ay değil ama belli aralıklarla, örneğin 2 yılda bir denetlenmesi gerekiyor. Ancak olaya maruz kalan insanlar kiracı. Kiracılar evi kiraladıktan sonra elektrik, su ve doğalgazı üstlerine alıyorlar. Bu nedenle abone değişikliğinde de kontrolden geçmeli. Her abone değişiminde denetim yapılmalı. Bireysel ısıtma cihazları kullanılıyor. Kiracı değiştiğinde bu cihazlar değişiyor. Bu da prosedürde yok” dedi.

‘GAZ ŞİRKETİ TARAFTIR’
Başkan İbrahim Mart tepkisini şu ifadelerle sürdürdü: Meslek odalarını devre dışı bırakırlarsa olacağı budur! Meslek odalarını devre dışı bırakıyor devlet. Biz de karşıdan bakmak zorunda kalıp müdahale edemiyoruz. Bu tip olaylarda hemen oraya gidiyoruz. Örneğin yaşanan vahim olayda hemen gittik. Emniyet, tedbirlerini almış. Savcı bekleniyor. Eve girmeye kalktım, emniyet geri çevirdi. Savcı gelmeden mümkün olmayacağını söylediler. O arada gaz dağıtım şirketinden geldiler ve içeri girdiler. Biz tarafsız bir meslek kuruluşuyuz. Savcıya yardımcı olacak bağımsız kişileriz. Savcıyla girmemiz gereken yerlere giremiyoruz. Bütün incelemeler yapıldıktan sonra giriyoruz. Bizden önce gaz dağıtım şirketinin içeri girmesini doğru bulmuyorum. Çünkü taraftır. Bağımsız olamaz” ifadelerini kullandı.

‘YEREL YÖNETİMLER ÖNCÜLÜK EDECEK’
Kömürlü sobalarda karbon monoksit, doğalgazda ise cihaz kullanımından kaynaklı sorunlar yaşandığının altını çizen Mart, “Yüzde 60 oranında doğalgaz kullanılıyor. Kısa aralıklarla Bursa’da meydana gelen kazalarda eksiklerin olduğu ortaya çıktı. Hem doğalgaz ile ısınan evlerde hem de sobayla ısınan evlerde gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Merkezi ısıtmayı öneriyoruz. Sadece site bazlı değil, bölge bazlı olmalı. Burada yerel yönetimler öncülük edecek” diye konuştu.

‘DEDEKTÖR KULLANILMALI’
Tüm bunların yanında, vatandaşa başka uyarılarda da bulunan İbrahim Mart, “Uygun standartta baca kullanımı ve baca temizliği olmalı. Cihaz değişiminde proje onayı olmalı. Bir de detektörlerin önemi var. 2 tip detektör var. Kömürlü sobalar için ve doğalgaz algılama detektörleri var. Kömür sobalı evler için karbon monoksit algılama detektörleri öneriliyor. Doğal gaz kullanılan evler için hem doğalgaz hem de karbon monoksit detektörlerini öneriyoruz. Tabii bunların da denetlenmesi lazım” dedi.

‘GAZ DAĞITIM ŞİRKETİ SORUMLU’
Son faciayla ilgili gaz dağıtım şirketinin sorumlu olduğunu ifade eden İbrahim Mart, “Doğalgaz firmaları abonelerini denetlemeli. Yerel yönetimler de gaz dağıtım şirketini denetlemeli. Doğalgazda her türlü tesisat projelendirilmeli. Projeye uygun olmalı ve proje denetmenliği uygulanmalı. Gaz dağıtım şirketi vatandaştan para alıyor. Vergi rekortmenleri arasında gaz dağıtım şirketi ve diğer elektrik dağıtım şirketleri var. Bunlar kullanım bedellerini alıyorlar. Müthiş paralar kazanıyorlar. Paralarının bir kısmını kazaları önlemeye yönelik faaliyetler için harcamaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘SESSİZ ÖLÜM KAÇINILMAZ’
Uygun şartların sağlanması gerektiğine de dikkati çeken Mart, “Kazanın olduğu evde incelemelerde bulunduk. Mutfakta şofben var. Mutfakta havalandırma yok. Yani projesiz. Diğer bir hata ise şofbenin baca çıkışı… Standart olmayan bacayla apartman boşluğuna verilmiş. Boru standardı vardır. Biz müstakil bacalar öneriyoruz. Artı, zehirlemenin yaşandığı evde menfezler kapalıydı. İçerisi de kapalı ortam, karbon monoksit içeride kalmış. Karbon monoksit hissedilmiyor. Aksi halde, sesiz ölüm kaçınılmaz” dedi.

 
Yorumlar

Daha Fazla Haber
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede
MUĞLA
Muğla Büyükşehir’den yakacak desteği
GENEL
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizinle bizim aramızda niyet ve anlayış farkı var!
ANKARA
Yeni nesil POS’lar için erteleme talebi
GENEL
İnşaat maliyetlerinde ‘malzeme ve işçilik’ fiyatları uçurdu!
BURSA
Bursa’da Başkan Bozbey gazetecilerle buluştu
ANKARA
İletişim Başkanı Altun’dan 10 Ocak mesajı
DÜZCE
Düzce’de uyuşturucu operasyonuna 2 tutuklama
BİLECİK
Pazaryeri Kınık Köyü’nde çömlek atölyesinde yangın!
İSTANBUL
ON Dijital Bankacılık’ta masraf yok!