Kategoriler

Hava Kirliliği Masaya Yatırıldı

Hava kalitesinin artırılması konusunda düğmeye basan Vali Münir Karaloğlu, Bursa genelinde en kirli havaya sahip olduğu bildirilen İnegöl’ün hava kirliliğini İnegöl’de masaya yatırdı.

 Kaymakamlıkta düzenlenen toplantıya Vali Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı İbrahim Avcı, Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Eyüp Gül, Belediye Başkan Yardımcıları Alper Taban ve Adil Kansu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan, OSB Müdürü Erol Eruğur ile çevre mühendisleri katıldı. Karaloğlu, “Biz bundan yaklaşık 3 hafta önce Bursa'da Bursa genelinin hava kalitesini değerlendirmek için yine kapsamlı bir toplantı yapmıştık. Bursa'nın genelini hava kalitesi bakımından masaya yatırmıştık. Hatırlarsanız o günler de Bursa Merkez'de özellikle hava sirkülasyonu olmadığı dönemlerde şikayetler artmıştı. Sonra gördük ki bizim 2 sorunlu alanımız var. Bir Bursa merkez Bir İnegöl ilçemiz diğer ilçelere göre biraz daha hava kalitesi bakımında sorunumuzun olduğu iki merkez olarak tespit edilince biz İnegöl’de, İnegöl’deki taraflarla İnegöl’ün hava kalitesini masaya yatıralım önce sorunlarımıza bir bakalım sonra da bu sorunları çözmek için her kurum kendisine düşeni nasıl yapacak onun kararlarını alarak bu toplantıyı yaptık. Gördüğünüz gibi masanın etrafında Valilik olarak biz varız, Büyükşehir belediyemiz var, kamu kurumlarımız var, İnegöl belediyemiz var, İnegöl'deki organize sanayindeki sorumlulara var, İnegöl Ticaret sanayi odamız var ve İstanbul'dan Marmara Bölgesinde temiz hava merkezi müdürlüğü çevre ve şehircilik bakanlığının oluşturmuş olduğu yeni bir yapı var. Bursa'yla ilgili İnegöl'le ilgili çalışmalarını bize anlatacaklar.” Dedi.
Vali Karaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: 
"Kirliğin birçok sebebi var. Isınmada kullandığımız kalitesiz kömürden kaynaklıyor. Sanayimiz de kullandığımız kömür den kaynaklanıyor. Sanayi atığı dediğimiz hem tekstil de hem mobilyadaki atığın ısınmada veya bertaraf edilirken yakarak bertaraf edilmesi düzensiz alanlar da, kontrolsüz alanlar da yakarak bertaraf edilmesi gibi sorunlarımız var. Biz bugün bu sorunların tamamını bu masanın etrafındaki arkadaşlarımızla tartışacağız ve çözüm üreteceğiz. Sadece tartışmayacağız. Çözüm üreteceğiz ve kurumlarımıza da belirli sorumluluklar belli görevler yükleyeceğiz. Ne olursa olsun hep söylüyoruz; havamızı, toprağımızı suyumuzu temiz tutmak zorundayız, korumak zorundayız, bu bizim için değil bunu geleceğimiz için yapmak durumundayız. Hiç kimse, hangi kurum olursa olsun sanayicisi, vatandaşı, kamu görevlisi bu sorumluluktan kaçamayız. İnşallah bu toplantının sonunda alacağımız kararlarla İnegöl deki hava kalitesi daha temiz insan sağlığı için daha sorumsuz hale gelecektir diye temenni ediyorum.”.
İnegöl'ün hava kalitesinin sorulması üzerine Vali Münir Karaloğlu, “İnegöl'ün hava kalitesi çok kötü değil çok iyi de değil. Çok kötüdür desek haksızlık ederiz çok iyidir desek de haksızlık ederiz. İnegöl'ün birde coğrafi konumu var. Yani İnegöl bir çanağın içerisinde hava sirkülasyonu oldukça az yani bizim İnegöl'de hava kalitemizi diğer bölgelere göre biraz daha fazla korumamız lazım ki özellikle kış aylarında sorun yaşamayalım” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından toplantı da İnegöl hava kalitesi ile alakalı bilgilendirme yapan İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Makine Mühendisi Selçuk Yalçın, hava kalitesinin artırılmasına yönelik alınacak tedbirlerden bahsetti.

SANAYİ ATIKLARI YAKILMAMALI

Isınma kaynaklı kirliliğin azaltılması ve önlenmesi için mbilya üretimi sonucu oluşan atıkların (tehlikeli atık) yakma amaçlı olarak kullanılmaması ve vatandaşa verilmemesi gerektiğine vurgu yapan Yalçın, “Sosyal yardım amacıyla dağıtımı yapılan kömürlerin analizi yapılmadan vatandaşa verilmemeli, yüksek kalorili, düşük kükürt içerikli katı yakıt kullanımı sağlanmalı ve zararlı yakıtlar yakılmamalı, binalarda ısı yalıtımı yapılmalı, değişmesi gereken pencereler çift camlı pencerelerle değiştirilmeli ve kaloriferli okullarda radyatörlerde termostatlı vana kullanılmalı, yakıtlar, soba ve kaloriferlerde tekniğine uygun yakılmalı ve evsel bacalara basit filtreler takılmalı, kalorifer ve soba bacaları her sezon başında mutlaka temizlenmeli, şehir içinde kullanılan otobüslerde Euro-5 standardına ulaşılmalı, trafik ışıkları olmadan seyir olacak şekilde ana yollarda düzenleme yapılmalı, Egzoz gazı emisyon ölçümü zamanında yapılmalı, araçların bakım ve onarımları zamanında yapılmalı, Temiz yakıt kullanılmalı, araç kapasitelerinin üzerinde yolcu ve yük taşınmamalı, toplu taşımaya önem verilmeli ve şehir içi trafiği azaltılmalı, ilçemizde faaliyet gösteren Sanayi tesislerine yönelik çevre denetimleri sürdürülmeli ve teyit ölçümlerin takipleri yapılmalı, Organize Sanayi ve Sanayi Bölgelerinde, hava emisyonu çıkışı olan yeni tesis kurulmasına ve katı yakıtlı kapasite artışlarına izin verilmemeli, Tekstil fabrikalarından proses sonucu çıkan atık gaz ısılarının ekonomizer vasıtasıyla geri kazanımı sağlanarak, ısı kazanımı ve emisyon azaltımı sağlanmalı, kömür kazanlarında sekonder yakma sistemi yapılarak ısı kazanımı ve emisyon azaltımı sağlanmalı, Atıkların düzenli ve sağlıklı bertarafı sağlanmalıdır” dedi.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
GENEL
CHP GÖMEÇ İLÇE BAŞKANI ÖZKAN GÜVEN’DEN ÇOCUKLARA DESTEK AÇIKLAMASI
BURSA
Başkan Bozbey, “Cami üzerinden siyaset yapana lanet olsun”
BURSA
ÖZHAN MARKETLER ZİNCİRİ’NİN NİLÜFERKÖY ŞUBESİ AÇILDI
BURSA
Bursa’da Feryal Öney ile türkü dolu gece
BURSA
Osmangazi’nin asfalt mesaisi
BURSA
YAŞAM TARZINI DEĞİŞTİRMEK DİYABETİ ÖNLÜYOR
BURSA
Enes Çelik Mudanya Üniversitesinde öğrencilerle buluştu
BURSA
İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi açılıyor
BURSA
Diyabete dikkat çekmek için mavi balonlar gökyüzüne bırakıldı
BURSA
Nilüfer'den tıbbi ve aromatik bitkilere değer katacak yatırım