Kategoriler

HES'e mahkemeden keşif kararı

İnegöl'de kurulması planlanan hidroelektrik santralinin (HES) çalışmalarının durdurulması için açılan davada keşif kararı alındı.

 İnegöl’e bağlı Tüfekçikonak Mahallesi Hidroelektrik Santrali (HES) çalışmalarının durdurulması için açılan davada keşif kararı alınırken, çevreciler 3 Temmuz’da yapılacak keşif öncesinde Karaburun deresinde kurulmakta olan HES alanında incelemelerde bulundu. İnegöl'e bağlı Sulhiye, Mezit, Osmaniye, Eskikaracakaya, Rüştiye, Yeniköy, İhsaniye, Kınık ve Özlüce köyleri ile Kurşunlu Mahallesi'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Karaburun Deresi'nde yapılması planlanan hidroelektrik santralinin önüne geçmek için iki yıldan bu yana mücadele eden mahalle sakinlerine Bursa Barosu ve DOĞADER’in desteği sürüyor. DOĞADER Genel Sekreteri Caner Gökbayrak, İnegöl Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği, İnegöl DOĞADER üyeleri ile Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Avukat Erdem Erbay Şenyurt, 3 Temmuz’da yapılacak keşif öncesinde Karaburun deresinde kurulmakta olan Hidroelektrik Santrali çevresinde incelemelerde bulundu.
İncelemelerin ardından açıklama yapan DOĞADER Genel Sekreteri Caner Gökbayrak, “Bu dere bir sene sonra akmayabilir. Çünkü burada bir HES projesi başlatıldı. Şuanda bu derenin suyunun alınması durumu söz konusudur. Bu derenin suyu alınacak ve elektrik üretimi yapılacak. Derelerden beslenen canlılar var. Bu dereler kurursa doğadaki canlıların yaşamı da biter. Bu derelerin çevresine kurulmuş köyler var. 10 mahalle muhtarı, DOĞADER ve Bursa Barosu ile birlikte açtığımız bir dava var. Bu proje iki yıldan beri devam ediyor. İki yıl önce HES’e karşı mücadele başlatılmıştı. ÇED süreci boyunca burada eylemler yaptık. Tüfekçikonak tarafına aktarılacağı için o mahallenin sıkıntısı yok ama diğer 9 mahalle bundan etkilenecek. ÇED raporunda can suyu kadar bir miktar bırakılacağı belirtiliyor. Ama bunların olmadığını çok iyi biliyoruz" dedi.
Tesis iki gün dereye su vermezse, insanların susuz kalacağını ifade eden Gökbayrak, "Biz bu proje sürecinde davaları açmak için takip ediyorduk. Bu süreçte ilginç bir durum oldu. ÇED sürecinin bittiği ve tamamlandığı resmi dosyası Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü sayfasında yayınlanması gerekiyordu. Ama bu yayınlanmadı. ÇED raporu o süreçte kabul edilmişti ve haberimiz yoktu. Aradan 6 ay geçtikten sonra rapor alındı dendi. Biz de hemen davayı açtık. Şu an dava devam ediyor. Yürütmeyi durdurma kararı alamadık. Bu süreçte binlerce ağacı kestiler, suyu yaşamdan alıp ticari amaca yöneltiyorlar. En kötüsü de bu. Bunu önlemeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

"ŞİMDİDEN BİNLERCE AĞAÇ KESİLDİ"
Gökbayrak, “Bölgedeki suyun alınmasıyla birlikte hem bölgedeki doğal yaşam sona erecek hem de 10 mahalle içme suyundan yararlanamayacak. Çevreye zarar verecek bir durum söz konusu değil diye bir rapor çıktı. Bölge halkının ve DOĞADER’in itirazlarıyla geri adım atıldı. Çevresel etki raporunun çıkarılması yoluna gidildi. Bu seferde rapor olumlu çıktı. Bununla birlikte Baromuz, DOĞADER ve bölge halkını temsilen muhtarlarla dava açıldı. Çevresel etki raporunun hukuka aykırı olduğu yönünde dava açtık. Davamız şu anda keşif aşamasında. 3 Temmuz’da mahkeme heyeti ve bilirkişilerle buraya geleceğiz. Bu projenin şimdiden daha ne kadar büyük tahribata yol açtığının görülmesi için elimizden geleni yapacağız. Şimdiden binlerce ağaç kesilerek, betonlaşma yapılarak büyük zarar verdi. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma kararının alınması ve bu sürecin tamamlanmasını talep ediyoruz. Keşiften sonra umarım yürütmeyi durdurma kararı alınır. Doğu Karadeniz bölgesinde açılan davalar kazanıldı. Her gördüğümüz suyun başına bir baraj ya da bir santral koymaya kalktığımız zaman bütün bu doğal yaşamdan herkes mahrum kalacak” dedi.

"YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM"
Muhtarlar adına konuşan İhsaniye Mahallesi Muhtarı Hayati Çiçek ise “Eğer bu Karaburun deresi HES projesini aktarılırsa, 10 tane mahallenin içme suyu kalmayacak. BUSKİ’nin bu işe bir an önce el atmasını istiyoruz. Şu an bile suyun debisi düşük. Bu dereden bize saniye de 25 debi su verileceğini söylüyorlar. Yazın 15-20 litrelere kadar düşer. HES projesi hayata geçtiği an içme suyu sıkıntımız başlamış demektir. Yetkilileri göreve çağırıyorum. Bir an önce önlem alsınlar. Aksi halde her türlü eylemi yapacağız” diye konuştu.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
Kişi başı 26 bin 402 TL kazandık! En yüksek kazanç finans ve sigortada
GENEL
Bilecik’te ‘Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı’ başlıyor
GENEL
İzmir Bornova’da İkinci Kent Lokantası Kızılay’da açılışa hazır!
GENEL
İçişleri’nden çift ‘Çengel’
BURSA
İlköğretim öğrencilerine vektörle mücadele eğitimi
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MANSUR YAVAŞ’IN 27 ARALIK ATATÜRK’ÜN ANKARA’YA GELİŞİNİN 105. YILI MESAJI
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL; “2024: TARIMIN ÇÖKÜŞ YILI”
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN “ATATÜRK VE ANKARA” KONULU KONFERANS
BURSA
Direnişin sembolü 'Türkan bebek' mezarı başında anıldı
GÜNCEL
MENOPOZ SÜRECİNİN ZORLUKLARI MENOPOZ OKULU’NDA ELE ALINDI