Kategoriler

Hamam tekke artık '' Oyuncak Kütüphanesi''

Tarihi eserleri ayağa kaldıran Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Hamam Tekke artık ‘Oyuncak Kütüphanesi’ olarak hizmet verecek.

 Büyükşehir Belediyesi’nin restore ettiği Hamam Tekke, ‘Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi’ olarak hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa bir kültür başkentidir. Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman Bursa’nın sanat, kültür ve medeniyet değerlerini öne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda eserlerimizi yeniden restore ediyor ve sosyal yaşama kazandırıyoruz. Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi ile Bursa’nın bir kent ziynetine daha sahip çıkıldı” dedi.
Başkan Altepe, Alipaşa (Hamam Tekke) Oyuncak Kütüphanesi’nin tarihi hakkında da bilgiler vererek, “İsmail-i Rumi Tekkesi olarak da anılan tekkenin kurucusu Saçlı Ahmed Efendi’dir. Ustrumca doğumlu olan sufi, burada tahsilini tamamladıktan sonra Balkanlarda değişik yerlerde bulunmuş, oralardaki ulema ile yakın ilişkiler içerisine girerek onların bilgilerinden istifade etmiştir. Daha sonra İstanbul’a gelerek Tophane Kadriyye Dergahı Şeyhi İsmail-i Rumi yanında eğitimini tamamlamış ve hocası tarafından 1627 yılında Bursa’ya gönderilmiştir. Sufi, Bursa’da Ali Paşa Mahallesi’ne yerleşip o zaman harap bir vaziyette bulunan Ali Paşa Hamamı’nı satın alarak onarımdan geçirtip tekke haline getirmiş ve 14 yıl burada görev yaptıktan sonra vefat etmiştir. 1849 yılında onarım geçiren tekke 1854 depreminde oldukça fazla zarar görmüştür” diye konuştu.
Tekkenin bir süre daha devam eden faaliyetlerinin ardından 1924 yılında tamamen kapandığını anlatan Başkan Altepe, uzun süre boş kalan ve bir müddet de konut olarak kullanılan yapının Vakıflar mülkiyetinde olduğunu, Büyükşehir Belediyesi tarafından onarım karşılığı tahsis olarak alındığını belirtti.
Başkan Altepe, yapının restorasyon projelerinin Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını ifade ederek, “Yapı, çocuk kütüphanesinin yanında oyuncak kütüphanesi olarak da hizmet verecek. Bu konuda Uludağ Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Handan Asude Başal ve araştırma görevlilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.
Oyuncak kütüphanesi kavramının Türkiye’de yeni gündeme geldiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Kütüphaneye gelen çocuklar buradaki oyuncaklardan faydalanabilecekler ve oyuncakları ödünç olarak alabilecekler. 0-12 yaş aralığındaki çocukları oyuncakla tanıştırmak, oyuncakları evlerine götürüp oynamalarını sağlamak ve eğitimlerini desteklemeyi amaçlayan uygulamayla özellikle nitelikli oyuncağa ulaşamayan, sosyoekonomik bakımdan dezavantajlı çocukların gelişimlerine destek olarak çocuğu okul öncesi eğitime hazırlamayı da hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Kütüphane binasının 3 kattan oluştuğunu kaydeden Başkan Altepe, bina ile bütünleşik durumdaki hamam tekkenin atölye çalışmaları için planlandığını, okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri ile yapılması düşünülen atölye çalışmalarında geleneksel oyuncakların tanıtılıp ve geri dönüşüm malzemelerinden oyuncak yapılmasının planlandığını anlattı.
HEM KİTAP HEM OYUNCAK
Başkan Altepe, okuma odası olarak planlanan ikinci katta anaokulu öğrencilerine yönelik boyama kitapları, hareketli kitaplar, sesli kitaplar ile ilköğretim öğrencileri için Türk ve Dünya edebiyatının güncel yayınlarından oluşan bir kitaplık oluşturulduğunu, oyuncakların bulunduğu 3. katta bir salonda 0-6 yaş grubundaki çocuklara yönelik oyuncaklar ve diğer salonda da 7-12 yaş grubundaki çocuklara yönelik oyuncakların bulunduğunu söyledi.
Merkeze bağlı olarak, donatılmış gezici oyuncak kütüphanesi ile dezavantajlı kesimlere gidilerek buralarda hizmet verileceğini de ifade eden Başkan Altepe, “Çeşitli yerlere konulacak oyuncak kumbaraları ile bağışlanan oyuncaklar, ihtiyacı olanlara ulaştırılacak. Yapı bünyesinde yer alan hamam kısmında oyuncak yapma atölyeleri çalışmaları yapılarak, çocukların verilecek eğitimlerle kendi oyuncaklarını kendileri yapabilmeleri sağlanacak” dedi.
Kütüphane restorasyonu kapsamında, toplam 250 metrekarelik alanda çalışma yapıldığını belirten Başkan Altepe, “Zemin katında hamam, bahçeye açılan taşlık, mutfak nişi, teknik odaların bulunduğu kısım, ara katında merdivenle çıkılan hol ve oda, birinci katında ise sofa, iki adet oda ve depodan oluşan yapı aslına uygun olarak özgün kimliğiyle yeniden inşa edildi” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da Uludağ Üniversitesi’nin, Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği ve desteğiyle önemli çalışmalar yaptığını hatırlatarak, kütüphanenin özellikle çocukların eğitiminde önemli yer tuttuğunu ifate etti. Ali Paşa Mahallesi Muhtarı Ali Bodur ise Bursa’ya değer katan hizmetlerinden dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından protokol üyeleriyle birlikte açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe, Alipaşa Oyuncak Kütüphanesi’ni gezdi. Çocuklarla sohbet eden Altepe, kukla gösterisini izledi ve boyama yaptı.
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Edirne Milletvekili Ediz Ün: "Çiftçi Kazanamıyor, Tarım Bağ-Kur Primlerini Yatırmakta Zorlanıyor"
GENEL
SOSYAL HİZMET TAZMİNATI VERİLMELİ
BURSA
Nur Sürer, “Mukadderat” filminin hikayesini anlattı
BURSA
YILDIRIM KADIN EMEĞİYLE GÜÇLENİYOR
BURSA
Bursa’da ulaşım artık konforlu, güvenli ve kolay
BURSA
Osmangazililer bilimle buluşmaya devam ediyor
BURSA
Uludağ’ın zirvesine turist akını
ANKARA
AKK, BAŞKENT’TE KÜLTÜR VE SANAT İÇİN HAREKETE GEÇTİ
ANKARA
İşsizlik oranı 19 aydır tek hanede
MUĞLA
Muğla Büyükşehir’den yakacak desteği